Tvangsauktioner – fordele og faldgruber

Udgivet den 20-06-2015  |  kl. 07:00  |  

Gammelt hus (Boligsiden.dk)

Der kan være store penge at spare, hvis du køber bolig på tvangsauktion i stedet for i almindelig fri handel, men det kan være svært at gennemskue, hvordan man kommer i gang og griber købet an, og mange er bange for, at de mister alle rettigheder, hvis de køber på tvangsauktion. Det er heller ikke en ubegrundet frygt.

 

”Når man køber en bolig på tvangsauktion, bliver boligen solgt med fuld ansvarsfraskrivelse fra både sælger og fogedrettens side. Det betyder, at du ikke bagefter kan klage over mangler. Hvis du opdager, at huset er fuld af skimmelsvamp, efter du har købt det, er der faktisk ikke noget at gøre – ud over at du selv må betale for at få det udbedret”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

 

Når det så er sagt, kan eventuelle uforudsete udgifter ofte blive finansieret gennem den meget store besparelse, der kan være ved at købe på tvangsauktion.

 

Læs også: Sådan køber du på tvang

 

Tvangsauktioner til spotpris

Det er ikke løgn, at der er store penge at spare ved at købe på tvangsauktion. I gennemsnit bliver villaer og rækkehuse, der bliver solgt på tvangsauktion, solgt til en pris, der ligger 72 procent lavere end de priser, der er i almindelig fri handel. Det er altså en voldsom stor besparelse, der er at hente ved tvangsauktionerne. Men ud over, at du køber huset som beset, er der også et andet forhold, du skal have med i beregningen.

 

”Når vi sammenligner priserne på huse på tvangsauktion og i almindelig fri handel, er boligerne ikke direkte sammenlignelige. Boligerne på tvangsauktion er typisk i dårlig stand, og relativt ofte i særdeles dårlig stand”, siger Birgit Daetz.

 

Boligernes dårlige beskaffenhed skyldes, at boligerne er endt på tvangsauktion, fordi ejeren ikke har haft råd til at betale renter og afdrag på boligen. Det er oftest først efter en lang periode, at boligen ender på tvangsauktion, og på det tidspunkt har der ofte ikke været råd til boligforbedringer og vedligeholdelse i meget lang tid. Boligerne er derfor ofte decideret misligholdte og gennemsnitligt i langt dårligere stand end boligerne, der sælges i fri handel.

 

Ærlige boligannoncer

Den gode nyhed er, at boligbeskrivelserne på tvangsauktion ofte er udpræget ærlige. Beskrivelser som  ”ejendommen trænger såvel inde som ude til istandsættelse, haven fremstår uplejet, huset trænger generelt til oprydning” er taget fra en boligannonce for et hus på tvang, og også ”ejendommen fremstår i dag (efter at have stået tom i ca. 8 måneder) ikke særlig spændende og næsten ubeboelig. Grunden står ligeledes svært fremkommelig og trænger gennemgribende til oprydning” er et eksempel fra tvangsauktionernes virkelig verden.

 

Hvis du køber en bolig på tvangsauktion, har du mulighed for at få en exceptionelt billig bolig. Men er du ikke den store gør-det-selv-mand M/K, eller har du ikke budgettet til at betale for et hold håndværkere, skal du læse annoncerne godt igennem og finde de få, hvor boligen beskrives som i god stand.

 

Vend tvangsauktion til fri handel

En anden mulighed er, at du undersøger, om du kan få lov til at købe boligen i almindelig fri handel i stedet for på tvangsauktion. Så vil du komme til at betale en højere pris, men alt vil ellers forløbe som i en almindelig handel, og du vil have samme rettigheder og forsikringsmuligheder. Selvom du kommer til at betale en højere pris, kan det være værd at overveje. Læs mere om den mulighed her: Læs også: Køb før tvang

Udgivet af: Boligsiden

Tags:  Bolig❯