Aktier/tendens: NKT napper plads fra ALK i Stoxx 600 - jobrapport venter

Udgivet den 02-06-2023  |  kl. 08:23  |  

Kabelproducenten NKT står til at komme i fint selskab, når selskabet senere i juni indlemmes i det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks. Mens NKT rykker ind, ryger allergiselskabet ALK-Abelló ud.

Markedsdeltagernes opmærksomhed er fredag desuden rettet mod USA, hvor der i eftermiddag offentliggøres tal for beskæftigelsen i maj.

Frem mod dansk børsåbning løftes stemningen af en kommentar om mulig rentepause i USA fra en regional chef i den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Futuren for det tyske DAX-indeks, der normalt er en god indikator for udviklingen herhjemme, peger fredag morgen op med 0,6 pct., og i USA indikeres der stigninger på 0,2-0,3 pct., når markedet i New York åbner klokken 15.30.

Det danske C25-indeks steg torsdag 0,3 pct. til 1808,78.

Patrick Harker, der er chef for Federal Reserves afdeling i Philadelphia, vurderer, at centralbankens toneangivende rente nærmer sig et pauseniveau.

- Jeg mener, at vi er tæt ved et punkt, hvor vi kan fastholde renterne og lade pengepolitikken gøre sit arbejde for at bringe inflationen ned til målet på en passende måde, sagde han i en tale torsdag ifølge Bloomberg News.

Onsdag påpegede centralbankchefen ligeledes, at man ved rentemødet i juni kan springe et nyt løft af renten over. Også Philip Jefferson, der er bestyrelsesmedlem i Federal Reserve, talte onsdag for en pause i renteløftene.

JOBRAPPORT I FOKUS

Markedsdeltagerne har fredag fokus på den amerikanske jobrapport, der i maj ventes at vise en aftagende jobvækst og en stigning i arbejdsløsheden.

Jobrapporten, der opgør udviklingen i beskæftigelsen, arbejdsløsheden og lønstigningerne, har fungeret et af de primære pejlemærke for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til at vurdere, i hvor høj grad renten har skullet strammes.

Indtil videre har det kastet ti renteløft af sig til en rente på 5,00-5,25 pct. Flere chefer i centralbanken har dog flaget for, at man i juni kan springe en yderligere renteforhøjelse over.

Der er ventet en jobskabelse på 195.000 i maj mod 253.000 måneden før, og arbejdsløsheden ventes ifølge økonomer adspurgt af Bloomberg News at være steget til 3,5 pct. fra 3,4 pct. Imens ventes lønstigningerne uændret på 4,4 pct.

Skulle beskæftigelsen vise sig stærkere, kan det tynge aktierne, da det kan presse Federal Reserve til igen at hæve renten.

NKT ERSTATTER ALK I STOXX 600

Kabelproducenten NKT står til at blive indlemmet i det brede fælleseuropæiske aktieindeks Stoxx 600 fra den 19. juni. Det skriver indeksudbyderen Qontigo ifølge Bloomberg News.

Fra samme dag udtræder medicinalselskabet ALK-Abelló.

NKT steg torsdag 1,9 pct. til 425,20 kr., mens aktien i ALK faldt 0,4 pct. til 82,15 kr.

DANSKE SPÅS KURSPOTENTIALE PÅ 32 PCT.

Et enkelt kursmål er det også blevet til fredag, hvor Danske Bank har fået hævet kursmålet til 190 kr. fra 170 kr. af den amerikanske investeringsbank Citi.

Anbefalingen "køb" gentages.

Bankaktien steg torsdag 1,6 pct. til 144 kr.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Danmark❯  Preview❯  Shares❯  indblik❯ 

Seneste nyheder