Valuta: Dollar svækkes mens yen rammes af rekyl efter intervention

Udgivet den 02-05-2024  |  kl. 06:32  |  

Amerikanske dollar svækkes, mens markedsdeltagerne tørrer svenden af panden, efter at centralbankchef Jerome Powell onsdag aften afviste, at Federal Reserve går med tanker om at hæve den amerikanske rente.

Derimod bekræftede Powell, at bankens renteudvalg, Federal Open Market Committee (FOMC), vil holde renten i ro indtil at inflationen igen begynder at vise tegn på en vigende tendens ned mod bankens mål om en prisstigningstakt på 2 pct.

Kommentarerne katalyserede et fald i de amerikanske statspapirrenter, og da det hidtil har været de høje renter, der stod bag styrken af dollar, satte en svækkelse ind i kølvandet af skredet på T-bondmarkedet.

På indeksniveau, hvor dollar vægtes mod euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, handles den amerikanske valuta torsdag morgen i 105,73 mod 106,19 onsdag ved 17-tiden.

- Der var et kollektivt lettelsens suk på de finansielle markeder, efter at Federal Reserve afstod fra at øge retorikken i en strammere retning. Tænk på udsigten som "høj i længere tid" i modsætning til "højere i længere tid". Sidstnævnte indebærer renteforhøjelser, og det var ikke dagens melding, siger porteføljeforvalter Jack Mclntyre fra Brandywine Global til Reuters.

YEN RAMT AF SISYFOS-SCENARIE

Og mens dollar viger en anelse, er der anderledes gang japanske yen, der igen er i gang med at svækkes torsdag morgen, efter endnu en formodet intervention sent onsdag aften i det amerikanske marked.

Formodningen skyldes en særdeles skarp styrkelse af yen fra 157,60 yen per dollar til 153,00 yen per dollar i minutter efter at Wall Street var lukket og få timer efter, at Federal Reserve havde afsluttet det politiske møde.

Bevægelsen skete kort efter at Jerome Powell vurderede, at den til stadighed klæbrige amerikanske inflation betyder, at rentenedsættelser kan ligge et godt stykke tid ude i fremtiden, men dog slog fast, at selve hovedscenariet med lempelse, når inflationen tillader det, stadig er på bordet.

Japans vicefinansminister for internationale anliggender, Masato Kanda, som er hovedansvarlig for Japans valutapolitik, havde torsdag morgen ingen kommentarer til, om hvorvidt Japan intervenerede i markedet.

- Det fangede markedet på det forkerte ben, fordi det skete i den amerikanske handelssession og så ud til at være timet med FOMC for at drage fordel af en svækket dollar, siger analytiker Kyle Rodda fra Capital.com i Melbourne ifølge Reuters.

Analytikeren betegner det som et element af snig-angreb fra det japanske finansministerium, der ønsker at straffe spekulanter og sende en advarsel om ikke spekulere mod yen.

Men de øjensynlige gentagne interventioner, har katalyseret et Sisyfos-scenario i valutamarkedet, og i den asiatiske handel torsdag morgen svækkes japanske yen igen på samme måde, som det skete tre gange mandag, hvor der også var formodet intervention.

Begrebet Sisyfos stammer fra den græske mytologi, hvor Sisyfos blev straffet af guderne ved at skulle trille en sten op ad en bakke, blot for at stenen altid rullede tilbage, lige før han nåede toppen, hvilket tvang ham til at gentage processen i al evighed.

Forskellen mellem renterne på de lange statsobligationsrenter i USA og Japan på ikke mindre end 376 basispoint er årsagen til det konstante pres på yen.

Det giver anledning til massiv carryhandel, hvor investorer drager fordel af lån i så godt som gratis yen, som derefter investeres i højere forrentede dollar.

Dollar koster 155,98 yen torsdag morgen mod 157,66 yen per dollar onsdag klokken 17.

Euro koster torsdag morgen 1,0719 dollar mod 1,0683 dollar onsdag eftermiddag ved 17-tiden og pund sterling koster samtidig 1,2538 dollar torsdag morgen mod 1,2492 dollar onsdag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯ 

Seneste nyheder

17:46 Europa/aktier: Faldt fra rekordniveau anført af Siemens
17:09 Torsdagens obligationer: Status quo for renterne efter byge af nøgletal
17:04 Torsdagens aktier: Mærsk og Danske Bank trak C25 nærmere alle tiders rekord
16:53 Amerikansk indeks sætter rekord: Passerer psykologisk niveau for første gang
16:32 Mærsk-aktierne stiger efter nye kraftige ratestigninger
16:28 Novo ser ingen effekt på produktionen efter brand i Kalundborg
16:00 Bidens toprådgiver forsvarer nye toldsatser på kinesiske varer
15:42 USA/åbning: Rekordjagten fortsætter anført af Walmart og Chubb
15:23 Novo-aktien sendes i svingninger efter nyt om brand på byggeplads i Kalundborg
15:14 Valuta: Dollar finder fodfæste efter tre dage med svækkelse
15:00 Novo-rival har positive data med ugentligt insulin
14:54 Novo-aktien sendes i svingninger efter nyt om brand på byggeplads i Kalundborg
14:35 Novo-aktien sendes i svingninger efter nyt om brand på byggeplads i Kalundborg
14:32 USA: Lidt flere nytilmeldte ledige end ventet
14:27 North Media forventer mindre overskud på grund af udgifter til svensk opkøb
13:43 USA/tendens: Rekordjagt kan fortsætte efter solide præstationer fra Walmart og Cisco
13:18 Europa/aktier: Let sivende aktier efter ni dage med fremgang til rekord
12:24 Obligationer/middag: Rentestabilisering før byge af amerikanske nøgletal
11:48 Aktier/middag: Vestas trækker op og Zealand Pharma ned i tæt på fladt marked
11:29 Novo-rival har imponerende fedmedata: Men for tidligt at bekymre sig vurderer storbank