USA: Neutrale rente er kommet langt ned - sværere at stimulere økonomi

Udgivet den 25-06-2019  |  kl. 19:03  |  

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har efterhånden sat sin vurdering af, hvad en neutral rente for den amerikanske økonomi er, godt og grundigt ned.

I forbindelse med sidste uges rentemøde viste det såkaldte dot-plot-diagram, hvor de individuelle bankchefer indskriver deres personlige renteforventninger, at den langsigtede, neutrale rente, hvor Federal Reserve hverken bremser eller øger hastigheden i USA's økonomi, nu anses for at være på 2,50 pct.

Tilbage i marts, ved det forrige dot-plot-diagram, var buddet på 2,75 pct., og hvis man går tilbage til 2014 var bankchefernes bud på 4,0 pct.

- Dette er virkelig vigtigt, siger Torsten Sløk, cheføkonom hos Deutsche Bank, til Bloomberg.

- I mange år har Fed argumenteret for, at pengepolitikken var let og lempelig og støttende for vækst og inflationen. Efter et årti med lempelig pengepolitik, har Fed besluttet sig for, at pengepolitikken ikke længere er stimulerende.

Federal Reserves toneangivende rente blev sidste onsdag fastholdt i niveauet 2,25 til 2,50 pct.

At den neutrale rente nu anses for at ligge på et lavere niveau, skyldes fortsatte effekter fra finanskrisen, svagere produktivitet, udfordringer i arbejdsmarkedet og en aldrende befolkning, og det gør den amerikanske økonomi mere sårbar over for renteforhøjelser, skriver Bloomberg News.

Konsekvensen af det er, at der nu er udsigt til rentesænkninger, efter Federal Reserve fra december 2015 til december 2018 hævede sin rente ni gange i streg. Det seneste dot-plot-diagram viste da også, at 8 ud af 17 bankchefer nu venter en lavere rente ved udgangen af 2019, heraf de 7 en rente, som er 50 basispoint under det nuværende niveau. I marts spåede ingen af direktørerne en lavere rente.

Med en lavere neutral rente er der dog den udfordring, at der ikke er så meget tørt krudt i Federal Reserves rentekanon, inden banken rammer en nulrente, og det betyder, at banken har mindre rum at arbejde i.

ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  macro❯  USA❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,67%
 
17:00:01

 
5,33%
 
22:00:01

 
4,71%
 
17:30:01

 
3,76%
 
17:30:01

 
2,37%
 
17:00:01

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder