Aktier/tendens: Novozymes og Tryg i søgelyset efter rædselsdag

Udgivet den 26-01-2023  |  kl. 08:29  |  

Novozymes er i fokus torsdag med opløftende salgsmål, og Tryg er indtjeningsmæssigt kommet bedre end ventet gennem de tre sidste måneder af 2022.

Onsdag var en skrækkelig dag på det danske aktiemarked med et fald i C25-indekset på 2,3 pct. til 1681,24 drevet af fald på 6,2 pct. til Mærsks B-aktie og 21,2 pct. til Netcompany.

Mærsk var presset efter meddelelsen om ophør af 2M-alliancen fra 2025, mens Netcompany-aktien blev slået omkuld af en skuffende marginprognose.

De amerikanske aktiemarkeder startede onsdagen med solide fald, men den sure stemning blev reduceret kraftigt i løbet af dagen, og de positive takter fortsætter torsdag med plusser til de amerikanske indeksfutures på op til 0,6 pct.

Futuren for det tyske DAX-indeks, der normalt er en god indikator for det danske aktiemarked, peger mod en stigning på 0,7 pct. når børsen i Frankfurt åbner klokken 9.

NOVOZYMES GIVER OPLØFTENDE SALGSMÅL FOR 2023

Novozymes venter i 2023 at nå en organisk salgsvækst på 4-7 pct. og en overskudsgrad før særlige poster, EBIT-margin, på 25-26 pct.

Det er på salgsvæksten mere, end analytikerne ventede forud for regnskabet ifølge estimater indsamlet af Novozymes selv. Analytikerne ventede på forhånd en organisk vækst på 4,1 pct. i 2023.

Analytikerne så før regnskabet en EBIT-margin på 25,6 pct., hvor særlige poster ikke var indregnet.

I fjerde kvartal blev omsætningen stort set som ventet, hvor Bioenergi-divisionen igen viser bedre end ventede takter, mens divisionen Føde- og drikkevarer samt sundhed skuffer.

Valutamodvind og højere salgs- og distributionsomkostninger er dog med til at lægge pres på EBIT-marginen, der i fjerde kvartal når 22,6 pct. mod ventet 24,9 pct.

Aktien lukkede onsdag med et fald på 0,2 pct. i 350,70 kr.

TRYG OVERGÅR FORVENTNINGERNE

Pæn vækst i præmieindtægterne og i det forsikringstekniske resultat præger torsdagens regnskab fra Tryg for fjerde kvartal, hvor forsikringskoncernen også kan fremvise et plus på investeringerne efter nogle kvartaler med store tab på finansmarkederne.

Det forsikringstekniske resultat er stærkere end ventet, og ligeså er bundlinjen, der dog er hjulpet af et større end ventet plus på investeringerne.

Tryg-aktien tabte 3,1 pct. onsdag til 157,45 kr.

NETCOMPANY FÅR NEGATIVT ANALYSENYT EFTER REGNSKAB

De to store amerikanske finanshuse Morgan Stanley og Citigroup har skåret gevaldigt i kursmålet for aktien i Netcompany efter den danske it-koncerns årsregnskab onsdag, hvor særligt marginprognosen skuffede investorerne, der sendte aktien ned med 21,2 pct. til 250,20 kr.

Morgan Stanley sænker sin anbefaling for aktien til "ligevægt" fra "overvægt" med et kursmål, der er skåret til 290 kr., mens Citigroup skærer sit kursmål til 260 kr. fra 325 kr. med en fastholdelse af anbefalingen "ligevægt".

Morgan Stanleys analytiker George Webb bemærker, at på trods af en solid omsætningsprognose så forbliver marginerne problemet i 2023.

- Nulstillingen af marginen vil sandsynligvis genoplive debatten om bæredygtige niveauer og vækstmomentum, vurderer Morgan Stanleys analytiker.

SVENSKE SEB LEVERER KLART BEDRE END VENTET RESULTAT

Nordea og Danske Bank har fået regnskabsnyt fra den svenske konkurrent SEB, der har skudt sæsonen i gang for de svenske bankregnskaber med et driftsresultat, der er cirka 6 pct. bedre end ventet.

Bankens samlede indtægter steg 33 pct. til 18,8 mia. svenske kr., hvilket var mærkbart bedre end analytikernes forventninger på 16,9 mia. svenske kr.

Mens nettorenteindtægterne og gebyrposten udviklede sig nogenlunde som ventet, så var netto finansielle indtægter noget stærkere på 3502 mio. svenske kr. i kvartalet mod estimeret 1798 mio. svenske kr. af analytikerne.

Onsdag endte Nordea med et tab på 1,8 pct. i 138,75 kr. og Nordea faldt 0,4 pct. til 79,52 kr.

.\\˙ MarketWire

Jakob Due Jakobsen

Tags:  Danmark❯  Preview❯  Shares❯  indblik❯