Eurogruppen: Grækenland skal nok få sit lån

Udgivet den 04-12-2012  |  kl. 07:07  |  

De 17 eurolande er mandag aften forsigtige med ikke at sige noget, der kan påvirke det omfattende forsøg, der gik i gang tidligere på dagen, med at nedbringe den græske statsgæld, ved at landet køber sine egne obligationer tilbage.

En succesfuld gældsauktion er en betingelse for, at Den Internationale Valutafond (IMF) næste torsdag vil gå med til at frigive længe ventede lån til Grækenland for i alt omkring 325 milliarder kroner.

Eurogruppens afgående formand, Luxembourgs premierminister Jean-Claude Juncker, vil på et pressemøde ikke sige andet, end at han er "fortrøstningsfuld" med hensyn til, at Grækenland nok skal få pengene udbetalt.

Men han lader forstå, at han ikke vil risikere at påvirke auktionen ved at sige mere.

Hovedparten af pengene skulle egentlig have været udbetalt i juni - resten i henholdsvis september og december.

Men det politiske kaos omkring to parlamentsvalg med kort mellemrum i foråret har forsinket de reformer, der har været en betingelse for, at pengene kunne blive frigivet af trojkaen bestående af EU, IMF og Den Europæiske Centralbank.

Derfor har det taget usædvanligt mange og lange møder i eurogruppen at få pudset betingelserne til og få sikkerhed for, at Grækenland vitterlig er på rette vej til at komme økonomisk på fode.

Ud over auktionen over gamle gældsbeviser skal det også hjælpe, at man sætter renten ned og forlænger løbetiden på nye lån til Grækenland.

Målet er at bringe den græske gæld ned fra det nuværende niveau på 180 procent af bruttonationalproduktet til 124 procent i 2020.

Grækenland skal bruge 75 milliarder kroner på at købe deres egen gæld tilbage fra private investorer til kraftigt nedsat pris.

Auktionen løber frem til fredag. Hvis det går efter planen, mødes eurogruppen igen 13. december om morgenen for at træffe den endelige, officielle beslutning.

Flere ministre og ledende embedsmænd har mandag understreget, at der ikke er nogen "plan B", og at gældsauktionen skal forløbe glat.

/ritzau/

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk


Seneste nyheder