Økonomer om solide BNP-tal fra USA: Væksten bremser snart op

Udgivet den 26-01-2023  |  kl. 15:02  |  

Trods stribevis af renteforhøjelser satte den amerikanske økonomi også et fint punktum for 2022. Væksten i fjerde kvartal aftog noget mindre end ventet af økonomer, men 2023 tegner sværere.

Det vurderer en række økonomer efter at have set nærmere på væksttallene fra USA.

De viser en fremgang i bruttonationalproduktet, BNP, på 2,9 pct. i fjerde kvartal af 2022 i forhold til tredje kvartal opgjort i annualiserede tal.

Vækstbilledet i USA er dermed lidt stærkere end ventet, idet konsensus blandt økonomerne ifølge Bloomberg News var en vækstrate på 2,6 pct. efter en vækst på 3,2 pct. i det forudgående kvartal.

- En vækst på dette niveau er ganske solidt og peger på en økonomi, der vokser i en grad, så kapaciteten bliver stadigt mere presset. Det er med andre ord en vækst, der er så robust, at blev den opretholdt, så ville det underliggende inflationspres ikke forsvinde, skriver Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit i en kommentar.

ØKONOMER SER ØKONOMIEN BREMSE OP

Han venter dog, at økonomien nu bremser op.

- Jobvæksten er gradvis faldet fra oktober til december, og de mest toneangivende erhvervsbarometre er taget voldsomt af og peger nu på stilstand. Derfor er er det også forventeligt, at BNP-væksten for først kvartal vil ligge markant lavere, vurderer Frederik Engholm.

Også hos Sydbank spår seniorøkonom Kim Blindbæk, at økonomien er i færd med at bremse op. En recession vurderes derimod ikke at være på trapperne på grund af et stærkt jobmarked.

Boligmarkedet er til gengæld en risiko.

- Vi ser i øjeblikket boligprisfald, og hele byggesektoren hænger gevaldigt med mulen. Det er bekymrende, da omkring 15 procent af den samlede beskæftigelse afhænger af boligmarkedet. Fortsætter boligprisfaldene, kan det også få amerikanerne til at holde på pengene, skriver Kim Blindbæk i et notat.

CENTRALBANK VENTES AT SKRUE NED FOR RENTEFORHØJELSERNE

Han venter ligesom sin kollega i Nykredit, at den amerikanske centralbank vil skrue ned for den næste renteforhøjelse efter flere forhøjelser på 75 basispoint og senest en enkelt på 50 basispoint i december. Samlet satte centralbank sidste år renten op fra 0-0,25 pct. til 4,25-4,5 pct.

- Pilen peger lige nu mod, at Fed hæver renten med 0,25 procentpoint på rentemødet i næste uge, vurderer Kim Blindbæk.

Også hos Dansk Industri regner man med, at centralbanken, der bærer kælenavnet Fed, skruer lidt for renteforhøjelserne på sit møde på onsdag.

- Fed sætter renten op igen i næste uge, men rentestigningen bliver forventeligt lidt lavere end ved de foregående seks rentemøder, forudser Allan Sørensen, cheføkonom i DI.

Han regner også med, at økonomien er på vej ned i gear.

- Væksten bliver slet ikke lige så prangende her i 2023. De fleste prognoser peger på lav vækst og stigende ledighed i 2023. Det er den pris, som den amerikanske centralbank er villig til at betale for at få inflationen under kontrol, konstaterer Allan Sørensen.

.\\˙ MarketWire

Jakob Dalskov

Tags:  macro❯  USA❯