NKT/fmd: Fokuserer på udvidelser i Europa

Udgivet den 24-03-2023  |  kl. 15:45  |  

Kabelkoncernen NKT har kridtet banen op til store investeringer i ny kapacitet, og fokus bliver på udvidelser i Europa snarere end på etablering af en helt ny fabrik i USA.

- Vi har koncentreret vores udvidelser omkring Europa, fordi der føler vi, at vi får det bedste afkast i forhold til risikoen, siger NKT's bestyrelsesformand, Jens Due Olsen, i et interview med MarketWire.

- Risiciene ved at gå "greenfield" er store, fordi vi her blandt andet skal opbygge en organisation, som vi ikke har i dag, og operere i et arbejdsmarked, som vi ikke kender lige så godt. Derfor er det nærliggende, at vi udvider på vores eksisterende fabrikker, uddyber han.

Modsat har de to store rivaler italienske Prysmian og franske Nexans annonceret planer om investeringer i USA, men her har NKT foreløbigt valgt at afvente situationen.

- Det er i hvert fald udelukket lige nu. Der er mange ting, vi ikke ved om det amerikanske marked endnu. For det første om der er plads til en ny fabrik med det, vores konkurrenter laver i øjeblikket. I USA er der også fortsat også en tendens til at installere luftledninger, mens vores ekspertise er løsninger med kabler på havbunden eller i jorden.

- Så vi vil også gerne se, at markedet udvikler sig i den retning, hvor man rent faktisk vil gemme kablerne væk. Indtil videre leverer vi jo kabler til USA ud af Europa, så vi også tager del i det nordamerikanske marked, siger Jens Due Olsen.

I forhold til etablering af helt nye fabrikker kontra udvidelse af bestående er der også en betragtning omkring tidshorisonten.

- Markederne udvikler sig så positivt i øjeblikket, så hvis det måske tager fire eller fem år at lave en "greenfield", så er vi nødt til at starte med at udvide på eksisterende fabrikker for at imødekomme efterspørgslen nu, siger Jens Due Olsen.

Og havneadgang er af afgørende betydning, hvilket peger i retning af en udbygning af selskabets fabrik i svenske Karlskrona, som er specialiseret i produktion af søkabler.

På NKT anden store fabrik, i Køln i Tyskland, er produktionen i højere grad blevet specialiseret til at lave landkabler, som der blandt andet er et stor behov for til de store elkabelforbindelser ned igennem Tyskland.

- Søkablerne kan vi lave i større længder, og det kræver, at der er en havn. Så der, hvor vi anlægger en ny fabrik, skal være i forbindelse med en havn - og der er Karlskrona jo et godt sted, hvor vi er i forvejen, siger Jens Due Olsen.

Appetitten på at investere er næret af de attraktive markedsforhold, der er drevet af den grønne omstilling.

- Vi tror på, at vi er i starten af sådan en supercyklus, fordi behovet for vedvarende energi er større end nogensinde før. Befolkningen vil det, og dermed vil politikkerne det også, og så har efterspørgslen fået et ekstra skub med det øgede fokus på forsyningssikkerheden.

- Det kræver vindmøller, solcelleanlæg og Power-to-X, og fællesnævneren for dem alle sammen er, at det kræver kabler, så uanset hvordan vi vender og drejer det, så tror vi så langt øjet rækker, at vi står med nogle positive markedsmuligheder, siger Jens Due Olsen.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Shares❯