Volfefe holder øje med Trumps tweets

Udgivet den 10-09-2019  |  kl. 23:50  |  

Det måtte jo komme før eller siden. Storbanken JPMorgan har med brug af kunstig intelligens udviklet et nyt volatilitetsindeks, som måler effekten af USA's præsident Donald Trumps brug af Twitter og påvirkningen af finansmarkederne.

Det skriver Reuters.

Investorerne har for længst lært, at det kan betale sig at holde øje med, hvad præsidenten får tweetet, for det har ofte stor effekt på udviklingen i både aktier, obligationer, valutaer og råvarer.

Så sent som denne tirsdag, hvor fyringen af den nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton betød, at olieprisen i USA vendte fra plus til minus, da der på den baggrund spekuleres i en mulig opblødning over for Iran, fordi Bolton var en af høgene i striden med præstestyret.

Generelt har det dog været udfald mod USA's centralbank og nyheder omkring handelskrigen med Kina, der især har kunnet flytte på renterne og på aktierne.

I deres rapport på 4000 ord er analytikerne i JPMorgan nået frem til en kvantificering af, hvordan Trumps udtalelser på "280 tegn ad gangen" flytter de fremtidige renteforventninger i USA.

Volatilitetsindekset forklarer målbare bevægelser i markedets prognose for rentebevægelserne - især for toårige og femårige renter. Ord som "Kina", "milliard", "produkter", "dollar", "tariffer" og "handel" har haft den største effekt, mens tweets om centralbanken i mindre omfang også har påvirket.

Interessant er det, at de tweets, der bevæger markederne mest, faktisk får færre likes og retweets end gennemsnittet.

Det nye risikoindeks har fået navnet "volfefe". Det er en sammensætning af ordet "volatilitet" og "covfefe". Sidstnævnte er et - for de fleste stadig - uforståeligt "ord" i et ikke færdiggjort tweet, som Trump for godt to år siden udsendte.

- Trods den negative medieomtale covfefe, skrev The Donald den 31. maj 2017.

Nogle timer senere ønskede han læserne held og lykke med at finde ud af, hvad "covfefe" egentlig betyder. Daværende pressesekretær i Det Hvide Hus, Sean Spicer, insisterede samtidig på, at ordet gav mening, ifølge USA Today.

Den dag "fortrød" ordbogsforlaget Merriam-Webster, at det havde tjekket Twitter ud, og senere har daværende præsidentkandidat Hillary Clinton også brugt ordet, da Trump på Twitter atter en gang havde angrebet hende.

- Folk, der bor i covfefe huse, skal ikke kaste med covfefe, skrev hun på sin Twitter-profil.

I Washington har der ifølge USA Today også været afholdt "covfefe"-fester, og et medlem af Kongressen har også foreslået en ny lov ved navn "Communications Over Various Feeds Electronically for Engagement" - "COVFEFE". Forslaget er ikke blevet til lov.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  macro❯  USA❯