Republikanere ser dialog i dødvande trods nogle fremskridt om gældsloft

Udgivet den 24-05-2023  |  kl. 06:35  |  

Det fyger med kommentarer og nyt omkring forhandlingerne om at hæve det amerikanske gældsloft, efterhånden som den deadline, finansminister Janet Yellen har udstukket, nærmer sig.

Tirsdagens aften meldte de republikanske forhandlere om et dødvande, skriver Bloomberg News.

Den republikanske topforhandler, Kevin McCarthy, der også er formand for Repræsentanternes Hus, forlod et møde i Det Hvide Hus med meldingen om, at der stadig ikke er en aftale.

En af hans nærmeste kollegaer i forhandlingerne, medlem af Repræsentanternes Hus for republikanerne, Garret Graves, understregede også, at der stadig er en række områder, hvor man er uenige med demokraterne og præsident Joe Biden, og samtidig er der lige nu ikke aftalt nye forhandlingsmøder.

- I sidste ende skal vi se nogle bevægelser eller fundamentale forandringer i det, de gør, lød det også fra Graves med henvisning til forhandlerne for demokraterne.

- Lige nu har vi ikke aftalt yderligere møder.

Republikanerne er ifølge Garret Graves dog åben for fortsat dialog.

- Vi går ingen steder.

Garret Graves løftede imidlertid også sløret for, at der er sket "substantielle" fremskridt på nogle områder.

- Der er områder, hvor vi har gjort fremskridt, sagde Garret Graves ifølge Bloomberg News efter et to timers langt forhandlingsmøde i Det Hvide Hus tirsdag.

Graves vurderer, at parterne "meget tæt" på enighed på nogle områder. Der er dog også stadig "betydelige" huller, især i forhold til statens forbrug, der skal dækkes af, inden de to parter kan lukke en aftale.

De amerikanske aktier tog sig også en tur ned tirsdag med et minus på 1,1 pct., da republikanernes flertalsleder i Huset, Steve Scalise, signalerede yderligere forhaling ved at stille spørgsmålstegn ved finansministeriets deadline.

- Vi vil gerne have noget transparens i forhold til, hvordan de nåede frem til den dato, sagde Steve Scalise tirsdag ifølge Bloomberg News.

- Det ser ud som om, de sikrer sig og nu åbner døren for at flytte den dato.

Janet Yellen har senest mandag igen advaret om, at den føderale regering så tidligt som 1. juni kan komme i den situation, at den ikke kan betale alle regninger, med mindre Kongressen hæver loftet for, hvor meget staten må låne. En teknisk betalingsstandsning truer altså.

Det lovmæssige loft for den amerikanske stats gæld er på 31.400 mia. dollar, og det blev nået tilbage i januar.

Et andet - anonymt - republikansk medlem af Repræsentanternes Hus sagde tirsdag også til Bloomberg News, at han foretrækker, at staten må stoppe med at betale løn til de ansatte, inden Kongressen hæver gældsloftet.

I sidste uge var der ellers forhåbninger om en aftale, da formanden, eller speaker, for Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, der leder forhandlingerne for republikanerne efter møder i Det Hvide Hus lod forstå, at det var muligt at nå en aftale inden ugens udgang.

Det blev som bekendt ikke til virkelighed, og selv om den demokratiske præsident, Joe Biden, afkortede sin rejse til Asien efter G7-mødet i Japan for at komme hjem til forhandlingerne, var et møde mandag eftermiddag mellem de to, Biden og McCarthy, ganske vist "produktivt", men uden resultat.

Republikanerne ønsker besparelser for at hæve gældsloftet, mens demokraterne foretrækker skatteforhøjelser eller blot en forhøjelse uden betingelser.

.\\˙ MarketWire

Redaktion

Tags:  macro❯  USA❯ 

Seneste nyheder