SAS/CEO: Er offer for flyvelederkonflikt - efterspørgslen bedredes i andet kvartal

Udgivet den 01-06-2023  |  kl. 10:10  |  

SAS håber på en langsigtet og bæredygtig løsning i flyvelederkonflikten, der har trukket store veksler på både passagererne og selskabet. Når konflikten er løst, og omkostningerne gjort op, er SAS klar til at sende regningen tilbage til Naviair.

Det fortæller administrerende direktør i SAS, Anko van der Werff, til MarketWire i forbindelse med luftfartsselskabets regnskab for andet kvartal af 2022/23.

Et gennemgående tema i SAS' forskudte andet kvartal og videre ind i tredje kvartal er konflikten mellem den statsejede luftfartstjeneste Naviair og flyveledernes fagforeningen, Datca, der har skabt store forsinkelser i Københavns Lufthavn.

I SAS er håbet, at parterne kan nå til enighed om en fornuftig løsning.

- Vi er ikke en del af forhandlingerne, og det gør det virkelig svært. Vi er ofre i denne proces, og vi håber virkelig, at parterne i forhandlingerne vil gå sammen om at finde en bæredygtig løsning, meddeler topchefen.

- Det skal løses, men det skal løses på en bæredygtig og langsigtet facon, fortsætter han.

Forsinkelserne har ikke været uden omkostninger for SAS, der har i sinde at sende den samlede regning videre til Naviair.

- Vi har selvfølgelig samlet alle regninger, og vi sørger selvfølgelig for at have et facit. Det vil blive bragt op med Naviair på et tidspunkt, fordi det selvfølgelig er det rette at gøre.

EFTERSPØRGSEL I BEDRING - FORTSAT UNDERSKUD

SAS oplevede i andet kvartal en øget efterspørgsel, hvilket også lod sig afspejle i toplinjen med en vækst på 27 pct. på årsbasis. For indtjeningen og bundlinjen var der fortsat røde tal i februar, marts og april.

- Det er virkelig godt at se efterspørgslen stige igen. Bedringen er der, siger Anko van der Werff.

Driftsunderskuddet landede på 986 mio. svenske kr. i kvartalet, og det samlede underskud lød på 1525 mio. svenske kr. I samme periode et år forinden tabte SAS 763 mio. svenske kr. på driften og samlet 1520 mio. svenske kr.

KONSTRUKTIVE FORHANDLINGER MED STATEN

SAS fik i maj grønt lys af konkursdomstolen i USA til at rejse ny kapital. Det er blevet mødt med et skærpet krav fra den danske stat, der højst vil være med til en kapitaludvidelse på 30 pct. I EU har en domstol videre underkendt den dom, der i sin tid muliggjorde statsstøtte fra Danmark og Sverige.

Hverken det skærpede krav eller EU-underkendelsen ventes for nuværende at påvirke SAS' overlevelse og forretningsevne.

- Vi er stadig tidligt i processen, der vil vare omkring tre måneder, så med udgangen af august ved vi mere, siger Anko van der Werff til MarketWire.

Efterfølgende har den danske stat skærpet, at man som maksimum ser en udvidelse af kapitalen på 30 pct. Det er helt i tråd med tidligere udmeldinger, påpeger SAS' topchef og tilføjer, at luftfartsselskabet har konstruktive forhandlinger med den danske stat.

- Vi har gjort det soleklart, at vi vil gennemføre dette med Danmark, og det ser vi virkelig udarte sig, og at Danmark på den måde vil være ankeret eller en nøgleinvestor, siger han.

Også i maj var der nyt fra en EU-domstol, der har underkendt EU-Kommissionens godkendelse af statsstøtte fra Danmark og Sverige i 2020. Dommen vurderes på nuværende tidspunkt ikke at påvirke SAS.

- Det har ingen umiddelbar påvirkning for selskabet - hverken driftsmæssigt eller kommercielt. Vi har ikke oplevet nogen påvirkning fra dommen, siger Anko van der Werff.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  CEO❯  Shares❯ 

Seneste nyheder