USA/lukning: Meta sendt til tælling i rødt og stagflationsforskrækket marked

Udgivet den 26-04-2024  |  kl. 06:32  |  

Mismodet blandt de amerikanske aktier nåede at aftage en del i løbet af torsdagen, men det endte alligevel med fald i alle tre ledende indeks.

Fredag morgen er der anderledes positivitet at spore blandt markedsdeltagerne efter blandt andet et solidt regnskab fra Googles moderselskab, Alphabet, der sendte aktien op med knap 12 pct. i eftermarkedet.

Futures i det brede marked ligger 0,8 pct. højere, mens futures på det teknologidominerede Nasdaq står til at stige 1,1 pct., når markedet åbner i New York senere på dagen.

Aktierne blev torsdag holdt nede af et sløjt regnskab fra Meta Platforms og en nøgletalsforskrækkelse, der sendte renterne op i sine højeste niveauer i 2024.

S&P 500-indekset faldt med 0,5 pct., og det teknologitunge Nasdaq-indeks bakkede med 0,6 pct. Dow Jones-indekset faldt mest med sit dyk på 1,0 pct.

Blandt nøgletallene torsdag blev der især bidt mærke i buketten af væksttal for første kvartal, der både viste en klart lavere økonomisk vækst end ventet, et noget lavere privatforbrug end ventet og en højere inflation, end økonomerne havde regnet med.

Det øger frygten for, at den amerikanske økonomi kan ende i stagflation - det vil sige stagnerende eller aftagende vækst samtidig med høj eller stigende inflation.

- Dette scenarie er i vores øjne det værste for aktier generelt og derfor også hovedgrunden til, at markedet sætter sig, skriver investeringsstrateg Oskar Barner Bernhardtsen fra Saxo Bank i en kommentar.

SVAG VÆKST OG TILTAGENDE INFLATION

I første kvartal var væksten i det amerikanske bruttonationalprodukt (BNP) på 1,6 pct., mens økonomerne havde ventet en vækst på 2,5 pct. ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

Samtidig steg privatforbruget blot med 2,5 pct. mod et ventet løft på 3,0 pct., og prisindekset i BNP-opgørelsen viste et løft på 3,1 pct. mod ventet 3,0 pct.

Endnu værre var det i kerne-PCE-indekset, der viste prisstigninger på 3,7 pct. i første kvartal, mens økonomerne havde ventet 3,4 pct. I fjerde kvartal var tallet på 2,0 pct.

Dermed bliver det også presset i baggrunden, at det noget volatile tal for igangværende bolighandler viste klart mere fremgang end ventet på månedsbasis i marts, eller at den ugentlige statistik over nytilmeldte ledige viste lidt færre ledige end ventet.

META TIL TÆLLING EFTER SVAG SALGSPROGNOSE

Meta Platforms' salgsprognose for andet kvartal, som blev lagt frem efter børslukketid i New York onsdag aften, var en skuffelse for analytikerne.

Koncernen, der ejer de sociale medier Facebook, Instagram og Whatsapp, venter en omsætning i det igangværende kvartal på 36,50-39,00 mia. dollar. Det svarer til et midtpunkt på 37,75 mia. dollar, mens analytikerne ifølge Bloomberg News havde sat næsen op efter 38,24 mia. dollar.

For hele 2024 hæves salgsprognosen imidlertid til 96-99 mia. dollar fra 94-99 mia. dollar.

Midtpunktet i den opjusterede prognose ligger på 97,50 mia. dollar, mens konsensus på Wall Street lyder på 96,87 mia. dollar.

Et hår i suppen er der dog også i form af opjusterede forventninger til investeringerne til 35-40 mia. dollar i år fra 30-37 mia. dollar, fordi Meta øger hastigheden på infrastruktur-investeringerne for at støtte udbygningen af kunstig intelligens.

Meta-aktien faldt torsdag med 10,6 pct. til 441,40 dollar.

Google-ejeren Alphabet, Microsoft, Intel og Snap, som alle rapporterer tal efter børslukketid, oplevede for de to første fald på omkring 2 pct. og for de to sidste stigninger i samme størrelsesorden.

Der var i det hele taget travlt med regnskaberne torsdag, hvor også Caterpillar, Bristol-Myers Squibb og Comcast rapporterede før børsåbningen - for blot at nævne nogle af de lidt større navne.

Det var dog ikke nogen synderlig succes for nogen af de tre, der faldt med henholdsvis 7,0 pct. til 338,24 dollar, 8,6 pct. til 44,68 dollar og 5,8 pct. til 37,87 dollar.

IBM faldt desuden med 8,0 pct. til 169,30 dollar, efter at selskabets regnskab viste svag efterspørgsel i rådgivningsenheden.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder

17:48 Europa/lukning: Tysk fragtselskab var under pres før regnskab mens GN vandt frem
17:45 Dommer giver Trump ny bøde i tys-tys-sag og truer med fængsel
17:36 Paramount stryger til tops efter købsbud fra Sony og Apollo
17:26 Gubra opjusterer forventningerne til 2024
17:10 Mandagens obligationer: Renter fortsatte ned efter fald i europæiske producentpriser
17:04 Mandagens aktier: Demant blev bundprop mens GN tronede i toppen af grønt indeks
15:53 Robinhood får påtale af amerikansk børssherif
15:47 USA/åbning: Udsigt til lavere renter giver positive investorer med plus til Paramount
14:43 USA/tendens: Udsigt til lavere renter giver positive investorer - plus til Paramount
14:04 NKT får grønt lys til salg af NKT Photonics af Erhvervsstyrelsen
13:55 NKT får grønt lys til salg af NKT Photonics af Erhvervsstyrelsen
13:20 Europa/aktier: Tysk fragtselskab under pres før regnskab - GN vinder frem i grønt Europa
11:42 Obligationer/middag: Rentefald fortsætter efter fald i europæiske producentpriser
11:34 Aktier/middag: Demant er bundprop i fladt C25 efter skuffende regnskab
11:19 Mærsk ser omvej uden om Afrika æde store dele af industriens kapacitet
11:05 Eurozonens producentpriser faldt mere end ventet i marts
10:29 Jysnek Bank kalder Danske Bank-kursfald fredag for "overdreven reaktion på udlodning"
10:08 ALK får lagt 25 pct. oven i kursmålet hos Danske Bank
09:19 Demants topchef: Både markedet og os selv er kommet lidt langsomt i gang i detail
09:13 Aktier/åbning: Demant sendt til bunds efter skuffende opdatering