Investeringsapps - Hvad skal jeg vælge?

Udgivet den 24-11-2020  |  kl. 08:54  |  

Privatinvestering er ikke blot blevet mere og mere populært blandt danske borgere, men det er især blevet populært blandt den del af befolkningen, som ellers tidligere udelukkende satsede på mere 'sikre opbevaringer' af pengene. Problemet i dagens Danmark er renten. Hvor det tidligere var muligt at oprette en højrente-konto i banken og få et afkast på opsparingskontoen, er renten i dag så lav, at det stort set koster penge at have dem stående i et pengeinstitut.

Selv de tidligere så investeringssikre statsobligationer, kan heller ikke leve op til fordums styrke. Med udsigt til rentesatser på under 2% samt omkostninger ved køb og salg, lokker obligationerne ikke længere på samme måde. Derfor har danske borgere i alle samfundsgrupper set sig om efter nye investeringsområder og investeringsmetoder. 

Den globale opblomstring af online investering via apps har i den forbindelse også smittet af i Danmark, og er blevet et alternativ som en ny investeringsmulighed. Men hvilken investeringsapp skal man så vælge, og hvad skal man især være opmærksom på, hvis det er ad den vej, man ønsker at rette sine fremtidige investeringer?

Hvem kan benytte investeringsapps?
Tidligere var investeringer noget man forbandt med de rigere business-segmenter i samfundet, men i dag er online investeringer en sag for stort set alle mennesker. Det er især de simple og brugervenlige investeringsapps, som har gjort online privatinvestering langt mere tilgængelig og forståelig for den brede befolkning. 

Man kan praktisk talt slå fast, at online investering via apps er en sag for enhver myndig person med en tablet eller smartphone. Hvis du har en mobil enhed og kan tilgå appen, så er du reelt klar til din første lille eller store investering. 

Der er flere forskellige investeringsapps på markedet og nogle er en anelse mere profesionelle end andre. Nogle tager mere højde for om du er ny i investeringsverdenen og disse har derfor skabt en mere tilgængelig og forståelig platform, der tager nye grønne investorer kærligt ved hånden. Så det er ikke helt uvæsentligt, hvilken investeringsapp, du vælger.

Hvordan fungerer investering med apps?
Der findes mange internationale investeringsapps, men på den danske investeringsscene er der også et lille fint udvalg af apps. Der er for appernes vedkommende tale om en såkaldt passiv index investering i indexfonde (ETF), som så styres via den pågældende app. App-udbyderne er enten banker eller investeringsforeninger, som er helt eller delvist uafhængige af pengeinstitutterne.

Investeringen er passiv og har meget lave omkostninger, og selve investeringen spredes udover en eller flere indeks, som omhandler enten obligationer, ejendomme eller aktier. Når investeringen strækker sig over så mange områder og op til flere indeks, vil der helt naturligt blive tale om forholdsvis små risici. Trods den relativt lave risiko på den passive index investering er der dog stadig mulighed for at vælge mellem forskellige risikoprofiler. 

Definér din risikoprofil, før du investerer
De forskellige udbydere af investeringsapps giver dig muligheden for at vælge mellem flere forskellige såkaldte risikoprofiler. En risikoprofil definerer din tilgang til investeringen og omfatter følgende hovedområder:

  • Risikovillighed (Størrelsen pÃ¥ kapitalen, som man vil investere)
  • Tidshorisont (Hvor stor en periode man er villig til at investere i)
  • Spredning (Hvor meget selve investeringen skal spredes over)

En klart defineret risikoprofil er vigtig at have på plads, før man investerer, fordi man dermed på forhånd har klarlagt de største hovedlinjer for sin investering. Er man helt ny og uerfaren i investerings-øjemed, er det en god idé at starte blødt og vælge en lille risikoprofil med lav investeringssum. I de forskellige apps hjælper investerings-applikationen dig med at få klarlagt alle disse væsentlige faktorer vedrørende din risikoprofil.

Hvilke investeringsapps findes i Danmark?
Danmark har som nævnt oparbejdet sin egen lille fine håndfuld af investeringsapps, der er en pendant til mange af de internationale apps. På det danske investeringsapps-marked sondrer man især mellem følgende populære apps:

June - Danmarks foretrukne investeringsapp
June er udbudt af Danske Bank og er som skræddersyet til nyere investorer. Fordelen er netop her, at man tillader et minimumsbeløb på helt ned til 100 kroner som startkapital til investering. Det betyder, at alle kan være med og det er uden sammenligning en af danskernes foretrukne investeringsapps. Dog tilbyder June kun op til 4 forskellige risikoprofiler, så der er ikke stor varians her. Endnu en fordel ved June er, at der ikke er kurtage. 

Sparindex - for nye uprøvede investorerer
Sparindex er en krydsning mellem Sparinvest og Saxo Bank som partnerbank. Her er mindsteindbetalingen 200 kroner, så også her vil helt nye, grønne investorer kunne være med uden at brænde fingrene. Sparindex tilbyder også 4 risikoprofiler, men har dog en kurtage på 0,10% på køb og salg.

Darwin - Seriøs investering med større kapital
Darwin henvender sig til de lidt mere seriøse og mere garvede investorer. Denne investeringsapp er styret af flere mellemstore banker og opererer med et minimumsbeløb på 1000 kroner. De helt små urutinerede investorer kan altså ikke komme ud her med samme småbeløb som på June og Sparindex, men til gengæld har Darwin kun kurtage på salg, men ikke på køb. 

Nord.Investments - Mastodonten indenfor danske investeringsapps
Nord.Investments er styret af Saxo Bank og er uden sammenligning den største af de 4 investeringsapps. Hvis du er på udkig efter en app, som tillader de helt store investeringer, så er Nord-Investments svaret. Alene minimumsbeløbet ligger på hele 30.000 kroner, så Nord.Investment lægger op til tungere investeringer fra klart mere rutinerede investerings-glade danskere. Der er ingen kurtage hos Nord.Investment, hvilket er et klart plus og der kan vælges mellem ikke færre end 20 forskellige risiko-profiler. 15 flere end hos June, Sparindex og Darwin.

Beskyt din data, når du investerer
Investering via apps foregår naturligvis online. Men selvom man hverken ser de investerede penge i fysisk form, eller afsender et fysisk skriftligt dokument med alle sine personlige oplysninger, så er al data stadig tilstede, men blot i digital form. I den forbindelse er det altid en god idé at sikre sine personfølsomme oplysninger ved eksempelvis at benytte en VPN: https://nordvpn.com/da/what-is-a-vpn/. Her vil man kunne tilgå sine apps på et privat netværk med en fremmed IP-adresse og få al sin personlige data krypteret. På den måde afskærmer man sig digitalt mod online angreb fra hackere og andre cyberkriminelle. 
 

Udgivet af: NPinvestordk