Coloplast-topchef: Vi går ind i stærkt andet halvår - valutaer har givet modvind

Udgivet den 07-05-2024  |  kl. 09:43  |  

Coloplast kom solidt ud af sit andet kvartal og går nu ind i et anden halvdel af 2023/24 med forventningen om et stærkt halvår efter en pæn organisk vækst i kvartalet.

- Vi leverer et solidt regnskab i andet kvartal, og vi forventer også et rigtig stærkt andet halvår. Der er 8 pct.s vækst i selskabet, og det afspejler, at vi fortsat har et rigtig godt momentum i vores kroniske forretning, siger Kristian Villumsen, der er administrerende direktør i Coloplast, til MarketWire.

- Så ligger der en overskudsgrad på 27 pct. i andet kvartal. Der følger vi den plan, vi har lagt, og den guidance vi har lagt, fortsætter han.

Selv om regnskabet organisk viste bedre takter end ventet i markedet, var der for de rapporterede tal tale om en svagere udvikling end ventet. Det skyldes valutamodvind, der har påvirket omsætningen negativt og skabe efterdønninger ned gennem regnskabet.

- Der er lidt forskellige valutaer, der går os imod. Der er lidt gynger og karruseller i løbet af de forskellige kvartaler, siger Kristian Villumsen og tilføjer, at Coloplast hedger de største valutaer som dollar og pund.

- Det er primært en bunke emerging markets-valutaer, som giver noget modvind, fortsætter topchefen.

I regnskabet fremhæves blandt andet en svækkelse af den argentinske peso og en styrkelse af den ungarske forint over for den danske krone. Også svækkelse af dollar tynger i andet kvartal, fremgår det.

Det har også betydet, at Coloplast har måttet sænke sine forventninger til salget i kr. i 2023/24 til 10-11 pct. fra tidligere 11 pct. Forventningerne til den organiske vækst og indtjeningsgraden fastholdes.

Coloplast omsatte i andet kvartal for 6586 mio. kr. mod ventet 6693 mio. kr., og på bundlinjen stod 1252 mio. kr. mod en forventning om 1292 mio. kr.

Til gengæld voksede medicoselskabet 8 pct. organisk i perioden, hvor analytikerne havde ventet 7,6 pct.

POSITIV UDVIKLING FOR OMKOSTNINGERNE

Coloplast havde i andet kvartal fremgang på omkostningsområdet, der blandt andet tæller inflationsniveauerne i inputpriserne og løninflationen hos selskabets ansatte i Ungarn.

- Både på inflationsniveauerne i inputpriserne - energi og råvarer - er der en nedadgående tendens. Vi kan også se, at de forecasts, der ligger på inflationen i lønudviklingen i Ungarn, er på vej ned. Det er positivt for os, siger Kristian Villumsen.

Fremgangen i omkostningerne blev i nogen grad modsvaret af stigende omkostninger til blandt andet selskabets fabrik i Costa Rica. Fabrikken skal bidrage til en anden balance i produktionsnetværket, end Coloplast har haft historisk.

I dag udgør medicoselskabets fabrik i Ungarn cirka 75 pct. af den samlede produktionsvolumen. Det er forventningen, at andelen af produktionsvolumen i de kommende år vil flytte ud af Ungarn til Costa Rica og til Coloplasts nyeste fabrik i Portugal, der ventes at stå færdig i 2026.

Fabrikken i Costa Rica ventes i 2025 at udgøre en fjerdedel af produktionsvolumen, hvilket vil bringe den ungarske produktionsandel ned i niveauet 65-70 pct.

- Du skal længere frem i tiden, før det kommer længere ned, siger Kristian Villumsen, der dog samtidig pointerer, at det kun er den ungarske andel af den samlede volumenvækst, der vil falde.

- Vi er et vækstselskab, og det betyder, at volumen bliver ved med at vokse, og at der vil blive ved med at være volumenvækst i Ungarn - bare en mindre andel af den totale volumenvækst i fremtiden.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  CEO❯  Shares❯ 

Seneste nyheder

17:58 Europa/lukning: Trist stemning på på nyhedstynd dag - svensk biotekselsk stak dog af
17:09 Ynglende kongeørn spænder ben for irsk Ørsted-projekt
17:04 Tirsdagens aktier: Vestas op på daggammelt nyt - Matas med godkendt regnskab i rødt marked
17:00 Tirsdagens obligationer: Glade amerikanske forbrugere pressede renten op
16:46 Storbank ser positive elementer for Vestas i nye vejledninger fra myndigheder i USA
16:03 Den amerikanske forbruger er blevet betydelig mere positiv i maj
16:01 ECB's Knot ser stram pengepolitik blive lempet skridt for skridt
15:46 USA/åbning: Rekorder til Nvidia og Nasdaq - Gamestop brager op
15:39 Aarsleff får hævet kursmålet hos Carnegie
14:58 Efter sidste uges rekord advarer finanshus: S&P 500 kan falde tilbage under 5000
14:31 Østrigsk centralbankchef bakker op om to rentenedsættelser i år
13:49 USA/tendens: Nye rekorder på lur til Nvidia og Nasdag i ventet positiv åbning
13:27 Nvidia fortsætter rekordjagten på Musks AI-projekts kapitalrejsning
12:52 Vestas-rival vinder kæmpe mølleordre fra CIP til projekt i Spanien
12:47 Valuta: Pund styrket på forventninger om sen rentenedsættelse fra britisk centralbank
12:37 Laveste efterspørgsel efter naturgas i EU registreret nogensinde
12:34 Gamestop gør sig atter bemærket: Går til vejrs efter stort aktiesalg
12:08 Europa/aktier: Uens retning på stille dag - svensk biotekselskab i kurshop på købstilbud
12:00 Vismænd skruer op for optimismen: Venter højere vækst og lavere inflation
11:44 Laveste efterspørgslen efter naturgas i EU registreret nogensinde