Økonomer om amerikanske jobtal: Opbremsning er et skridt i den rigtige retning

Udgivet den 03-05-2024  |  kl. 14:57  |  

Det amerikanske jobmarked bremsede betydeligt op i april, hvor jobskabelsen var væsentligt lavere end ventet.

Imens aftog lønstigningerne og arbejdsløsheden steg.

Det kan bane vejen for en rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve - spørgsmålet er bare hvornår.

Afkølingen af jobmarkedet afspejler ifølge Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, at forventningerne til beskæftigelsen i erhvervslivet kan have toppet, og at der nu slås færre ledige stillinger op.

Der er dog ikke tale om en hård opbremsning, men snarere en normalisering af det amerikanske jobmarked, fastslår cheføkonomen.

- Selv om jobvæksten ser ud til at kølne en smule af i USA, så er der meget, der tyder på, at den første rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank først kommer til efteråret, skriver han i en kommentar og tilføjer, at det vil kræve en yderligere opbremsning i jobmarkedet og en aftagende inflation.

I Nykredit vurderer chefstrateg Frederik Engholm, at dagens tal i sig selv ikke rykker ved Federal Reserves holdning til pengepolitikken, da jobmarkedet er faldet i baggrunden, når det kommer til at fastsætte renten.

- Det er inflationen, der holder centralbankens medlemmer vågne om natten, skriver han i en kommentar.

Den amerikanske beskæftigelse uden for landbruget voksede i april med 175.000 job mod 315.000 i marts. Her var ventet en afmatning til 240.000. Arbejdsløsheden steg i samme periode til 3,9 pct. fra 3,8 pct., og lønstigningerne aftog på årsbasis til 3,9 pct. fra 4,1 pct. mod ventet 4,0 pct.

- Det øger sandsynligheden for, at Federal Reserve snart vil sætte renten ned. Men Federal Reserve kommer til at gå forsigtigt frem. Inflationen i USA er ikke faldet så kraftigt som håbet, og derfor vil Federal Reserve ikke slække for meget på tøjlerne, skriver Dansk Metals cheføkonom, Erik Bjørsted, i en kommentar.

Handlen med rentefutures afspejler nu en forventning om to rentesænkninger fra Federal Reserve i 2024. Den første af nedsættelserne er fremrykket til rentemødet i september, hvor årets eneste rentesænkning tidligere var ventet i november.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  macro❯  USA❯