Cheføkonom: Skuffende høj inflation kan udskyde første rentenedsættelse i Federal Reserve

Udgivet den 10-04-2024  |  kl. 14:48  |  

En overraskende høj amerikansk inflation kan betyde, at landets centralbank, Federal Reserve, må udskyde eller helt afblæse en rentesænkning i 2024.

Det vurderer Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

De amerikanske forbrugerpriser steg i marts med 3,5 pct., og dermed tiltog inflationen mere end ventet. Økonomerne havde ifølge Bloomberg News regnet med 3,4 pct. fra 3,2 pct. måneden før.

Også kerneinflationen skuffede, da den fastholdt stigningstakten på 3,8 pct. mod en ventet afmatning til 3,7 pct.

- Det er en skuffende høj inflation, der desværre viser, at inflationen på ingen måde kan siges at være blevet bragt under kontrol i den amerikanske økonomi, skriver Tore Stramer.

- Det skal blandt andet ses i sammenhæng med, at de økonomiske nøgletal generelt har udviklet sig solidt over de seneste måneder. Mest bemærkelsesværdigt stiger både forbruger og beskæftigelsen fortsat i et robust tempo, fortsætter han.

Kombinationen af en høj inflation og et fortsat stærkt arbejdsmarked bør forurolige Federal Reserve, da den ad flere omgange har kommunikeret, at en nedadgående tendens i inflationen er nødvendig, før renterne kan følge med ned, tilføjer cheføkonomen.

Derfor kan den skuffende inflationsopgørelse betyde, at en sommernedsættelse ikke bliver til noget.

- Som tingene ser ud nu, så hænger en sommer-rentenedsættelse i enten juni eller juli i en meget tynd snor.

- Det er bestemt ikke utænkeligt, at den første rentenedsættelse først kan komme på tale senere på året eller ligefrem helt udebliver i år, konkluderer Tore Stramer.

I Arbejdernes Landsbank ser man tidligst en rentenedsættelse fra det nuværende niveau på 5,25-5,50 pct. i juli, skriver cheføkonom Jeppe Juul Borre, og hos Dansk Industri vurderer cheføkonom Allan Sørensen også, at en eventuel rentenedsættelse nok først bliver efter juni.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  macro❯  USA❯