Aktier/åbning: Fremad mod endnu en rekord

Udgivet den 25-07-2013  |  kl. 09:19  |  

De danske aktier formår at fortsætte de seneste dages gode takter, der onsdag bragte det toneangivende C20 Cap-indeks op i rekordniveauet 594,16.

Torsdag morgen - 10 minutter efter børsåbning - stiger indekset 0,2 pct. til 595,2 og er dermed uanfægtet af det dårlige humør, der har præget de asiatiske og til en vis grad amerikanske børser. Igen fører Vestas an i feltet, og skulle C20 Cap i løbet af dagen snige sig over indeks 596,41, vil det være det højeste intraday-niveau i indekset korte historie.

Ligesom i gårsdagens handel vil fokus rettes mod regnskaber fra en stribe udenlandske virksomheder, hvoraf flere har relationer til danske selskaber.

- Stemningen kan hurtigt vende i løbet af dagen, alt efter hvordan de udenlandske regnskaber vil være i dag. Det er dem, der vil sætte dagsordenen, siger Jesper Bamberger, aktierådgiver i Nordea, til Ritzau Finans.

Selskaber som Carlsberg, FLSmidth og NKT får torsdag nyt fra sine konkurrenter. For Carlsbergs vedkommende er der tale om Sabmiller, mens FLSmidth og NKT får nyt fra henholdsvis finske Metso og franske Nexans samt Tennant Corporation.

De seneste regnskaber fra selskaber som Atlas Copco og Caterpillar, der gør forretning i minebranchen, har ikke været positive. Derfor kan det blive spændende læsning for FLSmidth-investorer, når Metso kommer med sine tal for andet kvartal. FLSmidth-aktien er dog steget 13 pct. over de seneste tre uger og sluttede onsdag i 282,5 kr.

For NKT-aktionærer er der allerede kommet nyt fra Nexans, der offentliggjorde sit regnskab før børsåbning. Selskabet, der konkurrerer med NKT på kabelmarkedet, fik på bundlinjen et underskud på 145 mio. euro i første halvår, blandt andet påvirket af nedskrivninger på 92 mio. euro. Set i forhold til første halvår af 2012 faldt omsætningen, regnet i faste, ikke-jernholdige metalpriser, til 2,35 mia. euro fra 2,4 mia. euro. NKT-aktien åbner 0,7 pct. lavere i 237,4 kr.

Fra morgenen fortsætter Vestas-aktien ufortrødent sin fremmarch. Onsdag steg vindmølleaktien 6,2 pct. til 109,2 kr. og havde dermed fremgang for sjette handelsdag i træk. Aktien stiger 1,2 pct. til 110,5 kr. Købte man Vestas-aktier ved årsskiftet, har man indtil videre hentet en gevinst på 246 pct.

- For hver dag, der går, stiger risikoen for gevinsthjemtagning i Vestas, men det vil komme til at afhænge meget af den generelle stemning på markedet. Lige nu er der ikke umiddelbart noget, der tyder på, at der kommer dårlige nyheder for Vestas, vurderer Jesper Bamberger.

Alm. Brand Markets har droppet sin købsanbefaling af DSV-aktien. Efter en kraftig kursstigning den seneste måned anbefaler banken at sikre gevinsten inden transportfirmaets halvårsregnskab tirsdag. Anbefalingen af aktien, der torsdag formiddag falder 0,1 pct. til 148,8 kr, er nu "neutral".

Tyske BASF bragte onsdag morgen gode nyheder fra selskabets Agricultural Solutions-division til Auriga-aktionærer. BASFs omsætning i divisionen steg med 18 pct. i andet kvartal til 1727 mio. euro. efter et positivt kvartal i Europa trods en sen start på sæsonen, fremgår det af regnskabet. Auriga-aktien løftes 0,3 pct. til 167 kr.

Euroinvestors bestyrelse har desuden redegjort for sin holdning til det købstilbud, som syv aktionærer har fremsat på resten af selskabets aktier. Bestyrelsen anbefaler hverken det ene eller det andet, men opfordrer aktionærer til at veje fordele og ulemper.

/ritzau/FINANS

Peder Top Poulsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk