Tirsdagens aktier: Sværvægtere bidrog til solidt plus i C25 - pres på Jyske og Coloplast

Udgivet den 07-05-2024  |  kl. 17:03  |  
Arkiv: Foto

Det danske aktiemarked viste gode takter igen tirsdag, hvor faldende renter og generel optimisme gav plusser til de fleste eliteaktier, herunder til sværvægterne Novo Nordisk, Ørsted og Mærsk.

Optimismen styrede dog uden om Jyske Bank og Coloplast, som begge skuffede med deres kvartalsregnskaber, og der var også pres på GN efter annonceringen af nye langsigtede finansielle mål.

Der var plusser til 17 af de 24 selskaber i C25-indekset, som samlet lukkede ganske pæne 1,4 pct. højere i 1924,04 - og indekset udbyggede dermed mandagens og fredagens stigninger på henholdsvis 0,5 og 0,4 pct.

- Der er en fin stemning her på den korte uge for det danske marked. Markedet får lov at puste lidt ud - det er positivt, efter at det har været lidt "rough" i april, siger chef for aktiehandel hos Artha Kapitalforvaltning, Lars Hytting, til MarketWire.

RENTERNE FALDER FOR FJERDE DAG I TRÆK

Et fald i markedsrenterne for fjerde dag på forventninger om snarlige rentenedsættelser i Europa - og måske også USA - bidrog til god aktiestemning internationalt.

I Paris, Frankfurt og London var der ved dansk børslukketid stigninger på 0,8-1,2 pct.

- Der har været noget utryghed om, hvad den amerikanske centralbank kunne finde på - men de hæver jo i hvert fald ikke renten. Og der er kridtet op til, at Den Europæiske Centralbank sænker renten - alt tyder på, at det sker på næste rentemøde 6. juni, siger Lars Hytting.

Herhjemme faldt renterne på de danske statsobligationer tirsdag for fjerde dag i træk. Den tiårige danske rente er på fire dage faldet fra omring 2,60 pct. til 2,45 pct.

Dagens to regnskabsaktuelle selskaber i C25, Coloplast og Jyske Bank, skuffede imidlertid begge med deres kvartalsresultater - og det blev straffet af investorerne.

VALUTAMODVIND HOS COLOPLAST

Coloplast nedreviderede på grund af valutamodvind sine forventninger til den rapporterede vækst i danske kroner for hele året. Forventningen til væksten i danske kroner lyder nu på 10-11 pct. mod tidligere cirka 11 pct.

- Der var mere spekuleret i om man fik en opjustering, det har vi ikke fåret, tværtimod. Lige umiddelbart synes jeg, at Coloplast indtil nu ligner den største skuffelse i regnskabssæsonen af alle danske selskaber, siger Lars Hytting.

Coloplast faldt 3,5 pct. til 842,40 kr., men helt i C25-bunden endte Jyske Bank med et fald på 4,3 pct. til 555 kr. efter sit regnskab.

- Jyske Bank kom med et svagere regnskab end ventet, men meget i tråd med det, vi også har set fra Danske Bank og Nordea. Der er en lille skuffelse på nettorenteindtægter, mens det er bedre på andre parametre.

- Men det er ligesom, at hvis du har læst et bankregnskab, så har du i realiteten set dem allesammen - de har godt nok mindet om hinanden, siger Lars Hytting.

GN holdt tirsdag kapitalmarkedsdag og præsenterede forud for det tirsdag morgen nye langsigtede finansielle mål. GN ser en organisk vækst på 5-8 pct. i 2025-28, mens EBITA-marginen ses ramme 16-17 pct.

- De finansielle målsætninger er en lille smule forsigtige, så dem, som havde forventet et eller andet festfyrværkeri, de er i hvert fald blevet skuffede - men omvendt synes jeg, at det er fint nok at gå med livrem og seler - så hellere overpræstere, siger Lars Hytting.

GN endte 3,1 pct. lavere i 202 kr., men efter en stigning mandag på 4,2 pct.

I C25-toppen endte Zealand Pharma med en stigning på 5,1 pct. til 660 kr.

Ørsted, der på grund af udsigt til store investeringer nyder godt af faldende renter, gjorde også god figur med et plus på 4,7 pct. til 433 kr.

Og indeksets største, Novo Nordisk, steg 3,7 pct. til 882,60 kr. efter sidste uges kursfald.

Mærsk-aktierne gjorde også en forskel med plusser på omkring 3,2 pct. - uden at der var selskabsnyt fremme om dem.

Blandt sidepapirerne steg kontraktforsknings- og biotekfirmaet Gubra 12,6 pct. til 348 kr., efter at det mandag af hævede sine forventninger.

Derimod faldt it-selskabet Trifork 5,7 pct. til 115,20 kr. efter en "langsom" start på året.

Netcompany, der blev løftet til "køb" fra "neutral" hos finanshuset Bank of America, steg desuden 7,3 pct. til 313,40 kr.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯