USA/lukning: Nvidia og store teknologiselskaber bag nyt Nasdaq-plus

Udgivet den 31-05-2023  |  kl. 06:32  |  

De store teknologiselskaber var igen med til at drive Nasdaq-indekset højere, hvor blandt andet AI-kæledæggen Nvidia var med til at trække for.

Samtidig faldt de amerikanske statsrenter på øget håb om, at Kongressen får en aftale i hus om gældsloftet og dermed undgår en teknisk betalingsstandsning.

Det teknologitunge Nasdaq-indeks steg 0,4 pct., mens det brede S&P 500-indeks lukkede uændret og Dow Jones-indekset lukkede med fald på 0,2 pct.

Dermed fortsatte Nasdaq-indekset den positive tendens fra fredagens stigning på 2,2 pct. efter den forlængede weekend med Memorial Day mandag.

Onsdag morgen er stemningen dog vendt, og futures for de tre ledende indeks ligger svagt nede med fald på 0,1-0,3 pct.

NVIDIA FORTSATTE MED AT RIDE PÅ AI-BØLGEN

Chipgiganten Nvidia blev det niende selskab i verden, der har nået en markedsværdi på 1000 mia. dollar på baggrund af øgede forventninger til salg af mikrochips til kunstig intelligens, AI.

- Ja, AI har et stort potentiale, og det ser ud til at være den 'næste store ting', skriver Tom Essaye, en tidligere Merrill Lynch-handler, der grundlagde nyhedsbrevet The Sevens Report, ifølge Bloomberg News..

- Men jeg kan ikke se, hvordan det løfte kan opveje virkeligheden med højere renter og mere pres på økonomien, i hvert fald ikke for en længere periode, fortsætter Essaye.

Hvad der skal ske med det amerikanske gældsloft, er stadig det altoverskyggende tema. Den foreløbige aftale, der blev fundet henover weekenden, mangler at blive stemt igennem i Kongressens to kamre.

Investorernes optimisme over udsigterne for kunstig intelligens sendte tirsdag det amerikanske techselskab Nvidia op i første division, hvor markedsværdien en periode nåede over 1000 mia. dollar.

Tirsdag steg Nvidia 3,0 pct. til 401,11 dollar, og årets stigning nåede op på 180 pct. Aktien var i løbet af tirsdagen oppe i 419,36 dollar.

Dagens stigning kom i kølvandet af, at techgiganten har præsenteret flere produkter og services med kunstig intelligens (AI) ved messen Computex i Taiwan.

Sidste uge fremlagde Nvidia sin salgsprognose for andet kvartal, der var så meget bedre end ventet, at investorerne kvitterede ved torsdag at sende aktien i vejret med over 24 pct. Opturen fortsatte fredag med et plus på 2,5 pct.

Chipproducenten Broadcom havde også en fantastisk start på tirsdagen med en stigning på mere end 10 pct., men investorerne blev bange for om AI-vingerne kunne bære og aktien endte 1,2 pct. lavere efter stigninger torsdag og fredag på samlet set mere end 18 pct.

Blandt de største teknologiselskaber var der også fremgang på 1,1 pct. til Apple og 1,3 pct. til Amazon.

TESLA OG FORD VAR RULLENDE

Aktien i Tesla steg 4,1 pct. på nyheden om, at den administrerende direktør, Elon Musk, er ankommet til Beijing for at mødes med højtstående kinesiske embedsmænd og besøge fabrikken i Shanghai.

Musk ventes at mødes med kinesiske embedsmænd for at sikre, at der ikke sker nogen forstyrrelser på verdens største marked for elbiler.

Dertil har Ford Motor fået en løftet anbefaling til "køb" fra "hold" af Jefferies, og det modtog investorerne ved at sende aktien op 4,1 pct.

Modsat hang energiaktierne i bremsen med fald på 0,6 pct. til Chevron og 0,9 pct. til Exxon Mobil, der var presset af fald til olieprisen.

WTI-olieprisen faldt under 70 dollar per tønde som følge af bekymringer over, om Opec+ vil sænke produktionen på sit møde den 4. juni.

Medicinalselskabet Pfizer annoncerede tirsdag positive resultater med lægemiddelkandidaten Marstacimab til forebyggende behandling af blødersygdommene hæmofili A eller B.

Alligevel faldt aktien i Pfizer 1,6 pct., idet analytiker Umer Raffat fra Evercore ISI vurderer, at sikkerhedsprofilen fortsat er et ubesvaret spørgsmål.

.\\˙ MarketWire

Christian Iversen Kielberg

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder

17:09 Torsdagens aktier: Kun NKT og Carlsberg klarede sig i plus da USA-tal forstærkede nedtur
17:03 Harboes Bryggeri kommer med tidlig prognose: Ser mulighed for øget indtjening i 2024/25
16:34 Amerikansk medicinalkæmpe varsler nedskæringer - aktien falder til 2019-niveau
16:10 Flere bolighandler nærmer sig i USA
15:53 USA/åbning: Mismod på forhånd og nøgletal gjorde det hele meget værre
15:32 Investeringsstrateg: Tal fra USA kan næsten ikke være dårligere for aktier
15:08 Amerikanske renter i vejret efter uventet høj inflationsindikator
15:05 Valuta: Yen i svageste niveau overfor dollar siden 1990
15:01 Økonom ser amerikansk vækst bremse op - måske nok til rentenedsættelse i efteråret
14:49 Aktienedtur accelererer efter amerikanske nøgletal
14:34 Amerikansk økonomi vokser mindre end ventet
14:27 USA/tendens: Mismod frem mod åbning efter Meta-skuffelse
13:55 Mærsk-rederi før udskillelse: Vi skal være en aktie med markant udbytte
13:37 Svenske Alfa Laval er flyvende efter bedre end ventet ordrenindgang
13:22 Europa/aktier: Regnskabsnyt styrer markederne i minus
12:54 Vestas-konkurrenten GE Vernova får ordredyk på 40 pct. i første kvartal
12:29 Ringkjøbing LB's kundebase og udlånsoverskud afbøder rentemodvind, mener Danske
12:19 Obligationer/middag: Renten holder niveauet frem mod vigtige nøgletal fredag
11:54 Aktier/middag: Påfaldende dyk for Novo opvejes kun delvist af plus til "de grønne"
11:29 Svitzer fastholder forventningerne efter god start på året - afviser konservativ prognose