Vestas røg en plads ned på den globale opstillingsliste i 2023

Udgivet den 02-04-2024  |  kl. 06:35  |  
Arkiv: Foto

Der blev sidste år stillet rekordmeget vindkapacitet op på globalt plan med broderparten af den nye kapacitet placeret i Kina. Det betød også, at danske Vestas droppede en placering på listen over producenternes opstilling.

Det viser en opgørelse fra BloombergNEF ifølge Recharge News.

Der blev med en stigning på 36 pct. sat ny vindkapacitet svarende til 118 gigawatt, GW, op i 2023, og heraf blev 77,1 gigawatt, næsten to tredjedele, sat i drift i Kina.

Det smittede af på ranglisten over producenterne, da to kinesiske navne, med særlige fordele på deres hjemmemarked, indtog listens to øverste placeringer.

Goldwind fastholdt sin førerposition med opstilling af 16,4 gigawatt, mens Envision med sine 15,4 gigawatt overhalede Vestas, og den danske producent satte sig altså på tredjepladsen med 13,4 gigawatt.

Vestas var klart den førende vestlige aktør, da GE Wind i det perspektiv indtog en sjetteplads med 8,1 gigawatt.

107 gigawatt af den opstillede kapacitet i 2023 skete på land, mens offshore altså satte sig på 11 gigawatt. På listen over opstillet havvind toppede en tredje kinesisk aktør, nemlig Mingyang, med 3 gigawatt.

- Det er ikke overraskende, at kinesiske vindmølleproducenter dominerer de fem øverste pladser af vores rangliste, da opførelsen af gigawatt-skala vindprojekter og afslutningen på pandemibegrænsninger sendte installationerne i vejret sidste år, siger Cristian Dinca, vindanalytiker hos BloombergNEF, ifølge Recharge News.

- Men disse spillere er stadig meget afhængige af deres hjemmemarked, da 98 pct. af al deres kapacitetsopstillinger sker i Kina selv.

USA var sidste år det næststørste marked målt på opstilling med 7,2 gigawatt. Herefter fulgte Brasilien med 5,0 gigawatt, så Tyskland med 4,2 gigawatt og endelig Indien på en femteplads med 2,8 gigawatt.

Kina var også det største marked inden for havvind med 7,6 gigawatt, mens Storbritannien og Holland indtog anden- og tredjepladsen.

Link til original artikel (abonnement): https://www.rechargenews.com/wind/two-chinese-turbine-giants-edge-out-ve...

.\\˙ MarketWire

Redaktion

Tags:  Brasilien❯  Kina❯  Shares❯  Tyskland❯  USA❯  Udenlandsk selskab❯