Fredagens aktier: Novo i rekord mens banker blødte på ny efter uro

Udgivet den 24-03-2023  |  kl. 17:04  |  
SAS

Bankaktierne blev endnu engang Sorteper på det danske aktiemarked fredag, hvor ny usikkerhed var med til at sende Nordea, Jyske Bank og Danske Bank mod bunden af det danske eliteindeks.

Samlet dykkede C25-indekset 0,9 pct. til 1735,32, hvilket gav ugens første minus til eliteindekset.

Således steg indekset de fire foregående børsdage med sammenlagt 2,7 pct. For en uge siden gik C25-indekset på weekend i 1704,53.

Nordea faldt tungest med 9,5 pct., da der samtidig fragik udbytte, mens de to andre bankaktier smed i niveauet 2-3 pct.

I toppen strøg Novo Nordisk med 1,4 pct. op til nyt rekordniveauet 1049 kr. efter et positivt fase 3-studie - og det var på trods af, at der fragik udbytte, som typisk får en aktie til at falde.

- Det er finansaktierne, der har det sværest, og bankerne ligger tungt nede. Det ser vi også herhjemme, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank, til MarketWire.

Han peger især på UBS i Schweiz og Deutsche Bank i Tyskland som katalysatorer for udviklingen. I forhold til Deutsche Bank steg prisen på at forsikre sig mod en konkurs i den tyske storbank markant, og samme udvikling så man i Credit Suisse kort før, at selskabet i sidste uge blev overtaget af UBS.

- Det skaber noget nervøsitet. Der er fokus på banksektoren og en frygt for, at det, vi har oplevet, ikke er ovre endnu, siger Martin Munk.

NOVO I TOP EFTER FASE 3-NYT

Øverst i indekset var der - udover Novo i toppen - mindre plusser til selskaber som Genmab, Carlsberg og Royal Unibrew, der alle steg op mod 1,1 pct.

- For mig er det et udtryk for, at der er lidt sikker havn i den type selskaber, som investorerne søger mod, siger Martin Munk og fremhæver særligt fremgangen for Novo Nordisk som stærk.

Novo Nordisk har nået endemålene i fase 3b-studiet Pioneer Plus, hvor effektiviteten og sikkerheden ved vægttab gennem anvendelsen af oral Semaglutid i doserne 25 og 50 mg én gang dagligt er blevet testet. Begge doser viste efter 52 uger højere effektivitet end ved anvendelsen af en dosis på 14 mg.

Novo Nordisk venter at søge godkendelse hos myndighederne i USA og i EU i løbet af 2023.

STORE UDBYTTEDAG

Udover udbytte til aktionærerne i Novo, der steg til rekord torsdag, fik aktionærerne i Nordea, Simcorp, Sydbank og Torm også udbytte på ugens sidste hverdag.

For Nordea drejede det sig om 0,80 euro per aktie, Sydbanks udbytte løb op i 16,77 kr., Simcorp betalte 7,15 kr. til aktionærerne, og Torm afregnede i dollar og betalte 2,59 dollar - svarende til omkring 17,80 kr.

RABAT HOS AMBU

Medicoselskabet Ambus aktie faldt 2,6 pct. til 95,10 kr. efter at selskabet har hentet 1,1 mia. kr. før omkostninger i frisk kapital efter salg af aktier til rabatkursen 93 kr.

Prisen for aktierne var dermed 4,7 pct. lavere end lukkekursen for aktien torsdag på 97,60 kr., hvor aktien faldt 1,1 pct.

- Ambu eksekverer hurtigt og undgår at trække kapitalplanerne i langdrag, skriver Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, i en kommentar.

- "Rabatten" er på niveau med, hvad der er normen mellem 3-6 pct. afhængig af udsteder, størrelse, interesse, med videre. Ambu burde nu være klar til at levere på sine vækstambitioner: 10 pct. EBIT-margin inden for to år og det dobbelte inden for fem år jævnfør kapitalmarkedsdagen, påpeger investeringsøkonomen.

For Unibrews vedkommende steg aktien 1 pct. til 578,20 kr.

Bryggeriet har fået løftet sit kursmål til 700 kr. fra 650 kr. af Jyske Bank, der gentager anbefalingen "køb".

VESTAS MISTEDE TOPPLACERING

Vestas måtte sidste år opgive sin topplacering blandt verdens vindmølleproducenter, da kinesiske Goldwind som den første vindmølleproducent fra Kina nogensinde opstillede mere kapacitet end nogen anden aktør.

Vestas opstillede ny kapacitet i 2022 på 12,3 gigawatt, og det var mindre end Goldwinds præstation på 12,7 gigawatt. Amerikanske GE indtog samtidig tredjepladsen med 9,3 gigawatt.

Aktien faldt 3,4 pct. til 188,42 kr.

SAS BLØDTE FORTSAT

Indtjeningen styrtblødte fortsat hos flyselskabet SAS, som i februar havde et nettounderskud på 892 mio. svenske kr. - svarende til cirka 594 mio. danske kr.

Omsætningen i måneden løb op i 2476 mio. svenske kr.

Det oplyste SAS i en månedsopgørelse af visse nøgletal, som selskabet er forpligtet til at komme med som følge af den igangværende chapter 11-proces hos de amerikanske myndigheder.

SAS aktien faldt 2,2 pct. til 0,27 kr.

.\\˙ MarketWire

Trine Vestergaard

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯