Fredagens aktier: Unibrew i hovedrollen med største stigning i 15 år efter opjustering

Udgivet den 19-04-2024  |  kl. 17:03  |  
Arkiv: Foto

En uventet opjustering fra Royal Unibrew gav en hovedrolle til bryggerikoncernen på det danske aktiemarked fredag, hvor også branchekollegaen Carlsberg blev trukket med opad på de opløftende meldinger.

Det samlede danske aktiemarked oplevede en bemærkelsesværdig udvikling i løbet af dagen, hvor der blev lagt ud med kursfald efter meldinger om et israelsk gengældelsesangreb på Iran - hvorefter kurserne i løbet af dagen rettede sig - og mere til.

Det danske eliteindeks, C25, endte fredagens handel i et pænt plus på 0,7 pct. til 1885,66, men faldt over ugen dog 1,1 pct. (fra 1906)

- Vi startede dagen med at være bekymrede over udviklingen i Mellemøsten, men som dagen skred frem, kravlede markedet stille og roligt opad, i takt med at man vurderede, at det måske ikke var helt så galt, som man i første omfang havde frygtet, siger senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank til MarketWire.

Herhjemme var den store historie en overraskende opjustering fra Royal Unibrew, der tordnede i vejret med 18,1 pct. til 520 kr., hvilket var den største stigning i aktien i 15 år.

- Unibrew stiger markant mere, end analytikerestimaterne skal sættes op. Det vidner om, at det kom helt bag på markedet, at Unibrew allerede nu kunne opjustere så tidligt på året.

- Samtidig tyder det også på, at nogen ser det her som den endelige vending for Unibrew, som har haft en svær periode, siger Martin Munk.

Royal Unibrew opjusterede forventningerne til driftsindtjeningen, EBIT, i 2024 med 75 mio. kr. til intervallet 1875-2025 mio. kr., mens omsætning, organisk vækst og organisk volumenvækst i første kvartal også var betydeligt over analytikerkonsensus.

- Det er positivt og opjusteringen sker vel at mærke uden, at det er toplinjen, der vokser. Det er ren og skær på de indre linjer, at man nyder godt af stærkere omkostningskontrol og nogle tiltrængte medvinde - fragtpriserne er faldet, råvarepriserne er faldet, inflationen er faldet. Så en fortjent stigning. Det smitter også af på Carlsberg, naturligvis, siger Lars Hytting, chef for aktiehandel hos Artha Kapitalforvaltning.

Carlsberg endte 3,2 pct. højere i 927,60 kr.

GN var også godt kørende i fredagens marked, efter at Danske Bank forud for selskabets regnskab 2. maj hævede kursmålet for aktien til 280 kr. fra 260 kr. - og gentog anbefalingen "køb".

Aktien var næstmest stigende i C25 med et plus på 4,1 pct. til 172,85 kr.

Mærsk-aktierne var et meget godt billede på vendingen i markedet. Rederiets to aktier startede dagen i minus, men herefter var kurven støt stigende. Dagens slutresultat for selskabets B-aktie var et plus på 2,1 pct. til 9568 kr.

I bunden af C25 endte Zealand Pharma, der uden selskabsnyt faldt 2,4 pct. til 583,5 kr., mens Alm. Brand blandt sidepapirerne faldt 0,44 kr. eller 3,6 pct. til 11,82 kr. efter fragået udbytte på 0,55 kr. per aktie.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯