Ørsted sænker målsætning for havvind efter omkostningspres

Udgivet den 08-06-2023  |  kl. 15:41  |  
Arkiv: Foto

Høj inflation og stigende renter har gjort det dyrere at opføre havvind. Det har fået Ørsted til at skrue ned for selskabets ambition for, hvor mange gigawatt til havs, der skal opføres inden 2030.

Mens det samlede mål om at opføre 50 GW inden 2030 bliver fastholdt, satser Ørsted satser nu på at opføre 28 GW havvind mod tidligere 30 MW.

Det sker for at sikre et acceptabelt afkastniveau til investorerne, forklarer topchef Mads Nipper på torsdagens kapitalmarkedsdag i London.

Derfor skal de 28 GW ses som et minimum af det, Ørsted er sikre på kan leve op til selskabets afkastkrav.

- Offshore har været inde i en udfordrende periode, men vi er overbeviste om, at vi kan skabe værdi inden for vores forventning de kommende år, lyder det fra scenen.

Det spiller sammen med et fortsat fokus på investeringsdisciplin, lyder der fra Mads Nipper, der også slår fast, at det kan betyde, at Ørsted i sidste ende trækker sig fra at investere i projekter, som ellers er vundet.

Hvor mange projekter, som Ørsted kan tillade sig at sige nej til, og stadigvæk nå op på den samlede målsætning om nu 28 GW er ikke hugget i sten, lyder det fra topchefen, der fremhæver, at der er lidt at give af på tværs af de regioner, som Ørsted opererer i.

TRE PROJEKTER I NUL

Ifølge Ørsted-topchefen er der sket "dramatiske udviklinger og omkostninger". Navnlig det amerikanske marked, hvor prisaftalerne ikke har været inflationsreguleret, har været en torn i siden på det danske selskab.

Det betyder også, at tre af de amerikanske projekter, der snart står klar, reelt set går i nul, som det ser ud nu.

- Værdiskabelsen er stort set neutral, lyder det fra finansdirektør Daniel Lerup.

Det er til trods for, at Ørsted har lagt som grundlag for sin prognose, at der kan blive tilbageført 40 pct. i skatterabat gennem den amerikanske infrastrukturpakke Reduction Inflation Act.

Det betyder dog ikke, at Ørsted er klar til at droppe de tre projekter.

I øjeblikket forhandles der med myndighederne både på føderalt og delstatsniveau for potentielt at få adgang til yderligere rabatter samt at kunne inflationsregulere de allerede indgåede kontrakter.

- Vi har været i dialog med flere i Washington, og de forstår udfordringerne, som projekterne har. Vi tror på, at projekterne kan blive godkendt til ekstra ti pct. i skatterabat, lyder det fra Mads Nipper, der understreger, at Ørsted møder velvilje fra myndigheder og andre interessenter.

.\\˙ MarketWire

Christian Iversen Kielberg

Tags:  Shares❯ 

Seneste nyheder