SAS-analytiker om ny EU-afgørelse: Det er rigtig godt nyt
En trussel er ryddet af vejen hos SAS, der alligevel ikke risikerer at skulle betale milliarder retur til den danske og svenske stat.
Det er EU-Kommissionen kommet frem til i en ny afgørelse onsdag, og det er utroligt gode nyheder for det pressede flyselskab, vurderer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank.
- Det er svært at undervurdere den positive effekt af den afgørelse, konstaterer analytikeren.
Under coronapandemien modtog SAS omkring 833 mio. euro - svarende til omkring 9,5 mia. svenske kr. til den aktuelle kurs - i statsstøtte fra Danmark og Sverige, der skulle fungere som rekapitalisering midt i den svære coronatid.
EU-Kommissionen gav i første omgang grønt lys til støtten tilbage i 2020, men i maj i år fik piben en anden lyd, da støtten blev erklæret ulovlig. Efter en nærmere undersøgelse er EU-Kommissionen imidlertid vendt rundt igen og har godkendt midlerne, der blev sendt til det nødlidende selskab.
- Det er et utroligt godt udfald for SAS, og vi må heller ikke underkende, at det er en rigtig stor ting. Man får sikkerhed for, at der ikke er penge, der skal tilbagebetales, siger Jacob Pedersen.
KONKURRENT STOD BAG KLAGE
Det var konkurrenten Ryanair, der havde klaget over EU's første afgørelse med den begrundelse, at støtten var konkurrenceforvridende, men det har EU nu underkendt.
- Det her bør være punktummet. Ryanair har klaget, og man har givet dem ret, og så har man efterfølgende kigget ekstra grundigt på det, så er man nået frem til den nye afgørelse, siger Jacob Pedersen.
Tilbage i maj stod SAS midt i en proces, hvor man var i færd med at skaffe nye investorer, og derfor landede meldingen om den underkendte støtte på et meget skidt tidspunkt. Frygten var, at det ville blive svært at skaffe de nye investorer, og de kunne udgøre en alvorlig trussel mod selskabets videre overlevelse. SAS lykkedes dog med at hente pengene, der kom fra et konsortium af investorer, herunder Castlelake, Air France-KLM og Lind Invest.
- Nu er de et sted, hvor pengene er hentet ind, men det ændrer ikke på, at der var en alvorlig risiko for, at det ville kunne forstyrre. Det er godt med afklaringen, siger Jacob Pedersen.
KAN KØBE STATER UD
Han lægger samtidig vægt på, at man får godkendt de såkaldte "step up"-mekanismer, der betyder, at SAS kan begynde at købe staterne ud - enten ved hjælp af midler fra eksisterende eller nye investorer, hvis interessen er der.
- Nu giver det mening for SAS at begynde på det. SAS skal ind og foretage nogle forandringer, så man får incitament til at købe staterne ud, uddyber han.
SAS har onsdag bekræftet EU's nye afgørelse og i samme ombæring meddelt, at der indkaldes en ekstraordinær generalforsamling i januar 2024. Her skal aktionærerne tage stilling til "step up"-mekanismen, der gør det muligt for investorerne løbende at købe staterne ud.
.\\˙ MarketWire
Tags: Shares❯
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1189
- næste ›