Valuta: Yen-svækkelse presser japanske myndigheder

Udgivet den 25-04-2024  |  kl. 06:32  |  

Japanske yen svækkes til det svageste niveau i mands minde efter at have brudt 155 yen per dollar i den senes handel onsdag.

Svækkelsen giver anledning til ekstra hovedbrud for medlemmerne af den japanske centralbank, Bank of Japans pengepolitiske udvalg, der holder møde i Tokyo torsdag og fredag.

For det er alene den japanske valuta, der svækkes, mens de øvrige store valutaer styrkes over for en ellers så mægtige amerikanske dollar.

På indeksniveau, hvor dollar vægtes mod euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, handles den amerikanske valuta torsdag morgen i 105,77 mod 105,88 onsdag ved 17-tiden.

Det er den massive renteforskel mellem amerikanske og japanske statsobligationer, der presser yen i knæ.

Og det ser ikke umiddelbart ud til at ændre sig, da forventningerne til en rentenedsættelse i USA gang på gang er blevet udskudt af solide økonomiske data og en til stadighed genstridig inflation, hvilket har fået den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til at skyde en hvid pind gennem de hidtidige forventninger om rentereduktioner.

Fra starten af året var der lagt op til syv nedsættelser på hver 25 basispoint, men det er siden blevet reduceret til blot to, mens starten på reduktionscyklussen er udskudt fra marts til september - hvis der altså overhovedet kommer nogen form for lempelse af pengepolitikken.

Samtidig har den japanske centralbank trods en minimal renteforhøjelse på 0,1 pct.point igen og igen slået fast, at den lempelige monetære politik vil fortsætte for at få endelig bugt med den årtier lange deflation.

Det giver anledning til massiv carryhandel, hvor investorer drager fordel af lån i så godt som gratis yen, som derefter investeres i højere forrentede valutaer, hvor primært amerikanske dollar fungerer som magnet, der tiltrækker sig kapital.

Det får både Bank of Japan og de japanske myndigheder til at rasle med interventionssablerne, og tonen er blevet mere og mere skinger i takt med, at glidebanen for den japanske valuta er blevet stejlere.

Men hidtil er der intet sket, og hvornår tålmodigheden er opbrugt står hen i det uvisse. Og trods de intense spekulationer om intervention, er det nu lykkedes at vriste ud af den snævre interval, der har præget handlen i flere uger.

Markedsdeltagerne ser ikke dagens pengepolitiske møde som katalysator for intervention, men imødeser i stedet mere verbal støtte til yen.

- Vi forventer, at Bank of Japans møde vil levere et marginalt høgagtigt resultat. Med hensyn til politisk signalering virker april lidt for tidligt til at dreje væk fra centralbankens meddelelse i marts om, at de imødekommende økonomiske forhold vil fortsætte indtil videre, siger analytiker Carl Ang fra MFS Investment Management ifølge Reuters.

Og selv om der skulle blive tale om en gradvis stramning af pengepolitikken, gør en lav terminalrente det vanskeligt for yen at styrkes markant.

Dermed er det den amerikanske centralbanks pengepolitiske rente, der afgør, hvornår valutaforholdet mellem dollar og yen ændres markant.

Den amerikanske centralbanks pengepolitiske udvalg, Federal Open Market Committee, samles i næste uge for at tage stilling til udviklingen og tilpasse renten til de økonomiske forhold.

Dollar koster 155,44 yen torsdag morgen mod 155,00 yen per dollar onsdag klokken 17.

Euro koster torsdag morgen 1,0706 dollar mod 1,0688 dollar onsdag eftermiddag ved 17-tiden og pund sterling koster samtidig 1,2462 dollar torsdag morgen mod 1,2432 dollar onsdag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯ 

Seneste nyheder

17:44 Europa/aktier: Rockwool endte i toppen af let stigende Stoxx 600
17:05 Trump Medias revisor anklages for omfattende svindel af de amerikanske børsmyndigheder
17:04 Fredagens aktier: Positiv ugeafslutning efter jobtal, regnskaber og Rockwool-opjustering
17:02 Fredagens obligationer: Rentefald tiltog i styrke efter jobtal fra USA
16:15 Rockwool i stærk start på 2024: Estimaterne skal op, mener Jyske
15:32 USA/åbning: Jobtal giver ekstra vitaminboost til amerikanske aktier fra børsstarten fredag
14:57 Økonomer om amerikanske jobtal: Opbremsning er et skridt i den rigtige retning
14:54 Valuta: Dollar svækkes efter opbremsning i jobskabelsen i USA
14:37 C25 går lodret op og renter ned efter svage jobtal fra USA
14:35 Amerikansk rapport viser lavere jobskabelse og lønstigninger end ventet
14:00 USA/aktier: Apple står til stor gevinst fra start - jobtal er dagens joker
13:49 Rockwool opjusterer forventningerne til 2024 efter stærkt kvartal
13:17 Pandoras bestyrelsesformand sælger aktier for knap 5,7 mio. kr.
13:04 Ørsteds bestyrelsesformand købre aktier for knap en halv mio. kr.
13:01 Novo Nordisk og Mærsk stopper samarbejde med Copenhagen Pride
12:48 Europa/aktier: Danske selskaber i top og bund i stigende Stoxx 600
12:22 Obligationer/middag: Renterne er trukket lidt ned før jobtal fra USA
11:49 Danske Banks aktie presses ekstra af skuffelse over kommentarer om aktietilbagekøb
11:48 Aktier/middag: Danske Bank og Novo trækker C25 i rødt
10:49 ALK's topchef om optimeringsplan: Skal sikre råderum til investeringer og bedre bundlinje