Japans centralbankchef løfter renter efter højere lønninger og inflation over 2 pct.

Udgivet den 19-03-2024  |  kl. 10:26  |  

Den japanske centralbank har løftet renterne for første gang efter en længere periode med inflation over 2 pct.

Ifølge centralbankchef Kazuo Ueda er det netop udsigten til, at inflationen kan fastholdes i det niveau, der har givet mod på at hæve renterne.

I Japan er målet modsat af, hvad vi har set i Vesten. Her kæmper man med manglende vækst, og centralbankens målsætning lyder derfor på en højere inflation, mens centralbanker flere steder i Vesten har arbejdet for tøjle tårnhøj inflation.

- Vi har vurderet, at målet om bæredygtig inflation på 2 pct. er kommet inden for rækkevidde, siger Kazuo Ueda ifølge Bloomberg News på en pressekonference oven på beslutningen.

Her fortæller han også, at højere lønninger i høj grad har spillet ind.

Det var natten til tirsdag, at Banken of Japan offentliggjorde beslutningen om at løfte renten til spændet 0-0,1 pct., mens det hidtidige kortsigtede rentemål lå på minus 0,1 pct. Dermed er det også slut med negative renter i landet.

Inflationen har ligget på 2 pct. eller over i en periode på over et år.

Trækket fra den japanske centralbank afspejler en virkelighed, der ligger langt fra den, vi ser i Vesten. Her har centralbankerne i USA og Europa længe hævet renterne i et forsøg på at tæmme tårnhøj inflation.

- For at forstå den økonomiske situation i Japan , skal man reelt vende vores egen virkelighed her i Europa på hovedet. Bank of Japan ønsker sig mere inflation - ikke mindre. Det skyldes, at de har kæmpet med en økonomisk tilstand med lav vækst og deflationstendenser i årtier, konstaterer Bjørn Tangaa Sillemann.

- Det har igennem årene vist sig meget vanskeligt at trække Japan ud af den tilstand, selv om Bank of Japan har taget meget drastiske metoder i brug i løbet af de sidste ti år. Japan har faktisk for længst opnået målet om at få inflationen højere, lyder det fra chenanalytikeren.

Han henviser til, at inflationen har ligget over 2 pct. de seneste 22 måneder i streg.

- Men Bank of Japan har ikke haft meget tiltro til, at det ville vare ved, fordi det kun i beskeden grad er smittet af på lønningerne. Den japanske forbruger har dermed stået relativt svagt med tiltagende udhuling af købekraften, skriver Bjørn Tangaa Sillemann.

.\\˙ MarketWire

Trine Vestergaard

Tags:  macro❯  Japan❯ 

Seneste nyheder