Torsdagens aktier: Novo i rekord og solide plusser til GN og Mærsk i positivt C25

Udgivet den 23-05-2024  |  kl. 17:03  |  
Maersk

En kursrekord til Novo Nordisk og pæne stigninger til GN, Rockwool og Mærsk-aktierne bidrog torsdag til fremgang på det danske aktiemarked.

I C25 var der stigninger i 13 af de 24 eliteaktier, og samlet steg indekset 0,2 pct. til 1986,03 efter en dag med stor fokus på den amerikanske teknologigigant Nvidia efter et drønhamrende stærkt kvartalsregnskab.

Det kan også have spillet ind på optimismen, at der både fra Europa og USA kom uventet stærke tal for erhvervstilliden - også selvom det var med til at trække markedsrenterne op.

- Det altoverskyggende er, at Nvidia slog alle forventninger. Der er noget psykologisk i det. Nvidia er ikke aktiemarkedet, men alt andet lige er det en af de førende aktører inden for kunstig intelligens - det er en eller anden for form for benchmark for aktiemarkedet - det betyder bare rigtig meget, siger Lars Hytting, chef for aktiehandel hos Artha Kapitalforvaltning, til MarketWire.

Regnskabet fra Nvidia kom sent onsdag og bidrog til stigninger fra åbningen i Europa, herunder i Danmark, hvor markedet siden holdt sig tæt omkring det højere niveau fra den indledende handel.

Dagen bød på en kursrekord til Novo Nordisk efter en stigning på 1,6 pct. til 937,40 kr.

Novo Nordisks ansøgning om markedsføringstilladelse til sit ugentlige insulin, Awiqli, i USA nærmer sig en milepæl fredag, hvor et uafhængigt ekspertpanel skal drøfte eventuelle risici.

Og at dømme efter udkastet til de spørgsmål, som eksperterne skal tage stilling til, ønsker den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, specifikt en evaluering af brugen af Novos ugentlige insulin til behandling af type 1-diabetes.

Umiddelbart bør dagsordenen for ekspertmødet blive taget godt imod, da brugen af insulinet i type 2-diabetes tilsyneladende ikke synes at bekymre FDA, vurderer Sydbank.

- Det bør give markedet noget ro, at spørgsmålene fra FDA koncentrerer sig om type 1-diabetes frem for type 2-diabetes. Jeg ser langt det største potentiale inden for type 2-diabetes, siger Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank, til MarketWire.

Han venter i forvejen ikke, at Awiqli har større salgspotentiale inden for type 1-diabetes, der udgør lige under en tiendedel af diabetespatienterne.

I toppen af C25 endte imidlertid GN med et plus på 4,9 pct. til 221,70 kr. efter to handelsdage med et samlet fald på knap 5 pct.

NKT var også i førerfeltet med et plus på 2,8 pct. til 605 kr. Det britiske forsyningsselskab National Grid præsenterede torsdag en enorm investeringsplan på 60 mia. pund svarende til 526 mia. kr., der blandt andet skal bruges på at udbygge elnettet i Storbritannien og USA.

Det kan give muligheder for NKT, der har en stor markedsandel på kabelmarkedet.

Rockwool steg desuden 2,7 pct. til 2752 kr., efter at den britiske storbank HSBC løftede kursmålet til 3100 kr. fra 2600 kr. og gentog anbefalingen "køb".

De seneste ugers stigende fragtrater gav også luft til Mærsk-aktierne.

Ifølge rateindekset fra World Container Index Drewry's er priserne på at få fragtet 40-fods containere steget 16 pct. til 4072,28 dollar den seneste uge frem til torsdag.

Det er dermed tredje uge i træk med tocifrede stigninger. Ugerne forinden steg indekset henholdsvis 11,1 pct. og 15,9 pct.

- Umiddelbart er der en pæn bund i de ratestigninger, vi har fået som følge af, at det trækker ud med en løsning af situationen nede i Det Røde Hav. Det er alt andet lige positivt for Mærsk, siger Lars Hytting.

Mærsk B endte 1,8 pct. højere i 11.515 kr.

I bunden af C25 endte Novonesis med et fald på 2,4 pct. til 425 kr. efter en god periode for aktien, som siden starten af maj er steget fra 383,60 kr.

Selskabet meddelte torsdag, at det nu trækker sig helt fra Rusland.

- Under de nuværende krigsbetingelser vil Novonesis indstille sine forretningsaktiviteter i Rusland og forventer at afslutte dem inden for 12 måneder, oplyste Novonesis , der er fusionsselskabet mellem Novozymes og Chr. Hansen.

Novozymes havde på forhånd trukket sig helt fra Rusland efter invasionen af Ukraine.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Seneste nyheder

17:50 Apple ventes sigtet i EU under lovgivning mod Big Tech
17:49 Europa/lukning: Bøllebank til franske og italienske aktier i dybrødt marked
17:27 Novo Nordisk finder ny chef for investor relations fra egne rækker
17:05 Fredagens aktier: Novo i rekord holdt større nedtur fra døren
17:00 Fredagens obligationer: Renterne rasede ned i riskoaverst marked
16:33 ECB's Lagarde: Vejen mod disinflation i eurozonen vil være bumpet
15:39 USA/åbning: Adobe svæver over rødt marked efter opjustering
15:36 USA/tendens: Adobe går mod rød strøm efter stærkt regnskab og opjustering
15:35 Valuta: Investorerne søger ly for politisk usikkerhed i sikre havne
15:35 Europa/aktier: Bekymret marked styrer mod værste uge siden oktober - franske banker i bund
15:35 Aktier/middag: Mærsk og Zealand holder sig oven vande på rød dag med faldende renter
15:35 Obligationer/middag: Renten siver efter hæsblæsende uge
09:45 Vestas får sat underskrifter på kæmpe havmølleordre på 660 megawatt
09:41 Obligationer/åbning: Dramatisk renteuge byder på nye rentefald fredag
09:39 Jyske Bank: Motorskader lægger pres på forsikrigsselskabernes erstatningsprocent
09:38 Vestas får sat underskrifter på kæmpe havmølleordre på 660 megawatt
09:23 Aktier/åbning: Mærsk og Zealand tager toppen på grøn fredag
09:06 Mærsk kan se spotraterne accelerere - steg 6,1 pct. i denne uge
08:59 Bank of Japans topchef ser betydelig reduktion i obligationsopkøb
08:50 Britisk supermarkedskæde leverer midt encifret salgsvækst