Danske Banks omkostninger vil blive mindre - dog langt fra markedsledende spår Jyske Bank

Udgivet den 31-05-2023  |  kl. 12:02  |  
Danske Bank - Facade

Danske Bank har i de seneste år brugt rigtig mange penge på at bygge et værn op mod hvidvasksager. Oven i er der brugt mange penge på at rydde op i flere møgsager - og det har betydet, at banken har haft nogle af de højeste omkostninger i branchen.

I næste uge - den 7. juni - giver Danske Bank så sin finansielle mål og strategiske prioriteter et frisk pust, og her vil Jyske Banks analytiker Anders Haulund Vollesen blandt andet fokusere på målet for omkostningsprocenten.

- Med en forventning om en moderat stigning i indtægterne og kun svagt stigende omkostninger som følge af afslutningen af Estland- og gældsinddrivelsessagen, venter vi en ambition fra banken om en omkostningsratio på 45-47 pct. på mellemlang sigt. Dette er stadig cirka 5 pct.point højere end gennemsnitsestimatet for peer-gruppen i 2024, men dog tættere på konkurrenterne, end Danske Bank har været i årevis, skriver han forud for investordagen og påpeger, at det "på ingen måde markedsledende".

- Danske Banks akilleshæl har de seneste år været, at banken - med afstand - har den højeste omkostningsratio blandt de største nordiske banker. Dette forhold er direkte afledt af negative sager som blandt andet Estland- og gældsinddrivelsessagen, som både har ledt til højere complianceomkostninger, men også manglende evne til at tiltrække og fastholde privatkunder, siger analytikeren.

Han peger på, at bankens markedsandel på udlån i Danmark er faldet fra 26,6 pct. fra slutningen af 2017 til 24,4 pct i første kvartal 2023.

- Vi forventer ikke, at Danske Bank vil præsentere en "genfødsel" af den kommercielle strategi på investor-updaten, men vi vil spejde efter indsigt i bankens syn på, hvilke håndtag der kan skrues på, for at banken tager sin fair andel af væksten i udlån, indlån og investeringsaktiver de kommende år.

- Dette gælder også de udenlandske markeder, hvor det er vores fornemmelse, at Danske Bank fortsat ønsker at være til stede, om end vi har dårlig indsigt i den reelle profitabilitet opdelt på geografiske markeder, skriver Jyske Bank.

PLADS TIL AKTIETILBAGEKØB

Jyske Bank håber, at aktietilbagekøb kommer "på menuen igen".

- Vi ser bankens kapitalposition som yderst solid og med plads til både at hæve udlodningspolitikken til 50-70 pct. og/eller introducere aktietilbagekøb som et værktøj. Vi modellerer et årligt aktietilbagekøb på 5 mia. kr. fra slutningen af 2023, skriver Anders Haulund Vollesen.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  Shares❯ 

Seneste nyheder