Nord Stream 1-gasledning er lækket to steder - NY

Udgivet den 27-09-2022  |  kl. 10:16  |  

Dagen efter at der blev meldt om læk på Nord Stream 2-gasledningen, er der også gået hul på Nord Stream 1-gasledningen.

Det bekræfter Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en skriftlig udmelding.

Der er tale om to læk, som er sket nordøst for Bornholm. Det ene læk er i international farvand, men i dansk økonomisk zone. Det andet er ligeledes sket i international farvand, men i svensk økonomisk zone.

- Hændelsen bliver sikret ligesom lækket på Nord Stream 2. Hændelserne på de to ledninger har ingen forsyningsmæssige konsekvenser for Danmark, lyder det fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

- Som konsekvens af disse hændelser har Energistyrelsen bedt Energinet om at hæve beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark.

Det er for tidligt at sige noget om årsagen til lækkene, skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, som samtidig fortæller, at man har tæt kontakt til internationale partnere.

I alt er der altså konstateret tre læk på Nord Stream 1- og Nord Stream 2-ledningerne. Ingen af dem er for tiden i drift, men indeholder gas.

Lækket på Nord Stream 2 skete sydøst for Bornholm ud for Dueodde.

Nord Stream oplyser ifølge Bloomberg News, at skaden på den russiske gasrørledning er "uden fortilfælde", og at det er svært at sige, hvornår en reparation af ledningen ville kunne finde sted.

Tirsdag morgen oplyste Energistyrelsen i Danmark, at man fortsat er i gang med at vurdere, hvad de miljømæssige konsekvenser af lækagen i gasledningen Nord Stream 2 vil være.

Men i første omgang lyder vurderingen, at lækagen kun vil påvirke miljøet lokalt.

- Hvilket betyder, at det alene er området, hvor gasfanen i vandsøjlen befinder sig, som vil blive påvirket.

- Metangassen slipper derefter ud i atmosfæren og har en klimabelastende effekt, lyder det fra Energistyrelsen.

Både Nord Stream 1 og 2 løber fra Rusland til Tyskland. Nord Stream 1 har været lukket siden starten af september, mens Nord Stream 2 aldrig er blevet taget i brug.

Gasledningen var stort set klar til at blive taget i brug og var blevet fyldt med 300 millioner kubikmeter gas, da den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, kort før Ruslands invasion af Ukraine i februar meddelte, at man ville droppe brugen af den.

/ritzau/

Ritzau