Europæisk naturgaspris stiger 10 pct. forud for strejkeforhandlinger i Australien

Udgivet den 22-08-2023  |  kl. 14:51  |  

Den europæiske naturgas pris stiger med 10 pct. tirsdag, idet gashandlerne fokuserer på forhandlinger om potentielle arbejderstrejker på naturgasfaciliteter i Australien, der vil kunne forstyrre det globale marked for brændstoffet.

Woodside Energy Group forventes onsdag at fortsætte forhandlingerne med arbejdere og fagforeninger, der har truet med at nedlægge arbejdet på North West Shelf-eksportfaciliteten for flydende naturgas, LNG.

Arbejdsnedlæggelsen kan begynde allerede den 2. september, hvis der ikke opnås en aftale, skriver Bloomberg News.

Potentielt kan en strejke bringe op til 10 pct. af den globale LNG-eksport i fare for afbrydelse, skriver mediet, der pointerer, at europæiske naturgaskøbere ved en afbrydelse skal kæmpe med købere i Asien om LNG-laster.

Prisen på den toneangivende hollandske naturgas-future ligger ved 14.20-tiden med en stigning på 9,7 pct. til 44,75 euro per megawatt-time.

Det kommer i kølvandet af mandagens fremgang på 12 pct.

Hvis niveauet holder frem til lukketid, vil det være det højeste lukkeniveau siden starten af april, idet lukketoppen fra 15. juni i 41,14 euro per megawatt-time vil blive overgået.

- Hvis arbejdsstrejken ikke bliver besluttet, eller hvis produktionen ikke forstyrres, ville markedet være så betydeligt overforsynet med gas og LNG, at priserne bør falde før november, skriver Citigroup-analytikere ifølge Bloomberg News.

De seneste prisudsving afspejler desuden den nervøsitet, der hersker på markedet, og som har resulteret i nærmest ekstreme prisudsving i de seneste mange måneder, ikke mindst efter Ruslands invasion af Ukraine sidste år.

I maj 2020, da der stadig var rigeligt med russisk naturgas, lå prisen i bare 3,51 euro. Den toppede herefter i august sidste år i 339,20 euro per megawatt-time.

Så sammenlignet med for et år siden er prisen nu blot godt en tiendedel, og sammenlignes med niveauet ved årsskiftet 2023 er prisen næsten halveret.

Men sammenlignes derimod med prisen tilbage i maj 2020 er der tale om mere end en tidobling.

.\\˙ MarketWire

Jakob Due Jakobsen

Tags:  Natural Resources❯