Evergrande/Danske: Begrænset reaktion på likvidation skyldes kinesisk indgreb

Udgivet den 29-01-2024  |  kl. 09:56  |  

En længe ventet og ikke videre overraskende tvangsopløsning af den kinesiske ejendomsudvikler Evergrande China er mandag blevet mødt af relativt beskedne fald på det kinesiske aktiemarked.

Imens gik indekset Hang Seng i Hongkong frem, selv om det netop er ved en domstol i Hongkong, at selskabets likvidation er blevet beordret.

De kinesiske aktieindeks CSI 300 og Shanghai Composite er hver lukket 0,9 pct. lavere, mens Hang Seng-indekset gik 0,8 pct. frem.

- Det skyldes også, at det længe har været ventet, at Evergrandes skæbne ville ende med en opløsning. Det afgørende er, at man fra Kinas side formår at inddæmme skaderne, og det ser det ud til indtil videre, skriver Allan von Mehren, der er chefanalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

Chefanalytikeren bemærker desuden, at det er et under, at opløsningen af ejendomsudvikleren ikke er sket tidligere.

- Selskabet har været det meste forgældede og lidt i en liga for sig selv, når det kommer til gæld og uansvarlig opførsel i sektoren. Der har heller ikke været den store hjælp at hente fra den kinesiske regering eller bankerne.

Når kursreaktionerne ikke er mere udtalte, skyldes det ifølge Allan von Mehren, at man fra den kinesiske regerings side har understøttet markedet gennem forskellige tiltag.

- Regeringen har den seneste tid signaleret mere støtte til en større kreds af ejendomsudviklere, som er vigtige for Kinas boligmarked, og som ikke har været lige så usunde som Evergrande, skriver han og tilføjer:

- I sidste uge overraskede centralbanken med en nedsættelse af reservekravet for bankerne på et halvt pct.point, hvilket var den største reduktion siden 2021. Det signalerede til markedet, at centralbanken og regeringen står klar med yderligere stimuli og hjælp til markedet.

Boligkrisen er dog stadig alvorlig i Kina, påpeges det. Forventningen i Danske Bank er, at den kinesiske regering vil gøre, "hvad der skal til" for at undgå et større kollaps. Det vil dog kræve, at tendensen med vigende boligsalg vender.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Kina❯  Shares❯  Udenlandsk selskab❯ 

Seneste nyheder