Økonomisk planlægning

Udgivet den 16-06-2017  |  kl. 11:50  |  

Alle har brug for en økonomisk plan. Men hvor skal du begynde? Vi forklarer hvordan i fire enkle trin.

Selvom det kan virke overvældende at skulle planlægge sin økonomiske fremtid (der er så meget, der kan ske og så mange overvejelser), så behøver det ikke være stressende at lære at udarbejde en økonomisk plan, hvis du gør det rigtigt. Som alle store spørgsmål i livet er planlægningen af ens økonomiske mål nemmere, hvis du tager et skridt ad gangen - og får hjælp undervejs. Som i mange andre finansielle sammenhænge er en krone bedst sparet eller tjent så tidligt som muligt pga. fremskrivningsreglen. Så selvom det kan føles rarere at vente til "i morgen," så er det bedst, at du kommer i gang med din plan så hurtigt som muligt. Jo længere tid du investerer (og justerer), jo større er sandsynligheden for, at du når dit økonomiske mål.

Læs en mere dybdegående vejledning i, hvordan du kan få mest ud af din pension.

Hvor skal du begynde? 

Først skal du lære at udarbejde en økonomisk plan. Fastsæt dine økonomiske mål (hvad du ønsker at opnå med dine penge) og din investeringshorisont (hvor lang tid skal dine aktiver arbejde for dig, din familie eller arv). En udbredt faldgrube blandt mange, som har finansiering af deres pensionisttilværelse som mål, er at tro at tidshorisonten slutter når pensionen starter. Selvom det at gå på pension er et vigtigt tidspunkt i livet, så skal du, med et mål om at finansiere din pensionisttilværelse, have en tidshorisont på mindst hele din levetid. Derefter skal du identificere dine indkomstkilder og udgifter, hvilket mange opfatter som det sværeste ved økonomisk planlægning.

For at hjælpe dig på vej har vi lavet en oversigt over, hvad du bør samle i din indkomst- og udgiftsopgørelse og hvorfor du skal udarbejde en økonomisk plan.

Hvor store er udgifterne?

Når først du kender udgifterne (de daglige, de uregelmæssige, de forventede og de ønskede), har du en bedre ide om, hvor meget din pensionisttilværelse kommer til at koste, hvilket skal bruges til din økonomiske planlægning. På den måde ved du, hvor meget der skal til for at opretholde din livskvalitet - fra det helt basale til det ønskede niveau. Det gør du bedst ved at gruppere udgifterne i ikke-diskretionære udgifter (leveomkostninger, afdrag på gæld, skatter, forsikring og sundhedssikringsudgifter) samt diskretionært forbrug (rejser, underholdning, gaver til venner og familie).

Ved opgørelsen af andet forbrug end det diskretionære skal du overveje, om du vil flytte i forbindelse med din pension. I så fald skal du undersøge leveomkostningerne der, hvor du flytter hen. Du skal også regne med, at sundhedsudgifterne kommer til at udgøre en større og større post, jo ældre du bliver. 

Overvej det diskretionære forbrug, når du laver din økonomiske plan: kan og vil du reducere eller helt fjerne det, hvis det er nødvendigt at spare? Diskretionært forbrug er alt det sjove -hvis du kunne, hvad vil du så gerne bruge på dig selv og familien? Det kan også være områder som den store tv-pakke. Er du parat til at klare dig med mindre?

Udover normale udgifter skal man tage hensyn til inflationsudviklingen og udhulingen af ens købekraft over tid. Som pensionist kan du komme ud for større udgifter, som historisk er steget mere end inflationen.

Hvor stor er din indtægt?

Ved at opliste alle dine indkomstkilder kan du se, hvor mange penge du har til at betale dine udgifter med, når du opstiller din økonomiske plan. Begynd med at beregne anden indkomst end den, som stammer fra investeringer: pension, anden virksomhedsindkomst og indkomst fra andre i familien eller fra dig selv, fx hvis du har tænkt dig et deltidsarbejde. Forskellen mellem dette beløb og dine udgifter skal dækkes af dine investeringer.

Du skal navnlig være opmærksom på følgende: Hvis forskellen mellem din indkomst og dine udgifter er for stor, er der markant risiko for, at du vil løbe tør for penge. Nogle tror fx, at man løbende kan hæve 10 % p.a. fra sin rene aktieportefølje, fordi aktierne over tid har givet ca. 10 % i afkast1. Det er efter vores mening en farlig tankegang! Der er ingen garanti for at få samme gennemsnit i dine år som pensionist, og gennemsnittet er desuden en kombination af mange år med afkast både over og under dette niveau - samt negative år. Hvis du hæver for meget i de år, hvor afkastet er negativt eller lavt, kan du få problemer senere, også selvom aktierne faktisk giver det gennemsnitlige afkast på langt sigt i løbet af årene som pensionist.

Din personlige pensionsplan

Når du går i gang, skal du ikke bekymre dig om at få alting helt rigtigt. De estimerede økonomiske oplysninger behøver ikke være fuldstændigt korrekte fra begyndelsen, men jo flere oplysninger du har, jo mere realistisk kan du være ved bestemmelse af målet for din økonomiske plan. Vi ved, at intet af dette er hugget i sten. Livet er fyldt med forandringer. Men det er samtidig en af grundene til, at du løbende skal holde din økonomiske plan ajour i forhold til eventuelle ændringer.

Når først du har en plan, kommer der flere udfordringer. Du skal realisere og følge din plan, både budgetmæssigt og i forhold til investeringsstrategien. Du skal løbende justere planen i takt med, at omstændighederne ændrer sig, hvilket stiller krav om konstant fokus og disciplin. Men ved at planlægge din indkomst og dine udgifter har du taget det første og vigtige skridt i retning af en mere behagelig pensionisttilværelse.

Start din forberedelse med Fisher Investments Nordens ultimative guide til en god pensionstilværelse, som du kan finde her.

Investering i aktiemarkedet indebærer en risiko for tab, og der er ingen garanti for, at hele eller dele af den investerede kapital tilbagebetales. Tidligere resultater er ingen garanti for fremtidige resultater. 

 

1S&P 500 samlet afkast 31/12/1925-31/12/2016 = 9,92 %, Kilde: Global Financial Data, Inc., 1/5/17. S&P 500 Total Return Index er baseret på GFD-beregninger af samlet afkast før 1973. Disse GFD-estimater bruges til at beregne værdien af S&P Composite før 1971 og er ikke de officielle tal. GFD anvender data fra Cowles Commission og fra S&P til beregningen af det samlede afkast for S&P Composite Price Index og udbyttesatser til og med 1970, de officielle tal pr. måned er fra 1971 til 1987 og de officielle data er fra 1988 og efterfølgende. 

Fisher Investments Norden er handelsnavnet for den danske afdeling af Fisher Investments Europe Limited, som er et 100 %-ejet selskab af Fisher Investments. Fisher Investments Europe Limited er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har hjemstedsadresse på 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien. Fisher Investments er et uafhængigt og privat formueforvaltningsselskab. Fisher Investments Europe uddelegerer porteføljeforvaltningsaktiviteterne til moderselskabet. Nærværende artikel indeholder meninger, holdninger og kommentarer fra redaktionelle medarbejdere hos Fisher Investments og kan ændres løbende uden varsel. Markedsoplysningerne er kun til orientering og vejledende. Der er intet i nærværende, som kan opfattes som investeringsrådgivning eller anbefaling om køb eller salg af bestemte værdipapirer eller som at en given transaktion eller investeringsstrategi er egnet for given person. Værdien af investeringer og deres indkomst udvikler sig ifølge de globale aktiemarkeder og internationale valutakurser.
 

Udgivet af: Fisher Investments Norden


Fisher Investments Nordens billede

Fisher Investments Norden gennemgår de seneste investerings-nyheder, som du bør kende til

Fisher Investments Norden hjælper NPinvestor.dk's læsere med at undgå kognitive og adfærdsmæssige skævheder, der ofte forhindrer investorer i at nå deres langsigtede mål.

Hos Fisher Investments Norden forstår vi investorers forskellige behov og bekymringer, og vi gør vores ypperste for at hjælpe dem med at nå deres økonomiske mål og pensionsmål. Med flere årtiers erfaring og en global tilgang til investering gennemgår Fisher Investments Norden markedsforholdene på NPinvestor.dk for at hjælpe investorer med at finde rundt i finansielle nyheder og markedsaktivitet.

Hos Fisher Investments Norden ved vi, at et af de mest udfordrende aspekter ved investering er bibeholde disciplinen på trods af ustabilitet på markedet. Markedsustabilitet kan udløses af store finansielle nyheder og begivenheder, eller helt uden grund. Disse udsving kan vise sig at være udfordrende for selv de mest kyndige investorer.

Gennem årene har Fisher Investments Norden oplevet mange tilfælde, hvor investorer har haft svært ved at holde fast i deres langsigtede investeringsstrategi i perioder med ustabilitet. Selvom denne frygt er normal, kan det være potentielt skadeligt at reagere på den uden et væsentligt grundlag. Vi mener, at alle investorer kan åbne op for større muligheder, når deres beslutninger er drevet af logik frem for følelser.
 

Hvordan kan investorer reducere deres mulighed for at få langsigtet afkast? Fisher Investments Norden gennemgår almindelige investeringsfejl

På flere forskellige måder, men almindeligvis ved at forveksle begyndelsen på et kortsigtet fald med en langvarig nedgang. I de tilfælde reagerer investorer ofte på markedsnyheder ved at foretage en potentielt dyr porteføljehandel i stedet for at holde sig til deres langsigtede plan. Som Fisher Investments Nordens historiske gennemgang bekræfter, kan det have katastrofale følger at lade følelser påvirke investeringsbeslutninger.
 

Hvad kan investorer gøre for at undgå at begå sådanne fejl? Fisher Investments Norden gennemgår, hvordan man træffer fornuftige beslutninger

En af de bedste måder at klare sig igennem markedsustabilitet på er efter vores mening at få større viden om den og om, hvordan man håndterer den. Fisher Investments Norden gennemgår de seneste finansielle nyheder og giver solide og aktuelle kommentarer, der er designet til at hjælpe investorer med at forstå de negative kognitive skævheder og adfærdsmæssige problemer, der kan opstå som reaktion på daglige økonomiske begivenheder. Vi håber, at dette indhold, sammen med vores unikke indsigt i markedsbevægelser, leveret gennem NP Investor kan hjælpe investorer med at træffe klare beslutninger. 

Ønsker du dig en større forståelse af finansielle nyheder og begivenheder, eller hvordan tilsvarende markedsustabilitet kan påvirke din investeringsplanlægning, så sørg for at vende tilbage regelmæssigt for at læse Fisher Investments Nordens gennemgange og indsigt. Du kan også spørge efter Fisher Investments Nordens tilbud til investorer ved at besøge vores hjemmeside.

Følg Fisher Investments Norden for at få de seneste markedsnyheder og opdateringer. Følg os på:

•    Facebook
•    Twitter
•    LinkedIn

Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab, og der er ingen garanti for, at den investerede kapital betales tilbage hverken helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og giver ingen pålidelig indikation om fremtidige resultater.
 

Læs mere på: www.fisherinvestments.com/da-dk