USA/lukning: Apple trak pænt op i lettet marked oven på jobrapport

Udgivet den 04-10-2019  |  kl. 22:03  |  

Stemningen omkring de amerikanske aktier blev kun bedre og bedre i løbet af fredagen, hvor investorerne tolkede en noget blandet arbejdsmarkedsrapport for september positivt og sendte alle tre ledende indeks pænt op.

S&P 500-indekset, Nasdaq-indekset og Dow Jones-indekset steg alle med 1,4 pct.

Inden offentliggørelsen af arbejdsmarkedsrapporten, der blev præsenteret en time før åbningen på Wall Street, indikerede futures ellers fald for de tre toneangivende indeks.

Rapporten viste en jobvækst uden for landbruget på 136.000 personer i september, hvilket var mindre end ventet blandt økonomerne, som ifølge Bloomberg News havde ventet en stigning på 145.000 personer.

Tallet for jobskabelsen i måneden før blev dog revideret op til 168.000 fra de tidligere udmeldte 130.000, og samlet faldt arbejdsløsheden til 3,5 pct. Der var ventet en fastholdelse af augusts niveau på 3,7 pct. blandt økonomerne.

- En jobskabelse, der holder skindet på næsen, er lige, hvad markederne tørster efter oven på en skuffende udvikling i afgørende nøgletal tidligere i denne uge, påpeger Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit, i en kommentar.

Han henviser til opgørelserne af de to ISM-indeks for henholdsvis industri- og servicesektoren i USA tirsdag og torsdag, der begge skuffede fælt og skabte stor røre på de finansielle markeder.

APPLE BELØNNET FOR STØRRE IPHONE-PRODUKTION

Blandt enkeltaktierne var der fredag fokus på blandt andet teknologikæmpen Apple, som endte dagen med en stigning på 2,8 pct. til 226,94 dollar og var med til at trække pænt op.

Fredag morgen kunne den japanske finansavis Nikkei ifølge Bloomberg News fortælle, at Apple skruer op for produktionen af sin nye iPhone 11.

Baggrunden er også positiv, da Apple ifølge avisen har bedt sine underleverandører om at øge produktionen med op til 10 pct., fordi efterspørgslen er større end ventet, skriver Bloomberg News.

Forøgelsen af produktionen svarer til 7-8 mio. smartphones, og ifølge Nikkei forventer Apple at sælge flere iPhones i de sidste måneder af i år, end det var tilfældet i de sidste måneder af 2018.

Med til at trække op var også nogle af de andre store teknologiselskaber som Googles moderselskab, Alphabet, der steg med 1,8 pct., og Facebook, som blev løftet med 0,6 pct.

Snap, der står bag det sociale medie Snapchat, steg i øvrigt med 1,5 pct. til 14,52 dollar efter seks handelsdage på stribe med fald.

Torsdag faldt aktien, efter at Facebook meldte ud, at det lancerer en ny besked-app til billedtjenesten Instagram med navnet Threads, der - ligesom Snapchat - vil have billeder som omdrejningspunktet.

Fredag fik aktien dog medvind af Morgan Stanley, som ifølge Bloomberg News har løftet sin anbefaling af aktien til "ligevægt" fra "undervægt".

COSTCO STEG TRODS REGNSKABSSKUFFELSE

Detailkæmpen Costco var ligeledes i investorernes søgelys, efter at selskabet torsdag efter børslukning offentliggjorde regnskab for fjerde kvartal af det skæve regnskabsår 2018/19.

Her havde selskabet en lavere indtjening end ventet. Indtjeningen per aktie steg godt nok til 2,47 dollar i kvartalet fra 2,36 dollar i samme kvartal året før, men analytikerne havde ventet en stigning til 2,54 dollar per aktie ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

Heller ikke toplinjen levede op til analytikernes forventninger, da den steg til 47,50 mia. dollar, hvor forventningen var en omsætning på 47,70 mia. dollar.

Costco-aktien startede fredagens handel lavere, men blev siden blevet trukket med op af den generelt gode markedsstemning og endte 1,0 pct. højere i 291,74 dollar.

Knap så godt gik det for HP, der har udmeldt planer om en stor sparerunde, hvor op til 16 pct. af de ansatte skal skæres fra, hvilket medfører store engangsomkostninger.

Aktien faldt fredag med 9,6 pct. til 16,64 dollar.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯ 

Seneste nyheder

17:52 Europa/aktier: Svenske Saab til tops i Europa efter forsvarsordre
17:06 Fredagens aktier: Aktiesalg sendte Torm baglæns mens Bavarian steg efter ny ansøgning
17:04 Fredagens obligationer: Inflationslettelse sendte renter lavere
16:19 Zealand Pharma: Ekspertpanel anbefaler nødpen udlicenseret til Novo godkendt i EU
15:49 Amerikansks aktivitetsindeks skuffer massivt med uventet fald
15:47 USA/åbning: Inflationstlettelse sender aktier op fra start - Gap stiger tocifret
15:03 Små aktiestigninger efter amerikanske inflationstal: Holder døren åben for rentenedsættelser
14:51 Det amerikanske forbrug vokser en anelse mindre end ventet
14:47 Amerikansk kerneinflation lander på 2,8 pct. - helt som ventet
14:42 Det amerikanske forbrug vokser en anelse mindre end ventet
14:39 Små aktiestigninger efter amerikanske inflationstal
14:35 Amerikansk kerneinflation lander på 2,8 pct. - helt som ventet
14:22 USA/tendens: Futures varsler rød åbning inden inflationstal kan ryste markedet
14:12 Mærsk stopper al pramsejlads på Rhinen efter forhøjet vandstand
13:29 Fragtrater er steget voldsomt siden de første angreb i Det Røde Hav - har sendt aktier i vejret
13:22 RTX: Topchef Peter Røpke fratræder - proces med at finde afløser igangsat
13:00 Valuta: Euro let styrket efter inflationstal
12:57 Zealand Pharma: Ekspertpanel anbefaler nødpen udlicenseret til Novo godkendt i EU
12:39 Mærsk får løftet kursmålet af Nykredit til 12.500 kr.
12:33 Europa/aktier: Svenske Saab i top efter forsvarsordre mens Flutter falder