Sådan kan søfragt sikre din virksomhed en grøn og prisvenlig levering

Udgivet den 03-06-2021  |  kl. 16:35  |  

Sådan kan søfragt sikre din virksomhed en grøn og prisvenlig levering 

Leder du efter andre fragtalternativer til din virksomhed? Luftfragt kan til tider være et dyrt valg, der desuden også sætter et markant klimaaftryk. Et fly er ofte begrænset af plads og vægt, det kan derfor være et godt valg at vælge fragt med skib. Søfragt efterlader langt størstedelen af tiden et grønnere aftryk end flyet. Herudover kan prisen også bemærkelsesværdigt lav i sammenligning med luftfrag. 

Hvis du ønsker at lade din virksomhed sætte et mindre klimaaftryk samtidig med at spare penge, bør du tage et nærmere kig på søfragt. Fragt til søs sikrer dig også en højere transportvolumen. Der er også mulighed for at følge varer og gods undervejs i processen ved brug online sporingshjemmesider så som track & trace. Læs videre og få en guide til hvornår og hvordan du skal benytte søfragtens mange fordele samt en samlinging med luftfragt. 

Derfor er fragt til søs grønnere 

Avancerede undersøgelser har vist, at søfart udleder signifikant mindre carbondioxid end fragt med fly. Hvis en genstand på 200 gram skal fragtes fra Kina til Europa vil den med luftfragt udlede omkring 900 kilogram CO2. Hvis genstanden derimod transporteres med skib, vil den kun forurene 54 kilogram. Denne beregning tager forbehold for, at ruten med fly er cirka 9000 kilometer, mens turen med skib er godt og vel 18000 kilometer lang. 

Når varer fragtes til søs, spiller vægten ikke samme betydelige rolle, som det gør i luftfragt. Derudover er det også muligt at kunne udnytte pladsen bedre end i flyet. Varer kan derfor både stables bedre og tættere, uden at vægten har større indflydelse på udslippet af carbondioxid. Den gode mulighed for pladsudnyttelse giver endnu flere fordele, da det giver fordele angående omkostninger og pris for transporten. 

Fordele og ulemper ved transport med skib 

Fragt over havet giver dig både fordele med hensyn til miljø og klimaaftryk samt pris. Grundet muligheden for at pakke varer tættere på skibe giver det finansielle fordele for virksomheder, der bruger søfragt frem for luftfragt. Der er lettere at laste skibe, da man her ikke skal tage samme hensyn til højden som ved lastning af fly.  

Hvis det derimod er vigtigt for dig og din virksomhed, at dine varer ankommer hurtigt, kan skibstransporten i denne sammenhæng godt være en ulempe. Hvis der tages hensyn for lufthavnens transittid, ventetid og håndtering af lasten, tager luftfragt fra verdens største lufthavne 3-12 dage. Dette tal afhænger dog af, hvilken service du bestiller.  

Fragt med skib afhænger meget af afstande og router. Derfor varier leveringstiden ekstrem meget. Søfragt kan tage alt mellem en enkelt uge og helt op til 70 dage. Det er dog kun meget sjældent, at varer transporteret med skibe tager så meget som 70 dage om at blive leveret.  

Pris på søfragt 

Selvom prisen på søfragt i de fleste tilfælde ligger klart lavere end luftfragtens, svinger den dog meget. Ligesom med så mange andre markeder afhænger prisen på skibstransport af udbud og efterspørgsel. Er der mange ledige countainerskibe på markedet i en given handelsrute, vil dette medføre en lavere pris end ellers. Er der herimod mangel på skibe til en route, bliver prisen højere.  

Skibe kan med lille omkostning flyttes til andre handelsruter, men det er stadig rederierne, der har størst mulighed for at påvirke prisen. Lige så er det også rederiet, der kan bestemme transittiden. Denne afhænger nemlig af både handelsrute og rederiets foretrukne routeplan samt stop undervejs.  

Nogle skibe har en lavere transittid, fordi rederierne bevidst vælger at lægge til i færre havne, eller grundt en direkte service. Den direkte service betyder, at skibet ikke skal lastes om undervejs i rutens forskellige havne. 

Udgivet af: Penge