Obligationer/tendens: Tyske fabriksordrer kan sætte retningen for renten

Udgivet den 06-06-2023  |  kl. 07:12  |  

Nøgletalskalenderen er tirsdag skåret godt til efter en syndflod af blandt andet PMI-tal fra nær og fjern mandag, mens det danske marked holdt lukket i forbindelse med grundlovsdag.

Fokus er således tirsdag på de tyske fabriksordrer og detailsalget for hele eurozonen i april. Fra morgenstunden har den australske centralbank uventet hævet sin rente.

Fredag sendte endnu en bomstærk jobrapport fra USA renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation op med 6 basispoint til 2,61 pct.

Det sendte på sidste uges sidste dag renten på den ti- og toårige toneangivende amerikanske statsobligation i vejret, inden de mandag kravlede let tilbage.

Tirsdag forrentes den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation med 3,70 pct., mens renten på den toneangivende toårige statsobligation ligger i 4,49 pct.

De tyske fabriksordrer ventes i april at være steget med 2,8 pct. på månedsbasis oven på den seneste opgørelse, der viste et fald på hele 10,7 pct.

- Tallet var noget af en øjenåbner, da det tegner et meget svagt billede af den tyske industri, skriver Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkonom i Sydbank, i en morgenkommentar.

- Finansmarkederne reagerede overraskende lidt på de svage tal for ordreindgangen i marts, men fortsætter svaghedstegnene i april, kan det presse renterne noget ned, fortsætter han og tilføjer, at det også kan svække euro.

I eurozonen ventes detailsalget at være vokset med 0,2 pct. efter et fald på 1,2 pct. i marts. En positiv overraskelse kan skubbe renterne op, vurderer seniorøkonomen.

Centralbanken i Australien, Reserve Bank of Australia, har tirsdag morgen hævet sin rente med 25 basispoint til 4,10 pct., hvor økonomer adspurgt af Bloomberg News havde regnet med en fastholdelse på 3,85 pct.

PMI-SKUFFELSER - UNDTAGEN I KINA

Imens det danske marked mandag holdt lukket mandag, er der i udlandet blevet offentliggjort adskillige nøgletal, heriblandt endelige PMI-tal for maj fra flere af de store økonomier.

Aktiviteten er i hopla i Kina, hvor PMI-tallet for servicesektoren uventet gik frem til 57,1 i maj mod ventet 55,2 og 56,4 i april. Det viser den private opgørelse fra Caixin/Market Economics. For det samlede PMI blev det til en aflæsning på 55,6 mod 53,6 i april.

Fra USA var det overordnet skuffende læsning fald i både PMI'en for servicesektoren og den samlede sektor, hvor der ellers var ventet en uændret aflæsning fra den foreløbige opgørelse.

På samme måde skuffede ISM-indekset for servicesektoren med et fald til 50,3 mod en ventet stigning til 52,4. Også fabriksordrerne for april skuffede en tand.

De svage amerikanske tal sænker ifølge chefanalytiker Niels Christensen og analytiker Emma Larsen i Nordea sandsynligheden for, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil hæve renten ved sit rentemøde i juni.

En lignende tendens for udviklingen i PMI-indekset var også tilfældet i Tyskland og eurozonen, hvor de endelige tal endte lavere mod forventning. Også i Japan svækkedes aktiviteten i servicesektoren i maj.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Bonds❯  Danmark❯  Preview❯  indblik❯ 

Seneste nyheder