Fredagens aktier: Demant i bund på dag fortsat præget af højere renter - bankerne gik frem

Udgivet den 22-09-2023  |  kl. 17:06  |  
Maersk Line

En salgsanbefaling til Demant trykkede aktiekursen, mens bankernes gik frem i løbet af fredagen.

Samlet pressede onsdagens melding fra den amerikanske centralbank dog fortsat de finansielle markeder fredag, og det danske aktiemarked var ingen undtagelse.

Helt i top af det faldende danske C25-indeks endte Chr. Hansen og Novozymes uden selskabsspecifikt nyt.

Eliteindekset, C25, endte 0,5 pct. lavere i indeks 1713,59. Det er 1,7 pct. lavere end for en uge siden.

- Det er stadig efterdønningerne fra Federal Reserves renteudvalg i onsdags, der presser stemningen ned. De var mere høgeagtige end ventet, selv om renten blev fastholdt. Det er temaet "higher for longer", der trykker humøret, siger Martin Munk, der er senioraktieanalytiker i Jyske Bank, til MarketWire.

Duoen Chr. Hansen og Novozymes, der er i fuld gang med at få de sidste brikker til at falde på plads i fusionen mellem de to, endte i toppen med plusser på 2,5 pct. og 2,4 pct.

- Begge selskaber har været gennem en lidt træls periode, så det kan være lidt rebound til dem, vurderer Martin Munk.

Fusionen ventes at være tilendebragt i fjerde kvartal 2023 eller første kvartal 2024

Novozymes er også med i gruppen som nogle af de mest shortede danske aktier som GN, Bavarian Nordic og Ambu, der alle endte med plusser.

- Det kunne se ud som om, at hedgefonde, der har shortet aktierne, er inde og lukke nogle af positionerne ned. Men det kan vi først se, når vi får tallene senere, siger Mads Zink, chefhandler i Danske Bank.

PLUSSER TIL BANKERNE

Bankerne arbejdede sig stille og roligt op fredag - og Martin Munk siger, at de højere renter er årsagen til det.

- Bankerne ligger lunt i svinget, og det er netop højere renter i længere tid end hidtil antaget, der er årsagen til det, siger senioraktiehandleren.

Nordea steg 0,8 pct. til 77,45 kr., Danske Bank gik 0,3 pct. frem til 166,55 kr., og Jyske Bank steg 0,2 pct. til 514,80 kr. Blandt sidepapirerne steg Sydbank 0,1 pct. og Spar Nord 4,0 pct.

DEMANT NED PÅ "SÆLG"

Demant var at finde i bunden af eliteindekset med et fald på 3,8 pct. til 289,60 kr., efter at aktien har fået sænket sin anbefaling til "sælg" fra "hold" af Jyske Bank.

Rockwool og ISS var at finde på de efterfølgende pladser med fald på 2,2 pct. til 1642,50 kr. og 2,1 pct. til 111,90 kr. uden nyt.

A.P. Møller-Mærsk-aktierne sejlede frem i løbet af dagen, men endte med negativt fortegn med et fald på 1,9 pct. til 12.620 kr. for B-aktien.

- Vi så, der var negativ stemning om de asiatiske peers tidligere i dag, og så er raterne igen faldet. Men generelt har transportsektoren haft en presset periode, siger Danske Banks chefhandler.

MODSTAND MOD TILBUD PÅ HARTMANN

Blandt sidepapirerne steg æggebakkeproducenten Brdr. Hartmann 2,7 pct. til 308 kr. og bevægede sig dermed væk fra det købstilbud, som majoritetsaktionæren Thornico Holding tidligere på ugen meddelte, at det har til hensigt at tilbyde de øvrige ejere.

Det mulige bud på 300 kr. per aktie blev annonceret i en børsmeddelelse tirsdag aften, hvor Hartmann også meddelte, at Thornico, der er ejet af Christian Stadil, har bedt selskabet indkalde til en ekstraordinær generalforsamling med det formål at foreslå en afnotering.

Planerne møder ifølge Danske Aktionærforening massiv modstand blandt en række aktionærer.

- Den tilbudte kurs 300 er under halvdelen af selskabets topkurs for 2,5 år siden, og meget tyder på, at minoritetsaktionærerne vil stå som tabere ved en afnotering på de vilkår, der er blevet meldt ud, skriver foreningen.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Seneste nyheder