Europa/lukning: Teknologi og råvarer trak markederne i grønt

Udgivet den 26-05-2023  |  kl. 17:59  |  

Råvare- og mineaktierne havde medvind på det europæiske aktiemarked fredag, hvor bedre takter for prisen på jernmalm var med til at trække op.

Også teknologisektoren og producenter af mikrochips klarede sig godt, efter at amerikanske Nvidia steg tocifret i USA torsdag.

Samlet endte det paneuropæiske Stoxx 600-indeks med et plus på 1,2 pct., hvor kun ejendoms- og telekommunikationssektorerne endte med at vise et beskedent minus.

Teknologisektoren steg mest med 3,0 pct., og råvareaktierne fulgte efter med en fremgang på 2,5 pct.

I råvaresektoren finder man selskaber som danske FLSmidth, der sælger udstyr til mineselskaber, samt britisk-australske Rio Tinto og polske KGHM. De tre aktier steg alle i niveauet 2,8-3,8 pct.

Det skete, efter at prisen på jernmalm vendte sit ugentlige fald og steg 3,9 pct.

Aktien i Rio Tinto blev ligeledes løftet på en opgradering til "overvægt" fra "ligevægt" hos finanshuset Morgan Stanley, der ser potentiale i aktien, fremgår det af Bloomberg News.

Inden for teknologi steg chipproducenterne ASM International og ASML Holding henholdsvis 6,6 pct. og 4,4 pct.

I banksektoren var der nyt fra Credit Suisse, der torsdag gik godkendt sin nødfusion med UBS. Fredag kunne Credit Suisse så tilføje endnu en juridisk sag til mappen, efter at selskabet er blevet pålagt at betale et trecifret millionbeløb til en milliardær, skriver Bloomberg News.

Det er milliardæren og den tidligere georgiske premierminister Bidzina Ivanishvili, der har fået fastsat en erstatning på 926 mio. dollar. Det sker som konsekvens af, at fonden i Singapore ikke beskyttede sine aktiver og dermed brød med sin pligt over for sagsøgerne, fremgår det af en kendelse.

UBS faldt 0,5 pct.

.\\˙ MarketWire

Trine Vestergaard

Tags:  Europa❯  Market Close❯  Shares❯ 

Seneste nyheder