Guide til investering i aktier og obligationer

Udgivet den 29-03-2022  |  kl. 10:23  |  

Dette indhold er sponsoreret.   Hvis du længe har overvejet, hvorvidt du bør investere en del af din opsparing i aktier og obligationer, er du helt sikkert ikke den eneste. Der er rigtig mange, der har deres opsparinger stående i en bank, hvor der er negativ rente, som ikke giver mening økonomisk. Men alligevel er mange mennesker forbeholdene for at bevæge sig ind på aktiemarkedet, fordi de ikke føler, at de har den tilstrækkelige viden, eller er bange for at sætte deres opsparing over styr. Hvis du gør det ordentligt, er der dog ikke grund til at frygte for din opsparing, men det kræver også, at du sætter dig ind i markedet, inden du investerer hele din formue. Det kan imidlertid forekomme utrolig kompliceret at handle med aktier, og det kræver selvfølgelig også, at du bruger lidt tid på at sætte dig ind i de virksomheder, som du gerne vil investere dine penge i. Hvis du ønsker at investere din opsparing eller dele af den, kan du derfor med fordel læse denne guide, hvor du får råd om, hvad du skal være opmærksom på, når du skal i gang med at investere for første gang. 

Find en pålidelig mægler

Når du har besluttet dig for, at du ønsker at investere dine penge, skal du finde en pålidelig mægler. Det kan imidlertid være en udfordring at finde en god mægler i den finansielle sektor, da udvalget er så stort, at man nemt kan miste overblikket. Grundet det store udvalg, når det kommer til at finde den helt rette mægler for dig, kan du derfor med fordel benytte dig af IQ Option, som er et meget populært valg for handlende, fordi platformen er meget nem at bruge, og du finder her en god support, der er tilgængelig 24/7 og tilbyder dig en række analyseredskaber, der gør det nemmere for dig at investere. Hvis du har brug for yderligere læsning, kan du læse mere ved at klikke på linket, hvor du vil kunne læse en omfattende anmeldelse af IQ Option, som du kan tilgå via browseren, desktoppen, smartphones og tablets, så du altid kan holde øje med dine investeringer, og husk derudover at være opmærksom på, at du får et højere afkast med en pålidelig mægler, end hvis du opretter en profil hos en bank, da banken ofte tager høje gebyrer for aktiehandel. 

Skab overblik over din økonomi

Inden du investerer dine penge, bør du skabe et overblik over din økonomi. Det kan være en god ide at overveje, hvor mange penge du ønsker at investere, da du ikke nødvendigvis behøver at investere hele din opsparing. For hvis du investerer hele din opsparing, er der måske ikke penge til uforudsete udgifter, hvilket kan resultere i, at du føler dig nødsaget til at tage dine investerede penge ud før tid. Dette skal du helst undgå, da du risikerer at tabe penge, hvis aktierne er faldet, når du har brug for pengene. Derfor er det en god idé at lave et budget, så du har et overblik over, hvor mange penge du kan investere, så du samtidig har økonomi til uforudsete udgifter. Hvis det er penge, som du skal bruge snart, bør du dog ikke investere dem, og hvis du eksempelvis har et dyrt forbrugslån, kan det også være en god idé at betale lånet af før, du investerer dine penge i aktier og obligationer. Det er dermed vigtigt at skabe overblik over din økonomi, når du skal investere dine penge. 

Lær om investering

Man behøver ikke at være ekspert for at kunne investere penge, men det er helt sikkert en god idé at læse og lære om investering, inden du investerer. Der findes mange gode bøger om investering, og det er helt sikkert en stor fordel at have gjort sit forarbejde. Du kan eventuelt anskaffe dig en håndbog for begyndere, hvor du kan lære om de basale ting om investering, og derudover kan du lære om investering i en af de mange podcasts, der findes om emnet, som vil gøre dig klogere på, hvad det vil sige at investere i aktier og obligationer, så du er klædt godt på til at gå i gang. 

Undersøg markedet og investér i aktier, du tror på

Et rigtig godt råd, inden du investerer dine penge, er, at undersøge og følge markedet, så du har en idé om, hvornår det giver mening at købe aktier i en virksomhed. For du må ikke tro, at du kan slå markedet, som rigtig mange nybegyndere glemmer, og det kan nemt koste dyrt. Du kan vælge at investere indeksfonde, der er kendte for at have lave omkostninger og en lav risiko. En indeksfond er en portefølje af aktiver, for eksempel aktier og obligationer, der følger et udvalgt indeks. Det kunne være det danske OMXC25, der omfatter de 25 største danske aktier. Hvis du ønsker at investere i enkeltaktier, er det afgørende, at du finder nogle virksomheder, som du tror på på længere sigt. Det er desuden en god idé at købe aktier i virksomheder, der handler med noget, du forstår, og som har nogle værdier, du kan stå inde for. Derfor bør du altid undersøge den virksomhed, du gerne vil investere i, så du ved, hvad du investerer dine penge i.

Kom langsomt ind på markedet

Det kan være en god idé at komme stille og roligt ind på markedet. Hvis du eksempelvis har 50.000 kroner, som du ønsker at investere, skal du måske starte med at investere en del af beløbet. Derudover er det fordelagtigt at købe forskellige aktier i forskellige brancher, så du spreder din risiko. 

Tro på dig selv og kom i gang

Det sidste råd kan virke en smule banalt, men den største forhindring for at komme i gang med at investere er sandsynligvis dig selv. Det er derfor vigtigt, at du stoler på dig selv, og din intuition. Derudover skal du være afklaret med, at markedet går op og ned. Du skal derfor kunne håndtere, når tallene pludselig er røde, for det kommer de helt sikkert til at være på et tidspunkt. Af den grund er det vigtigt, at du tænker langsigtet og kender dig selv, når du investerer dine penge.

Udgivet af: Penge