USA/lukning: Plus vendt til minus efter tom melding fra England - NY

Udgivet den 27-09-2022  |  kl. 06:32  |  

Efter to hårde uger indledte de amerikanske aktier mandagen med stigninger, men sidenhen fik den negative stemning atter overtaget, og markedet gled igen i rødt.

Tirsdag morgen ser tingene lidt mere optimistiske ud. Vigende renter og stigende aktieindeksfutures tegnes et anderledes positivt billede. I handlen med futures indikeres der stigninger på 0,6-0,7 pct., når markedet genåbner i New York senere på dagen.

Mandag var det en mere eller mindre intetsigende melding fra den britiske centralbank, Bank of England, om, at den følger udviklingen og vil diskutere den på sit næste planlagte møde, der sendte aktierne sydover.

Der havde ellers gennem weekenden og mandag været flere og flere opfordringer til Threadneedle Street om at gribe ind over for pundets nedtur og skabe noget ro.

Det britiske pund er blevet svækket til et historisk lavpunkt over for dollar, da Storbritanniens nye premierminister, Liz Truss, og hendes regering i en tid med den højeste inflation i 40 år har præsenteret ufinansierede skattelettelser for 45 mia. pund.

Det brede S&P 500-indeks tabte derfor 1,0 pct., selv om det på et tidspunkt ellers var i plus med 0,6 pct. I 3655,04 point sluttede hovedindekset i sit laveste niveau siden december 2020.

Dow Jones smed sideløbende 1,1 pct. og lukkede dermed som det sidste af de tre store indeks i et "bear market" med et minus på mere end 20 pct. fra sin rekord.

Endelig faldt Nasdaq 0,6 pct.

Samtidig røg de amerikanske renter i vejret, da investorerne indstillede sig på flere renteløft fra USA's centralbanks side.

KURSFALD I FEM AF SEKS UGER

Aktierne er i hver af de seneste to uger faldet med omtrent 5 pct., mens det fem ud af de seneste seks uger er blevet til minusser, og hovedindekset ligger nu knap 24 pct. fra sin seneste rekord i januar.

- Fra et kontrært synspunkt skaber denne slags udbredte pessimisme købsmuligheder, kommenterer Ed Yardeni, der er direktør i Yardeni Research, ifølge Bloomberg News.

- Det bliver dog, indrømmet, sværere at være optimistisk omkring økonomien. Det bliver også sværere at være optimistisk omkring aktier, når Federal Reserve bliver mere og mere høgeagtig på pengepolitikken, fortsætter han.

Handlen med rentefutures peger da også på, at markedet nu indregner en top i den amerikanske centralbankrente på 4,66 pct. til maj næste år.

I starten af september, før en skuffende inflationsrapport for USA for august i forrige uge og den mere høgeagtig centralbank i sidste uge, var markedets forventning, at renten i denne cyklus ville toppe i 3,95 pct. til marts.

- Vi er bekymrede for, at Federal Reserves nuværende rentebane er mere aggressiv end nødvendigt, lyder det fra Jeremy Schwartz, der er investeringschef hos Wisdomtree Asset Management, over for The Wall Street Journal.

CYKLISK FORBRUG OG IT I PLUS

I S&P 500 klarede dagligvareaktierne sig bedst ved akkurat at holde sig i et marginalt plus. Dernæst fulgte to af sidste uges helt store tabere, da cyklisk forbrug og it-aktierne smed henholdsvis 0,2 og 0,7 pct.

I den anden ende faldt fast ejendom mest med 2,6 pct., og forsyning droppede 2,4 pct. Begge var ramt af de stigende renter, som rammer hårdt på finansieringsomkostningerne. Energi mistede samtidig 2,6 pct.

I hovedindekset var det Amazon, som trak mest op med et plus på 1,2 pct., mens Apple bidrog med et lille løft på 0,2 pct. På plussiden trak dagligvarekæden Costco også frem med 3,0 pct. til 480,30 dollar, selv om finanshuset Raymond James skar i sit kursmål for aktien til 560 dollar fra 600 dollar.

I kommunikationsservice, som samlet mistede 1,3 pct., faldt Meta Platforms med 2,9 pct., mens Exxon Mobil og Chevron i energi bakkede 2,1 og 2,6 pct.

I finans var der samtidig minus ud for JPMorgan Chase og Bank og America på 2,2 pct. hver især.

REJSEPAPIRER I TOP

I toppen af S&P 500 vandt rejseaktierne mest frem.

Wynn Resorts løftedes 12,0 pct., og Las Vegas Sands steg 11,8 pct., da finanshuset Jefferies mandag løftede sin anbefaling af de to til aktier "køb", efter at de kinesiske myndigheder nu har ophævet rejserestriktionerne, der blev indført under pandemien, til resort- og kasinoregionen Macao.

Uden for S&P 500 mistede Beyond Meat, som producerer plantebaserede pølser og kødalternativer, 7,3 pct., da en rapport mandag kunne konstatere, at salget af alternativer til kød er faldet i USA.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯