Mandagens aktier: Ørsted i front efter milliardlån - Rockwool og Novo trak modsat

Udgivet den 04-12-2023  |  kl. 17:04  |  
Arkiv: Foto

ISS var i god form mandag og toppede det danske eliteindeks uden selskabsspecifikt nyt. Det var der derimod for en anden kandidat i toppen - Ørsted - der både fik CO2 og et milliardlån i nettet.

Derudover var det lidt småt med store nyheder, men analyser var med til at hive selskaberne op eller ned.

Det danske aktiemarked holdt sig i grønt dagen igennem på trods af en rød åbning i USA, der var præget af gevinsthjemtagning efter en stærk udvikling i USA fredag - særligt efter en tale fra Jerome Powell, chef for den amerikanske centralbank, der indikerede, at de pengepolitiske stramninger er forbi.

Mandag startede det amerikanske aktiemarked dog ud med fald, hvor de store techaktier som Microsoft og Meta, der ejer Facebook, dykkede fra handelsstart.

Generelt plejer starten af december ikke at være super god, påpeger Danske Banks senioraktierådgiver, Lars Erik Skovgaard. Historisk er det først i slutningen af måneden, at aktierne plejer at trække op.

Han peger også på, at Meta Platforms administrerende direktør, Mark Zuckerberg, for første gang i to år har været ude at sælge aktier i det sociale medie. Til sammen har Zuckerberg solgt 682.000 aktier til næsten 185 mio. dollar svarende til 1,27 mia. kr.

Samlet holdt C25 dog skindet på næsen og steg 0,3 pct. til 1737,15 mandag.

- Vi havde lidt til gode i forhold til i fredags, hvor den amerikanske centralbankchef talte, efter vi var gået på weekend. Og det er det, vi ser nu - markederne synes at have fundet fodfæste og kan se en ende på rentestigningerne, siger Lars Hytting, der er chef for aktiehandel i Artha Kapitalforvaltning.

- De lidt mere rentefølsomme selskaber som Vestas, Ørsted og GN stiger også. Men ellers er det småt med egentlige nyheder udover nyt fra analytikerne, siger han.

ØRSTED PÅ ROV

Som en del af kampen mod klimaforandringerne tog energiselskabet Ørsted mandag hul på byggeriet af to såkaldte CO2-fangstanlæg ved Asnæsværket i Kalundborg og fra Avedøreværket i Hvidovre.

Og hen på eftermiddagen bekræftede energikoncernen en låneramme på op til 1,2 mia. euro fra Den Europæiske Investeringsbank, hvor af første bid lyder på 400 mio. euro. Lånet skal hjælpe med at finansiere havvindmølleparken Borkum Riffgrund 3 i den tyske del af Nordsøen.

Ifølge Bloomberg News falder pengene på et tørt sted, da lånet kan hjælpe med at få Ørsted tilbage på sporet efter et år præget af en nedskrivninger på 4 mia. dollar relateret til opgivne vindprojekter i USA og dets værste kvartalsvise tab siden 2015.

Aktien steg 1,8 pct. til 332 kr.

ISS toppede dog indekset med et plus på 3,5 pct. til 121,65 kr.

- Der er ikke noget nyt fremme om ISS - men aktien er hamrende billig, og der er nok nogen, der derfor vælger at købe lidt ind, vurderer Arthas aktiechef.

ROCKWOOL I BUND

Fra analysefronten var der nyt til Rockwool, som fik savet en luns af sin anbefaling hos franske BNP Paribas Exane til "underperform" fra "neutral" og kursmålet sat ned til 1730 kr. fra 1795 kr.

Rockwools B-aktie faldt 1,3 pct. til 1874,50 kr. kun overgået af FLSmidth, der faldt 1,5 pct. til 280,40 kr. i de sidste handler.

Også for Novo Nordisk var der nyt fra analysefronten, hvor finanshuset Cowen løftede sit kursmål til 785 kr. fra 744 kr. og gentog anbefalingen "outperform".

Novo faldt dog 0,9 pct. til 692,20 kr.

Jyske Bank fik løftet sin anbefaling af svenske SEB til "køb" fra "hold" med et kursmål på 560 kr.

Bankaktien var dog også under teknisk pres, idet retten til et ekstraordinært udbytte på 7,78 kr. per aktie fragik mandag.

Bankaktien bakkede 0,4 pct. svarende til 2 kr. til 473,40 kr.

Blandt sidepapirerne sikrede Shape Robotics sig en historisk stor ordre på 53 mio. kr. til rumænske Network One Distribution i forbindelse med en udvidet rammeaftale, der blev indgået i juni.

Aktien steg 7,8 pct. til 33,20 kr.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Seneste nyheder