Chr. Hansen køber LGG® af Valio

Udgivet den 13-09-2016  |  kl. 07:57  |  

Hørsholm, 2016-09-13 07:57 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --  

Selskabsmeddelelse nr.13/2016

Chr. Hansen Koncernen har i dag underskrevet en aftale med Valio OY om køb af verdens mest veldokumenterede probiotiske stamme, LGG®. Aftalen, hvis kontante købesum er EUR 73 mio., omfatter varemærker og dertil hørende forretninger.

Lactobacillus rhamnosus GG (beskyttet under varemærket LGG®), der er blevet anvendt til fødevarer og kosttilskud siden 1990, er beskrevet i over 800 videnskabelige publikationer og undersøgt i mere end 200 kliniske studier[1]. Den probiotiske stammes primære indikationsområder er mave-tarm-systemet og immunforsvaret. Den opkøbte forretning genererede en omsætning på ca. EUR 9 mio. i 2015, inklusive royaltybetalinger fra Chr. Hansen Holding A/S.

Chr. Hansen Holding A/S's adm. direktør, Cees de Jong

"En af ambitionerne i vores strategi Nature's No. 1 er at udvide vores nuværende forretning inden for mikrobielle løsninger til human health. Sammen med vores egen probiotiske stamme, BB-12®, er LGG®-stammen den mest veldokumenterede probiotiske stamme i verden, og med erhvervelsen heraf kan vi både udnytte det fulde potentiale i LGG®-mærket på alle markeder for kosttilskud og modermælkserstatninger og forfølge nye muligheder inden for mejeriprodukter."

Valio OY's adm. direktør, Annikka Hurme

"Et vigtigt element i aftalen er et tættere samarbejde mellem de to selskabers verdensførende innovationsteams, hvilket yderligere vil styrke det imponerende videnskabelige fundament for LGG®."   

Strategisk rationale

Chr. Hansen har i over 10 år solgt LGG®-produkter til fremstilling af kosttilskud og modermælkserstatninger til mennesker under en licensaftale med Valio OY, og Chr. Hansen producerer allerede stammen internt i henhold til cGMP-standarder. Med opkøbet af de fulde rettigheder til stammen styrker Chr. Hansen sin position inden for probiotiske løsninger til human health og mejerisektoren og opnår attraktive muligheder for fuldt ud at udnytte potentialet i LGG®-varemærket, både som selvstændigt produkt og i kombination med Chr. Hansens egne stammer som f.eks. BB-12®.

Som led i aftalen erhverver Chr. Hansen en række specialiserede stammer, som allerede er i produktion, samt en samling af ca. 3.200 bakteriestammer. Herudover vil Chr. Hansen og Valio indgå i et strategisk forsknings- og udviklingssamarbejde inden for mejeriprodukter, som bl.a. omfatter kommercialisering af Valios teknologi inden for transglutaminaseenzymer.

Aftalens finansielle betydning

Opkøbet vil blive finansieret via Chr. Hansens egne likvide beholdninger og eksisterende kreditfaciliteter og støtter Chr. Hansens prioriteter for kapitalallokering, i henhold til hvilke investeringer i organisk vækst og tilkøb af forretningsaktiviteter har højeste prioritet. På trods af opkøbet vil bestyrelsen overveje muligheden af at udlodde overskydende likviditet i løbet af 2016/17, samtidig med at selskabets finansielle gearing fastholdes med en solid investment-grade kreditprofil.

Opkøbet vil bidrage positivt til Chr. Hansens EBIT før særlige poster i 2016/17 og ændrer ikke selskabets langsigtede finansielle ambitioner, således som de fremgår af meddelelsen af 12. april 2016. 

Der vil blive indregnet ca. EUR 2 mio. i engangsomkostninger i forbindelse med transaktionen under særlige omkostninger i 2016/17.

Afslutningsbetingelser

Købet af LGG®-forretningen er underlagt de sædvanlige afslutningsbetingelser, og handlen forventes endeligt gennemført i efteråret 2016.

Om Chr. Hansen's human health-forretning

Efterspørgslen efter naturlige kosttilskud, som fremmer menneskers sundhed, er stigende, og den forventede vækst for mikrobielle løsninger inden for denne industri er 7-9%. Human health-forretningen, som genererede en omsætning på ca. EUR 100 mio. i 2014/15, er en del af forretningsområdet Health & Nutrition.

Om den opkøbte forretning

Den opkøbte forretning omfatter LGG®-varemærkerne med tilhørende royaltybetalinger, en samling på ca. 3.200 stammer samt et mindre produktionssite i Tikkurila, Finland, som p.t. fremstiller LGG®-stammen og en række specialiserede stammer til osteproduktion mv.  

 

For yderligere information kontakt venligst:

Anders Mohr Christensen, Senior Director, Investor Relations
Tlf: 4574 7618

Klara Halkjaer, Head of Media Relations
Tlf: 5339 2362

 

Denne meddelelse er udarbejdet på dansk og engelsk. I tilfælde af uoverensstemmelse er den danske version gældende.

Udtalelser om fremtiden

Denne meddelelse indeholder udtalelser om fremtiden. Sådanne udtalelser er forbundet med risiko og usikkerhed, da mange faktorer, hvoraf mange ligger uden for Chr. Hansen Holding A/S' kontrol, kan betyde, at den faktiske udvikling og de faktiske resultater kan adskille sig væsentligt fra forventningerne i meddelelsen.

Om Chr. Hansen

Chr. Hansen er en global bioscience-virksomhed, som udvikler naturlige ingredienser til fødevare- og kosttilskudsbranchen, den farmaceutiske industri og landbrugssektoren. Produkterne omfatter kulturer, enzymer, probiotika og naturlige farver, og alle løsninger er baseret på stærke forsknings- og udviklingskompetencer kombineret med betydelige investeringer i teknologi. Omsætningen i regnskabsåret 2014/15 var EUR 859 mio. Virksomheden har mere end 2.600 engagerede medarbejdere i 30 lande med hovedproduktionssteder i Danmark, Frankrig, USA og Tyskland. Chr. Hansen blev grundlagt i 1874 og er børsnoteret på Nasdaq Copenhagen. Få yderligere oplysninger på www.chr-hansen.com.

 

 

 

[1] Pr. juli 2015.

 

 

 

 

Vedhæftede filer:

Nr 13 2016 DK.pdf

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder

10:09 Astrazeneca stiger efter høj efterspørgsel på kræftmidler i første kvartal
10:04 Nordfyns Banks basisindtjening faldt i første kvartal efter stigning i omkostningerne
09:58 Stærke markeder har presset indtjeningen i Norden: Vi har været for forsigtige siger direktør
09:49 ATP-investeringer kastede 4,5 milliarder af sig i første kvartal
09:32 Fødevaregiganten Nestlé når laveste niveau siden coronakrisen efter skuffende salg
09:30 Fødevaregiganten Nestlé når laveste niveua siden coronakrisen efter skuffende salg
09:20 Aktier/åbning: Som ventet rød åbning - Novo i bund efter komitékritik
09:02 Modvind til tørlast sænker Nordens bundlinje men penge til aktionærerne
08:50 Obligationer/åbning: Som ventet uændret åbning i årets højeste niveau
08:31 Svitzer fastholder forventningerne efter god start på året
08:24 Aktier/tendens: Udsigt til rød åbning - konkurrentnyt til flere selskaber
08:16 FLSmidths finske konkurrent Metso leverer bedre end ventet ordreindgang
07:43 Råvarer: Oliepriserne uændrede mens økonomsik modvind opvejer geopolitiske spændinger
07:38 Chipproducenten STMicro skuffer og nedjusterer efter svag efterspørgsel fra bilsektoren
07:26 Gjensidige Forsikring hårdt ramt af dårligt vejr i første kvartal
07:10 Obligationer/tendens: Udsigt til uændret rente ved åbningen
07:04 Equinor leverer blandet regnskab
06:37 Asien: Amerikansk tech-drop trækker stor del af asiatiske aktier ned
06:34 IBM-aktien i dyk efter regnskab
06:34 Facebook-ejer skuffer med regnskab og aktien sendes ned