USA: Efter kraftigt rentefald - minusrenter forude?

Udgivet den 03-09-2019  |  kl. 22:52  |  

Måske vil USA blive medlem af klubben, hvor også Tyskland og Japan befinder sig, med negative statslige renter. Det ellers utænkelige kan blive en realitet, da obligationskurserne fortsætter op og op, mens renterne falder og falder.

Den tiårige rente faldt igen tirsdag med 4 basispoint til 1,46 pct. - kun 10 basispoint over alletiders bundrekord på 1,36 pct. fra juli 2016 - og samtidig er der ingen tegn på, at de mange usikkerhedsmomenter, der driver renten ned, global opbremsning, handelskrig og brexit, snart vil være bag os.

I alt er obligationsudstedelser for 17.000 mia. dollar for tiden i minus, mens den tiårige tyske rente ligger på negative 0,70 pct. og den ditto japanske er på 0,27 pct.

Man skal dog bare tilbage til udgangen af juli for at finde en amerikansk rente over 2,0 pct., og ved udgangen af sidste år var den tiårige rente i USA på 2,68 pct. - 122 basispunkter højere end tirsdag.

- Vi kunne se en nulrente. Sandsynligheden stiger, især da vi falder så hurtigt, siger Nick Maroutsos, chef for globale obligationsinvesteringer hos Janus Henderson, til Financial Times.

Maroutsos venter, at den tiårige rente ganske snart kan dykke under 1,0 pct., men ser dog noget længere udsigter for at bryde i minus, da den største drivkraft i den bevægelse vil være rentesænkninger fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der stadig er moderat i sine forventninger om rentenedsættelser.

- Mens centralbanker i Europa og Japan har lagt alle æg i en kurv ved at benytte negative rente for at stimulere væksten, og Fed følger nøje med... er vi endnu ikke ved det punkt, hvor USA helt vil omfavne det, med mindre de ser nogle eksempler fra det virkelige liv på, at det virker.

I eurozonen har renten siden 2014 været negativ og ligger for tiden i minus 0,4 pct. I Japan satte centralbanken renten i minus i 2016, mens den nu er kravlet op til plus 0,1 pct. på visse indskud.

I USA er den toneangivende rente i intervallet 2,00 til 2,25 pct. Centralbanken sænkede i juli renten for første gang siden 2008 - efter ni løft i træk. Banken synes dog ikke villig til aggressivt at sænke renten trods markedets spekulationer om det modsatte.

- At hoppe herfra til nul er langt at gå. Men chancen for at renterne vil vende tilbage til, hvor de var i starten af året? Glem det, siger Steve Major, researchchef for renteinvesteringer i HSBC, til Financial Times.

Bill O'Donnell, rentestrateg hos Citigroup, tror heller ikke på stigende renter, men tvivler samtidig på minusrenter i USA. Han peger også på, at den økonomiske udvikling i USA skal ændre sig markant til det værre, for at centralbanken ville være parat til at lempe tilstrækkeligt på sin rente.

- Jeg håber ikke, det sker så tidligt som inden for nogle år. Jeg kan ikke forestille mig de nyheder, der ville forårsage det. Det ville ikke være noget godt, konkluderer O'Donnell.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  macro❯  USA❯ 

Seneste nyheder

11:24 Aktier/middag: Rød bølge fra USA skyller ind over C25
10:23 Sanofi hæver prognosen for 2024 efter stærkt kvartal - aktien stiger
10:04 Tyskland: IFO-indekset skuffer i juli - falder trods ventet stigning
09:36 Amerikansk biotekselskab i tocifret plus: Gør klar med fase 3-studie af vægttabsmiddel
09:19 Aktier/åbning: DSV blandt de få lyspunkter i rødt marked
09:02 Danske Banks udlodning til aktionærerne belønnes med løftet kursmål hos børshus
08:59 Obligationer/åbning: Global rentestigning smitter af i Danmark
08:23 Aktier/tendens: Store fald i USA kan smitte af på det danske marked
08:18 Sydbank: Investorernes pludselige recessionspanik er overdrevet
07:53 Råvarer: Olieprisen falder på bekymring for svag kinesisk efterspørgsel
07:51 Sanofi hæver prognosen for 2024 efter stærkt kvartal
07:37 Nestlé sænker forventningerne: Aftagende priser tynger salgsvæksten
07:22 Tysk Vestas-rival opjusterer efter stærk driftsfremgang i første halvår
07:16 Schweizisk medicinalgigant opjusterer efter fremgang i andet kvartal
06:54 Asien: Amerikansk tech-udsalg smitter kraftigt af i især Tokyo
06:54 Obligationer/tendens: Globalt rentemarked indikerer højere rente
06:35 DSV/SEB: Kursmålet hæves til 1410 kr. fra 1340 kr. efter flot regnskab
06:35 DSV/HSBC: Kursmålet løftes til 1300 kr. fra 1120 kr. efter stærkt regnskab
06:32 Asien: Amerikansk tech-udsalg smitter kraftigt af i især Tokyo
06:32 Valuta: Perfekt storm giver kraftig yen-styrkelse og skyder lukrativ carry-handel i sænk