USA/lukning: Solid fremgang før onsdagens rentemøde - Tesla i vejret

Udgivet den 22-03-2023  |  kl. 06:32  |  

Aktierne i USA steg igen tirsdag, da bekymringen omkring en potentiel finansiel krise aftog efter weekendens tiltag, hvorfor især bankerne gik i vejret, og da investorerne så frem mod onsdagens rentebeslutning fra Federal Reserve.

Onsdag morgen er der kun få og små udsving i futuresmarkedet, da investorerne afventer udfaldet af det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Renterne korrigerede tirsdag efter de seneste ugers store fald, da investorerne søgte sikkerhed i de sikre amerikanske statsobligationer. Efter bankmyndighederne i USA og Schweiz for nu har grebet ind over for de individuelle banker i krise, og de store centralbanker har indgået aftaler om at støtte hinanden med valuta, er bekymringen dog blevet dæmpet.

Samtidig var der forlydender i flere medier om, at myndighederne i USA vil garantere alle kontohaveres indskud, svarende til et uanseeligt beløb på 18.000 mia. dollar.

Det brede S&P 500-indeks vandt på den baggrund frem med 1,3 pct., mens Dow Jones steg 1,0 pct., og Nasdaq gik op med 1,6 pct.

Hovedindekset, S&P 500, er dermed i plus med 2,2 pct. i denne uge, ligesom det under tumulten i sidste uge faktisk også gik op med 1,4 pct., da de kraftigt faldende renter gav de tunge teknologinavne i vækstsektorerne et rygstød.

- Tirsdag er der mere ro på. Der er nyheder om, at man ikke anser det for nødvendigt at forbyde shorthandel med bankaktierne, og måske vil myndighederne i USA sikre indeståender for alle, hvis krisen bliver værre, siger seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

- Derfor er der kommet lidt stabilitet ind i markedet, og investorerne har også lukket nogle shorts og dækket deres shortgevinster af i bankerne. De tunge investorer sidder dog stadig på sidelinjen inden onsdagens rentemelding, og det er stadig momentumhandlerne, som dominerer.

FOKUS PÅ BANKREDNING OG FREDERAL RESERVE

Med til at skabe en mere positiv stemning var forlydender om, at JPMorgan Chase forsøger at strikke en aftale sammen med en række andre banker om at sikre ansvarlig kapital til kriseramte First Republic Bank.

I sidste uge satte en gruppe af de største amerikanske banker 30 mia. dollar ind i First Republic, og rygterne vil vide, at hele eller en del af det beløb muligvis skal konverteres til ansvarlig kapital.

Samtidig åbnede USA's finansminister, Janet Yellen, i en tale op for, at der kan komme mere hjælp, hvis udsatte mindre banker måtte true banksystemet.

Investorerne havde også fokus på, at den amerikanske centralbank tirsdag har indledt sit todages rentemøde, der slutter med en rentebeslutning onsdag.

- Danske Bank tror på en renteforhøjelse på 0,25 pct.point. Det er vigtigt, at Federal Reserve ikke er for nervøs. 25 basispoint er den gyldne middelvej, mener Lars Skovgaard Andersen.

TESLA I TOP

I S&P 500 var det energiaktierne, som steg mest med et plus på 3,5 pct., da afdæmpet bekymring for en bankkrise også reducerede frygten for en pludselig recession, og derfor steg olieprisen også, og Exxon Mobil såvel som Chevron blev løftet 4,5 og 3,1 pct.

Desuden vandt finansaktierne frem med 2,3 pct., ligesom der var løft til cyklisk forbrug på 2,7 pct., mens kommunikationsservice steg 2,4 pct. It-aktierne vandt også 0,8 pct.

Det var Tesla, som trak mest frem blandt de store aktienavne med et plus på 7,8 pct., da elbilproducenten mandag aften for første gang fik sin kreditvurdering løftet ud af junkniveau af kreditvurderingsbureauet Moody's.

- Den ændrede kreditvurdering afspejler Moody's forventning om, at Tesla fortsat vil være den førende producent af batteridrevne elektriske køretøjer med en ekspanderende global tilstedeværelse og meget høj indtjeningsevne, hed det.

PLUSSER TIL BANKER

I samme sektor, cyklisk forbrug, vandt Amazon også 3,0 pct., mens Alphabet steg 3,7 pct. i Kommunikationsservice. Her var der også fremgang til Meta Platforms på 2,2 pct. efter en løftet anbefaling til "overvægt" hos investeringsbanken Morgan Stanley.

Inden for it vandt Apple 1,2 pct. og Microsoft 0,6 pct.

I gruppen af banker steg USA's største, JPMorgan Chase, 2,7 pct., mens Bank of America blev løftet 3,0 pct. Helt i toppen af indekset befandt First Republic Bank sig med et plus på 29,5 pct.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder

18:02 Europa/aktier: Luksusvareaktier presset af kinesiske nøgletal
17:41 Nilfisk bestyrelsesformand køber aktier for 660.000 kr.
17:09 Onsdagens obligationer: Lavere end ventet inflation sendte renten ned
17:04 Onsdagens aktier: Nøgletal satte en kæp i hjulet for optimismen
16:11 Nationalbanken holder auktion over statsobligationer i næste uge
16:05 Ledige stillinger indikerer fortsat brandvarmt amerikansk jobmarked
15:47 Amerikansk Chicago-erhvervstillid dykker mere end ventet
15:42 USA/åbning: Aktiemarkederne komme haltende fra start efter kinesiske nøgletal
14:59 Direktør om nedjustering i Green Hydrogen Systems: "Det er et resultat af aktive valg"
14:48 USA/tendens: Udsigt til rød start oven på svage tal fra Kina
14:25 Genmabs topchef sælger aktier for 58 mio. kr. - aktien dykker
14:15 Tyske inflationstal bekræfter "utroligt postive inflationsnyheder"
14:09 Scandinavian Tobacco Group gennemfører køb af svensk producent af nikotinposer
14:02 Tysk inflation aftog mere end ventet i maj
13:58 Europa/aktier: Svage kinesiske nøgletal rammer olie- og luksusvareselskaber
13:48 Wall Street holder vejret inden afstemning om gældsloft: Flere snubletråde skal forceres
13:33 Valuta: Dollar styrkes efter større end ventet inflationsfald i Europa
12:50 Chevron i høj kurs hos børshusene: Slipper af med sin sidste negative anbefaling
12:02 Danske Banks omkostninger vil blive mindre - dog langt fra markedsledende spår Jyske Bank
11:44 Obligationer/middag: Rentefald efter større end ventede fald i inflationen