Historisk stort dansk havvindudbud skudt i gang

Udgivet den 22-04-2024  |  kl. 09:41  |  
Arkiv: Foto

Danmarkshistoriens største havvindudbud er mandag skudt i gang.

Konkret har Energistyrelsen åbnet udbuddet af 6 gigawatt havvind fordelt på seks parker i områderne Nordsøen I, Kattegat, Kriegers Flak II og Hesselø.

Det sker som opfølgning på den politiske aftale om udbudsrammer fra foråret 2023.

- Udbuddet er ikke bare det største nogensinde - det ser også ud til at blive det mest komplicerede nogensinde for de virksomheder, som skal byde, skriver brancheforeningen Green Power Denmark i en meddelelse.

De endelige udbudskriterier bliver først offentliggjort om et par dage på EU's udbudsportal.

- Det udbud, som bliver sat i gang nu, er gigantisk - også i en international målestok. Samlet vil vindmøllerne dække et havareal, der er større end Lolland. Men meget tyder på, at det også bliver et ekstremt kompliceret udbud, som rummer store risici. Politikerne har valgt at lave et meget kompliceret udbud, som gør, at virksomhederne skal afveje mange hensyn, siger Kristian Jensen.

Havvindmølleparkerne vil blive opført uden statsstøtte, og vinderne af udbuddene bliver de udviklere, som vil betale mest til staten for at opføre parkerne.

Stigende udgifter til at opføre vindmølleparker de senere år får Green Power Denmark til at advare mod at tro, at det kommende udbud ender med kæmpe indtægter til staten.

Ifølge en pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet er der blevet lyttet grundigt til markedet forud for udbuddet, og nu er det op til markedet at byde ind og realisere projekterne.

Virksomhederne skal nu byde på parkerne med en pris på, hvad de vil betale over 30 år til staten om året. Vinderen vinder retten til at etablere havvind på arealet. Derudover kommer staten til at have et medejerskab på 20 pct. af de seks kommende havvindmølleparker.

- Vi kan nu give markedet grønt lys til at byde ind og tage del i Danmarks næste store vindeventyr. Det næste kapitel skal nu skrives og udføres af markedet, for det er dem, der skal sparke bolden i mål, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i meddelelsen.

Parkerne skal levere mindst 6 GW, og der er som noget nyt frihed til at opstille så meget havvind på de udbudte arealer som muligt. Udnytter markedet friheden til at optimere arealanvendelsen, kan det resultere i etableringen af 10 GW havvind eller mere.

Danske havvindparker har i dag en kapacitet på 2,7 gigawatt.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Shares❯