Boeing kan endelig juble - får ordre på 200 styk 737 MAX

Udgivet den 18-06-2019  |  kl. 23:25  |  

Ved det årlige Paris Air Show har det indledningsvist været konkurrenten Airbus, der har kunnet juble med ordrer for 13 mia. dollar mandag, mens amerikanske Boeing stod helt tomhændet tilbage.

Billedet er dog helt anderledes efter tirsdagen, hvor det pludselig er Boeing, der kan række armene i vejret, da selskabet har modtaget en ordre på 200 fly.

Det skriver Bloomberg News.

Og ikke nok med det. Ordren er faktisk på 200 styk 737 MAX-fly. Det er den flytype, der mange steder i verden, herunder i USA og EU, har flyveforbud efter to flystyrt i marts i år og i efteråret 2018.

Ordregiver er IAG, moderselskabet for British Airways, der har underskrevet en hensigtserklæring om de 200 fly til samlet 24 mia. dollar.

Ordren er enorm vigtig for Boeing, for 737 MAX var flyproducentens mest sælgende flytype og derfor også kilden til den største indtjening, inden flystyrtene skete.

Sammen med ordren fik Boeing yderligere et rygstød, da topchef i IAG, Willie Walsh, der selv tidligere har været 737-pilot, fortalte, at han personligt ville gå ombord på et 737 MAX, hvis han kunne, og at han selv havde været i flysimulator og gennemgået de procedureændringer, som Boeing siden flystyrtet i marts har foreslået for at forbedre sikkerheden.

Ordren er blandt de største i Europa for smalle flytyper som 737 MAX, der blot har en enkelt mellemgang med sæder på hver side, og British Airways har med ordren principielt lagt sin vækststrategi for lavprisforretningerne i Level og Vueling i hænderne på Boeings 737 MAX.

- Begge sider får noget stort: Boeing får et utroligt veltimet rygklap, og IAG får lov at købe fly med en meget tung rabat, formentlig uden risiko, siger Richard Aboulafia, direktør i luftfartskonsulenthuset Teal Group, til Bloomberg News.

IAG's ordre bringer selskabet op blandt de største aftagere af 737 MAX. Det største amerikanske lavprisselskab Southwest Airlines topper listen med 280 fly i ordre, mens Flydubai har bestilt 251 fly. Lion Air venter på 201 styk 737 MAX, og Viejet skal ligesom British Airways modtage 200 styk.

737 MAX var Boeings mest populære passagerfly indtil de to dødelige flystyrt inden for fem måneder. Den seneste ulykke skete i Etiopien i marts, da et fly af den type fra Ethiopian Airlines styrtede seks minutter efter start fra Addis Abeba med 149 mennesker om bord.

Godt fire måneder tidligere styrtede et Boeing 737 MAX-fly fra Lion Air 13 minutter efter start fra Indonesiens hovedstad, Jakarta. Alle 189 passagerer om bord omkom.

Boeing fik tirsdag også en ordre på 20 styk 787 Dreamliner-fly fra Korean Air Lines.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Shares❯  Udenlandsk selskab❯ 

Seneste nyheder