USA/åbning: Gap og Marvell stiger tocifret i grøn amerikansk start

Udgivet den 26-05-2023  |  kl. 15:45  |  

Der er malet med grønt ved åbningen af det amerikanske aktiemarked fredag, hvor handlerne dog fortsat ser med bekymret mine mod Washington, hvor der mangler at komme en afklaring for landets gældsloft.

Samtidig har de fordøjet nyt om prisstigningstaksten i USA, hvor kerneinflationsindikatoren viste en lidt højere stigningstakt end ventet i april.

Ved åbningen stiger Nasdaq-indekset mest med 0,3 pct. oven på et plus på 1,7 pct. torsdag, hvor særligt chipproducenten Nvidia var med til at trække teknologisektoren op.

S&P 500-indekset stiger samtidig 0,2 pct., og Dow Jones løftes 0,1 pct.

RYGTER OM FREMGANG I FORHANDLINGER

I USA hersker der stadig bekymring for, om den amerikanske stat i yderste konsekvens må misligholde nogle af sine obligationslån, hvilket i ugens løb har skabt usikkerhed på de finansielle markeder.

Ifølge Bloomberg News er en aftale om gældsloftet dog ved at tage form, lød meldingen fredag morgen dansk tid. Anonyme kilder vurderer over for nyhedsbureauet, at politikerne er tæt på at indgå en aftale om at forhøje gældsloftet, mod at der også lægges loft over statens udgifter de kommende to år.

Dagens vigtigste indspark fra nøgletalsfronten er kerneinflationsindikatoren PCE Core, der viste en overraskende stigningstakt på 4,7 pct. på årsbasis i april, mens priserne steg med 0,4 pct. i forhold til måneden før.

Økonomerne havde ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News estimeret en fremgang på 4,6 pct. på årsbasis - samme niveau som måneden før. På månedsbasis var der ventet en stigning på 0,3 pct.

Fredagens inflationstal er et af de afgørende datapunkter for centralbankens beslutningstagere og beskrives som Federal Reserves foretrukne inflationsmål.

TØJPRODUCENT BRAGER OP

På aktiemarkedet nærmer regnskabssæsonen sig for alvor sin afslutning, men sent torsdag var tøjselskabet Gap på scenen med sit regnskab for første kvartal 2023/24.

Gap-aktien stiger 12,4 pct. ved åbningen, efter at selskabets regnskab for første kvartal endte bedre end ventet i markedet.

Særligt bruttomarginen på 37,1 pct. overraskede positivt, idet analytikerne ifølge Bloomberg News blot havde ventet 34,6 pct.

Det gør også, at selskabet kom ud med et beskedent overskud per aktie justeret for engangseffekter på 1 cent, hvor analytikerne havde ventet et minus på 16 cent per aktie.

Gap ejer blandt andet tøjmærkerne Gap, Old Navy, Banana Republic og Athleta.

Supermarkedskæden Costco Wholesale skuffede omvendt med både omsætning og indtjening i tredje kvartal 2022/23, viser regnskabet offentliggjort torsdag aften.

Aktien stiger alligevel med 0,3 pct. fra start.

I kvartalet omsatte selskabet netto for 52,6 mia. dollar, hvilket var 1,9 pct. mere end i samme periode sidste år, men det var under analytikernes forventninger på 53,83 dollar ifølge estimater fra Bloomberg News.

Indtjeningen per aktie faldt til 2,93 dollar fra 3,04 dollar, hvor analytikerne havde regnet med 3,30 dollar.

MARVELL STRYGER OP

Den amerikanske teknologivirksomhed Marvell Technology stryger op i den tidlige handel, efter at selskabet har meddelt, at det venter at fordoble sin omsætning fra AI-relateret produkter.

Aktien stiger 21,5 pct. ved åbningen efter en fremgang i torsdagens handel på 7,6 pct.

Marvell er en international virksomhed, der producerer og udvikler halvledere og andre relaterede produkter. AI-teknologien har ifølge den administrerende direktør, Matt Marphy, vist sig at være en vigtig vækstdriver. Det siger han i en meddelelse ifølge Bloomberg News.

Workday, et softwareselskab med fokus på løsninger til HR- og økonomiafdelinger, stiger 9,0 pct.

Det sker efter et bedre regnskab end ventet for første kvartal af det forskudte regnskabsår 2023/24.

I første kvartal steg den samlede omsætning 17,4 pct. fra samme kvartal året før til 1,68 mia. dollar. Herunder voksede abonnementsomsætningen med 20,1 pct. til 1,53 mia. dollar, hvilket var en spids bedre end ventet af analytikerne.

.\\˙ MarketWire

Trine Vestergaard

Tags:  Market Open❯  Shares❯  USA❯ 

Seneste nyheder