Økonomisk Panel: Nationalbanken vil højest finjustere

Udgivet den 14-04-2014  |  kl. 10:07  |  

Danmarks Nationalbank har hidtil holdt fingeren fra renten i 2014, og resten af året tegner også udramatisk.

Knap halvdelen af deltagerne i Ritzaus økonomiske panel vurderer, at den rekordlave udlånsrente vil blive fastholdt de kommende 12 måneder, mens hovedparten af de resterende økonomer venter småjusteringer i opadgående retning.

Dermed er hovedkonklusionen, at Nationalbankens ledende rentesats fortsat vil være lav.

En svækkelse af kronen mod euro har ellers i den senere tid skubbet lidt til spekulationerne om, at Nationalbanken ville hæve renten på egen hånd for derigennem at støtte kronen. Blandt 39 økonomer i Ritzaus økonomiske panel har 38 økonomer givet et bud på, hvor udlånsrenten ligger ved årets udgang. 19 af dem venter, at renten vil blive hævet fra de nuværende 0,2 pct., mens 18 venter, at den vil blive fastholdt. Bare ën økonom spår, at renten vil blive sænket til et niveau under 0,1 pct.

Danske Bank tilhører feltet af økonomer, der venter, at Nationalbanken vil holde krudtet tørt de kommende 365 dage.

Til støtte for prognosen fremhæves en håndfuld argumenter. Det gælder eksempelvis et rekordstort overskud på betalingsbalancen, stor efterspørgsel fra udlandet efter danske aktier og obligationer, en markant valutareserve på 460 mia. kr., samt det forhold, at Nationalbanken ikke har interveneret i over et år og normalt foretager støtteopkøb af kronen, før en selvstændig renteforhøjelse kommer på tale. Endelig venter Danske Bank, at ECB snart lemper sin pengepolitik, skriver analytiker Jens Nærvig Pedersen i et notat.

Blandt de økonomer, der er uenige med Danske Bank, regnes der da også hovedsageligt med småjusteringer fra Nationalbanken. En økonom spår, at udlånsrenten hæves med 5 basispoint til 0,25 pct. Seks økonomer har lagt sig fast på en stigning på 0,1 pct.point til 0,3 pct., mens fire økonomer venter en fordobling til 0,4 pct. Blandt de højeste bud, er der to økonomer, der spår en stigning til 1 pct., mens en enkelt går så vidt som at forudse en renteforhøjelse til 1,75 pct. Tre økonomer har ikke ønsket, at uddybe, hvor meget de tror, at renten vil stige.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk