Hvordan man kommer i gang med at investere i aktier

Udgivet den 28-06-2022  |  kl. 15:06  |  

Dette indhold er sponsoreret

Det kan virke uoverskueligt at investere i aktier, hvis man ikke har gjort det før. Der er mange ting, man skal have styr på, og der er en risiko for at tabe penge. Men hvis man sætter sig godt ind i det, kan det være en rigtig god måde at tjene penge på. Når man investerer i aktier, køber man andele i virksomheder. Man bliver altså medejer af en virksomhed, og når virksomheden tjener penge, tjener man også penge. Hvis virksomheden derimod taber penge eller ikke udvikler sig som forventet, kan man tabe nogle - eller alle - af sine investeringer. Læs med her og bliv klogere på aktier, investering, og hvordan du kommer i gang.

Find en komplet guide til at købe aktier for nybegyndere

At købe aktier kan virke uoverskueligt for nybegyndere, men det er faktisk ret simpelt, når man først har styr på de basale begreber. Først og fremmest skal du have styr på, hvad en aktie egentlig er. En aktie er et andel i et selskab, og når du køber en aktie, så bliver du medejer af selskabet. Du bliver altså med til at bestemme, hvordan selskabet skal drives - dog indirekte via din stemme ved generalforsamlingerne. Derudover kan du også tjene yderligere beløb på dine aktier, hvis selskabets har overskud. Dette kaldes udbytte, og det udbetales typisk én gang om året til aktionærerne. Aktier kan desuden handles på børsen - enten direkte eller gennem en bank eller investeringsselskab. Når man handler aktier direkte på børsen, siger man også at man handler dem "på spot". Det vil sige at handlen gennemføres her og nu til den pris, som parterne er enige om. Nogle investorer foretrækker dog at handle "på margin", da det giver mulighed for at lave flere handler, end hvis man kun havde sine egne penge til rådighed. Dog skal man være opmærksom på, at der er risiko forbundet med at handle på margin - især hvis markedet bevæger sig imod dig. Det kan være en god idé at finde en komplet guide til at købe aktier for nybegyndere, før du går i gang med at investere. På den måde kan du være sikker på, at du får styr på de basale begreber, inden du begynder at investere dine egne penge.

Hvad er fordelene ved at investere i aktier?

En af fordelerne ved at investere i aktier er, at man har mulighed for at tjene penge ved en passiv indkomst. Dette betyder, at man ikke behøver at sidde og arbejde for at tjene penge - pengene kommer ind på ens konto, selv når man sover. Dog skal man huske på, at der også er risiko forbundet med investering i aktier. Hvis man investerer i aktier, så skal man have et godt overblik over markedet, og hvordan det udvikler sig. Derudover skal man også have et godt overblik over de enkelte virksomheders økonomi - især hvis man investerer i enkeltaktier. På den måde kan man reducere risikoen for tab ved investering i aktier. Der findes også mange andre fordele ved at investere i aktier. Aktier giver for eksempel mulighed for at tjene penge på stigende og faldende kurser. Dette betyder, at man kan tjene penge, selvom markedet generelt set er i nedgang. Derudover giver aktier også mulighed for at få udbytte - det vil sige, at man får en del af virksomhedens overskud, hvis denne udbetaler udbytte til sine aktionærer.

Er der nogen risiko forbundet med at investere i aktier?

Der er altid en risiko forbundet med at investere i aktier, da kurserne på aktier kan stige og falde. Dog er der ofte flere fordele ved at investere i aktier end ulemper. Fordelene ved at investere i aktier er bl.a., at man har mulighed for at tjene et højere afkast, end hvis man havde opsparet pengene i banken. Yderligere så giver det også mulighed for, at man kan tjene penge, selvom kurserne på aktierne falder, da man kan sælge dem igen, når kurserne stiger igen. Derudover så giver det også mulighed for, at man kan få et afkast selvom man ikke selv laver noget arbejde - hvilket er en stor fordel set ud fra et arbejdsmæssigt perspektiv. Ulemperne ved at investere i aktier er dog, at der altid er en risiko forbundet med investeringer - både fordi kurserne på aktier kan falde, men også fordi der kan opstå økonomiske kriser som følge af politiske beslutninger eller andre ting, som kan have indflydelse på markedet. Derfor kan det også være en god idé at følge med i nyheder om aktiemarkedet. Det er vigtigt at kunne holde hovedet koldt, da det ikke er godt, hvis man oplever søvnløse nætter pga. bekymringer for ens investeringer. Hvis man mærker ubehag ved at investere i aktier, kan det være en idé at lade være. Man kan vælge at investere mere sikkert og lade aktierne stå i flere år, hvis man er mere til det - men det kræver oftest også en større investering. Det er en god idé at læse op på markedet, før du investerer i aktier.

Udgivet af: Penge