Råvarer: Skuffende kinesisk aktivitet tynger oliepriserne

Udgivet den 31-05-2023  |  kl. 09:07  |  

Svage kinesiske nøgletal tynger onsdag morgen oliepriserne, der ellers har været understøttet af positivt nyt om gældsloftsforhandlingerne i USA.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster onsdag morgen 73,44 dollar mod 73,90 dollar tirsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 69,38 dollar mod 69,84 dollar tirsdag eftermiddag.

Fra Kina er der natten til onsdag offentliggjort temperaturmåling blandt landets indkøbschefer, der i maj mod forventning ser mere pessimistisk på fremtiden.

I industrisektoren faldt PMI-opgørelsen til 48,8 fra 49,2 i april, hvor der ellers ifølge Bloomberg News var ventet en fremgang til 49,5. I servicesektoren faldt PMI til 54,5 i maj fra 56,4 i april, mens der var ventet en tilbagegang til 55,2.

Samlet lød det på en PMI-aflæsning på 52,9 i maj, hvor der var ventet 54,4.

- Med en industriproduktion i Kina og obligationsinvesteringer, der voksede mindre end ventet, er markedet bekymret for, at råvareefterspørgslen i Kina svækkes hurtigere end antaget, siger Vivek Dhar, der er råvarechef i Commonwealth Bank of Australia, til Reuters.

- Den nuværende pessimisme omkring den kinesiske råvareefterspørgsel står i kontrast til optimismen ved årets begyndelse, fortsætter han.

I USA er stemningen ellers bedret noget, efter at præsident Joe Biden og majoritetslederen i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, er nået til enighed om gældsloftet. Onsdag skal forslaget til gældsloftet stemmes igennem i Repræsentanternes Hus.

Stemmes forslaget igennem, bør der ikke være et behov for at forhandle om gældsloftet igen inden præsidentvalget i 2024.

Sideløbende har Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, og allierede lande som Rusland - samlet kendt som Opec+ - indkaldt til møde 4. juni. Det er ifølge Reuters usikkert, om organisationen vil skære i produktionen for at understøtte priserne.

Tidligere har Saudi-Arabiens energiminister, Abdulaziz bin Salman, advaret oliespekulanter om at satse på prisfald, hvilket er blevet tolket som et tegn på, at produktionsnedskæringer venter forude. Ruslands vicepremierminister Alexander Novak har omvendt givet udtryk for, at produktionen bør fastholdes.

I april skar Opec+ produktionen med 1,2 mio. tønder om dagen til en samlet daglig produktionsnedskæring på 3,66 mio. tønder.

På det øvrige råvaremarked koster en troy ounce guld onsdag morgen 1958,68 dollar mod 1958,57 dollar tirsdag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Natural Resources❯ 

Seneste nyheder