ALK's topchef om regnskab: Vi er superglade for fantastisk fint kvartal i Europa

Udgivet den 03-05-2024  |  kl. 09:35  |  
Aktie tabel

ALK-Abellós europæiske tabletsalg er for alvor kommet op i omdrejninger, og i en grad der sætter analytikernes estimater til vægs. Det er ellers mindre end et år siden, at ALK-Abelló måtte slås med nulvækst i sit tabletsalg i Europa.

Det blev dengang forklaret med, at lægerne havde travlt med luftvejsvira som corona, og allergikere af den ene eller anden årsag ikke mødte op i lægeklinikkerne.

Men væksten i det europæiske tabletsalg tog til i tredje og fjerde kvartal sidste år til henholdsvis 14 og 12 pct. i lokal valuta. Og i første kvartal buldrede det europæiske tabletsalget frem med hele 28 pct. i lokal valuta.

- Vi er superglade for et fantastisk fint kvartal i Europa. Det kommer for det første på baggrund af, at sidste år var et meget svagt kvartal uden vækst, og derudover kommer det på en god baggrund i form af, at vi har set en større tilstrømning af nye patienter, end vi indledningsvist havde regnet med. Og det er også blevet konfirmeret over de seneste måneder, siger Peter Halling, topchef i ALK, til MarketWire.

I danske kroner udgjorde det europæiske tabletsalg 531 mio. kr. i første kvartal mod ventet 476 mio. kr. blandt analytikere.

Og netop det europæiske tabletsalg er også hovedårsagen til, at ALK løfter sin samlede prognose for den organiske salgsvækst til 10-13 pct. målt i lokal valuta mod tidligere 9-12 pct.

VOLUMENVÆKST, HØJERE PRISER OG MINDRE PARALLELIMPORT

Bryder man salgsvæksten i det europæiske tabletsalg op, er det cirka halvdelen, der skyldes volumenvækst, oplyser Peter Halling.

Den anden halvdel skyldes priseffekter, blandt andet at de tyske myndigheder har sløjfet en midlertidig tvungen rabat på medicin på 5 pct., som gjaldt i 2023 og ramte medicinalvirksomheder over en bred kam.

- Og så ser parallelimport ud til at være blevet mindre. Det har vi selvfølgelig ikke indflydelse på, men det er klart, at det også hjælper os, siger Peter Halling.

Målt på antallet af nye patienter, der indleder den treårige behandling med ALK's tabletbaserede allergivacciner, var væksten tæt på omkring 15 pct.

For hele året guider ALK fortsat en vækst i det europæiske tabletsalg, der ligger væsentligt højere end de 6 pct., som tabletsalget steg sidste år. Og det er nok også mere end dobbelt op.

- Vi guider ikke på de enkelte områder, men vi er godt deroppe og et stykke omkring de 15 pct. eller derover, kan man godt regne med, siger Claus Steensen Sølje, finansdirektør i ALK.

På aktiemarkedet bliver der taget godt imod ALK's regnskab, der har sendt aktien 14,5 pct. højere til 149,70 kr. fredag morgen.

Fremgangen var forudset af den norske storbank, DNB, inden børsåbningen.

- Vi ser konsensus løfte estimater for indtjeningen per aktie med 5 pct. i 2024 og 12 pct. i 2025, men set i lyset af den øgede vækst i det europæiske tabletsalg, kan aktien stige med op mod over 15 pct. i dag, vurderede Jesper Ingildsen, analytiker i DNB.

.\\˙ MarketWire

Jakob Dalskov

Tags:  CEO❯  Shares❯